Nepravilnosti: Građani prijavili da ih partije putem SMS-a pozivaju da glasaju

U Crnoj Gori danas se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori - šesti od obnove nezavisnosti države na referendumu 2006. godine. Nepravilnosti objavljuju Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT)

178414 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog biračkog mjesta, Foto: Luka Zeković
Sa jednog biračkog mjesta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2023. 20:15h
Završeno
19:19h

Odbornik Pokreta Evropa sad u Bijelom Polju Andrija Delić podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica na biračkom mjestu Crhalj, kod Bijelog Polja, zbog navodnih prijetnji starije osobe, danas oko 15 časova.

„Tokom posjete i obilaska našeg prestavnika u biračkom mjestu Crhalj, gdje smo i u ranijim izborima podnosili krivične prijave zbog neregularnosti izbornog procesa, dok sam se vraćao prema vozilu, put mene se usmjerilo šest - sedam mlađih muških osoba, koje su izašle iz kuće preko puta biračkog mjesta. Ispred njih je išao stariji muškarac koji je počeo da mi prijeti: 'Ajde sjedi i bježi odatle, bolje bi vam bilo da se udaljite'. U tom momentu sam izvadio telefon da obavijestim policiju i podnesem krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog prijetnji koje je uputio. U istom trenutku mlađa lica su počela da se razilaze, dobacujući mi ljutito riječi koje nisam razumio“, kazao je Delić, dodajući da je zbog svega podnio krivičnu prijavu policiji, strahujući za bezbjednost člana koji se nalazi na tom biračkom mjestu.

18:51h

Građani su prijavili CeMI-ju da im od pojedinih političkih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu.

"Ovako postupanje je suprotno ZIOP i načelu ravnopravnosti svih podnosilaca izbornih lista", naveli su iz te NVO.

18:41h

Državnoj izbornoj komisiji (DIK), kao ni opštinskim izbornim komisijama, do sada nije podnesen nijedan prigovor na izborni proces, saopštio je predsjednik tog tijela Nikola Mugoša.

Mugoša je za Televiziju Crne Gore (TVCG) istakao da izborni dan protiče u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

"Generalno, do ovog trenuta nije podnesen nijedan prigovor. Uočene su određene smetnje i sitni tehnički problemi, ali ne nepravilnosti koje bi značajno uticale na zakonitost izbornog dana", kazao je on.

Kako prenosi portal RTCG, Mugoša je rekao da nema ništa novo za reći o situaciji sa lokalnim izborima u Šavniku.

"DIK svake nedjelje donese odluku i naloži opštinskoj komisiji Šavnik da se izbori ponove, ali zbog istog broja, odnosno odnosa snaga na sjednici, oni ne donese odluku o ponavljanju izbora", naveo je Mugoša.

On je podsjetio da već postoje određene krivične prijave i postupci u vezi sa izborima u toj opštini, kao i da će se vidjeti kako će sudski organi na sve to djelovati.

(MINA)

17:27h

Iz CeMI-ja je saopšteno da je usljed nevremena u Rožajama došlo do nestanka struje i da je glasanje prekinuto na pet biračkih mjesta.

17:25h

U Petnjici na biračkom mjestu 11, kako je saopšteo iz CeMI-ja, suprotno odredbama o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, dva birača su se istovremeno našla u paravanu.

"Birački odbor nije poništio sporni glasački listić", navodi se u saopštenju.

16:51h

Zbog kvara na uređaju za elektronsku identifikaciju, na biračkom mjestu broj 15 u Tuzima od početka glasanja se sprovodi vizuelna identifikacija birača, javlja CDT.

"Na biračkom mjestu broj 26-D u Podgorici jedan birač je fotografisao glasački listić i ubacio ga u kutiju. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, a glasački listić uprkos tome nije poništen".

16:07h

Na biračkom mjestu broj 21 u Tuzima glasanje je prekinuto i biračko mjesto je zatvoreno u 15:30, kazali su i iz CDT.

Do ovoga je došlo nakon incidenta vezanog za glasanje putem pisma, do koga je došlo zbog toga što je predstavnik jedne liste pokušao da napusti biračko mjesto noseći glasačke listiće namijenjene za glasanje putem pisma, u čemu su ga drugi članovi spriječili ne dopustivši mu da ide sam. Tom prilikom su glasački listići pogužvani.

15:14h

U Tuzima na biračkom mjestu 21, kako je saopštio CeMI, član biračkog odbora napustio je biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma.

"Birački odbor razmatra zatvaranje biračkog mjesta", saopšteno je iz CeMI-ja.

14:09h

CeMI je saopštio da je u Podgorici na biračkom mjestu 73A došlo do sukoba između birača i članova biračkog odbora nakon što je utvrđeno da je u biračkom spisku, u prostoru za potpis, potpis drugog birača.

Izmjena: 14:14h
14:08h

CDT je saopštio da je na biračkom mjestu broj 74-C u Podgorici jedan birač presavio listić sa pogrešne strane tako da je jedan član odbora vidio za koga je glasao, međutim taj listić nije poništen, što je suprotno pravilima.

"Građani nam javljaju da su štabovi političkih partija počeli da upućuju telefonske pozive građanima da izađu da glasaju. Pozivamo političke partije da se danas uzdrže od svega što bi se moglo protumačiti kao pritisak na birače, a građane ohrabrujemo da glasaju slobodno", poručili su iz CDT na svom sajtu.

13:09h

CeMI je saopštio je u Podgorici, sa biračkog mjesta 72A u naselju Zabjelo, posmatrač javlja da je birač iznio glasački listić van biračkog mjesta, čime je prekršio odredbe o tajnosti glasanja iz člana 69a, ZIOPa.

"Birački odbor je poništio glasački listić", poručili su iz CeMI na Tviteru.

12:42h

U Plavu, na biračkom mjestu 11A, kako je saopšteno iz CeMI-ja, član biračkog odbora koristi telefon, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

12:25h

CeMI je saopštio da u Podgorici na biračkom mjestu 26A nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora - nedostaje jedan član.

"Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", poručili su iz CeMI na Tviteru.

12:12h

CDT je saopštio da na biračkom mjestu broj 101 u Nikšiću, na inicijativu ovlašćenog predstavnika izborne liste nije prihvaćen jedan zahtjev za glasanje putem pisma jer je bio na starom obrascu.

Osoba koja je dostavila zahtjev je nakon toga popunila zahtjev na novom obrascu, i potpisala ga umjesto birača, što je prihvaćeno.

Iz CDT navode da je ovo suprotno pravilima jer obrazac zahtjeva za glasanje putem pisma mora biti lično potpisan od strane birača.

Naveli su da je na biračkom mjestu broj 39 u Podgorici jedan birač prilikom ubacivanja listića javno saopštio za koga je glasao, a birački odbor nije poništio taj listić, iako je prema zakonu bio dužan da takav glasački listić učini nevažećim.

"Na biračkom mjestu broj 29 u Ulcinju prijavljeno je da imaju jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen OIK-u. Na nekoliko biračkih mjesta naši posmatrači i mobilni timovi registrovali su nepotpune biračke odbore, tj. a glasanju ne prisustvuju svi članovi stalnog sastava biračkog odbora ili njihovi zamjenici", poručili su iz CDT.

10:13h

Na biračkom mjestu 19 u Herceg Novi, kako javlja ceMI, građanin je prijavio slikanje glasačkog listića od strane birača.

"Birački odbor je, budući da ovakvo ponašanje predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa (kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje), poništio glasački listić", naveli su iz CeMI-ja.

09:51h

CeMI je objavio da je u Beranama na biračkom mjestu 57 prijavljena pojava da je određenom broju birača promijenjeno biračko mjesto, o čemu prethodno nijesu bili obaviješteni.

09:17h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da se sa otvaranjem biračkog mjesta broj 3 u Pljevljima kasnilo 15 minuta jer nije funkcionisao uređaj za elektronsku identifikaciju. Problem je otklonjen i glasanje se normalno odvija.

Na biračkim mjestima broj 31 u Ulcinju i broj 92 u Nikšiću prijavljeno je da imaju po jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je, prenosi CDT, prijavljen opštinskim izbornim komisijama.

Na biračkim mjestima broj 24 u Podgorici i broj 14 u Rožajama na biračkom mjestu nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Iz CDT-a podsjećaju da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

08:32h

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da je u Podgorici prijavljena upotreba mobilnog telefona na biračkom mjestu, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

07:52h

542.468 građana ima pravo glasa na parlamentarnim izborima.

07:49h

U Crnoj Gori danas se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori - šesti od obnove nezavisnosti države na referendumu 2006. godine.

Na izborima učestvuje 15 lista, a biračko pravo ima 542.468 građana.

Na glasačkom listiću prva je lista Bošnjačke stranke (BS), čiji je nosilac lider BS-a Ervin Ibrahimović. Druga je lista Hrvatske građanske inicijative, koju predvodi šef te partije Adrijan Vuksanović, a treća lista Narodnog pokreta “Pravda za sve”, na čelu s bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Lista Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa je na četvrtom mjestu, i na njenom čelu je predsjednik SNP-a Vladimir Joković, na petoj poziciji je Narodna koalicija koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret (DHP), Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, a nosilac je lider DHP-a Dejan Vukšić.

Šesto mjesto na listi pripada Albanskoj alijansi, čiji su konstituenti Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, a nosilac je čelnik Force Genci Nimanbegu. Nakon nje je lista pokreta Preokret koju predvodi bivši poslanik Srđan Perić, a potom slijedi Pokret za promjene čiju listu nosi lider te partije Nebojša Medojević.

Na devetoj poziciji je lista “Mi možemo”, s nositeljkom Dragicom Perović Ivanović, na desetoj koalicija “Zajedno”, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija. Nosilac je v. d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Lista Pokreta Evropa sad (PES) je na 11. poziciji, i nju predvodi šef PES-a Milojko Spajić. Poslije njih slijedi lista Socijaldemokratske partija čiji je nosilac gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, dok je na 13. poziciji lista Građanskog pokreta URA i Demokrata, koju predvodi predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Na 14. mjestu je lista koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP) i Radnička partija. Nosilac je šef DNP-a Milan Knežević.

Na 15. mjestu je lista Albanskog foruma, saveza čiji su konstituenti Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Predvodi je lider AA i predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj.

Bonus video: