Sjednica SO Zeta najvjerovatnije neće biti održana u izbornoj noći: Nema kvoruma za Kosovo

Sjednici neće prisustvovati klub "Za budućnost Zete", koji ima 16 odborničkih mjesta (od ukupno 32) i odbornica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović, koja je to potvrdila "Vijestima"

17965 pregleda 101 reakcija 14 komentar(a)
Kosovo vjerovatno neće biti tema izborne noći: Detalj sa svečane sjednice SO Zeta, Foto: golubovci.me
Kosovo vjerovatno neće biti tema izborne noći: Detalj sa svečane sjednice SO Zeta, Foto: golubovci.me

Sjednica zetskog parlamenta o poništavanju odluke Vlade o priznanju Kosova na teritoriji te opštine, koja je zakazana za večeras nakon zatvaranja birališta, najvjerovatnije neće biti održana jer za nju ne postoji kvorum.

Sjednici neće prisustvovati klub "Za budućnost Zete", koji ima 16 odborničkih mjesta (od ukupno 32) i odbornica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović, koja je to danas potvrdila "Vijestima".

To znači da ne postoji većina od ukupnog broja odbornika koja je potrebna da bi se zasjedalo. Klub "Za budućnost Zete" smatra da ne bi trebalo da se zasjeda u noći državnih izbora, u zgradi u kojoj se nalaze dva biračka mjesta.

Taj klub je inicirao predlog u vezi sa Kosovom. Oni imaju većinu za donošenje odluke o poništavanju priznanja Kosova, s obzirom na to da je podršku njihovoj inicijativi najavila Kaluđerović.

Kako su "Vijesti" juče objavile, sjednica nije otkazana iako je Državna izborna komisija (DIK) indirektno sugerisala da nije najbolje rješenje da se ona održi u izbornoj noći.

Predsjednik zetskog parlamenta Luka Krstović, rekao je ranije “Vijestima” da je sjednica sazvana u skladu s Poslovnikom Skupštine Opštine (SO) i Zakonom o lokalnoj samoupravi, i da će se održati u nedjelju pod uslovom da joj bude prisustvovala većina od ukupnog broja odbornika.

Odbornici "Za budućnost Zete" podnijeli su 12. maja predlog o "poništenju i nevaženju odluke" o priznanju Kosova. Nakon što je Krstović zakazao sjednicu o tome za 11. jun, za 20 časova (nakon što se zatvore birališta na parlamentarnim izborima), klub "Za budućnot Zete" zatražio je njegovo razrješenje.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović ("Za budućnost Zete") tražio je u utorak od DIK-a izjašnjenje o tome da li sjednica SO može biti održana na izborni dan, s obzirom na to da se u zgradi Opštine u kojoj bi se zasjedalo nalaze dva biračka mjesta.

Iz DIK-a su mu dan kasnije odgovorili, saopštivši, između ostalog, da se izborni dan ne završava u 20 sati, kad se zatvaraju birališta, i da je potrebno primijeniti zakonske i podzakonske odredbe kako bi se omogućilo nesmetano ostvarivanje biračkog prava, te ni u kom slučaju ne dovesti u pitanje regularnost izbora.

Upitan da li se održavanje sjednice u nedjelju kosi s mišljenjem DIK-a, Krstović je odgovorio "Vijestima" da šef SO nije predsjednik biračkog odbora, niti opunomoćeni predstavnik neke liste u biračkom odboru, već starješina najvišeg organa Opštine, koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene Ustavom, zakonom i Statutom Opštine.

Šef kluba "Za budućnost Zete" Vesko Rašović, rekao je ranije "Vijestima" da oni neće prisustvovati sjednici, jer ona, kaže, po preporuci DIK-a ne bi trebalo da se održi.

"Ne bi bilo humano ni prema građanima koji glasaju na tim biračkim mjestima da dovodimo u pitanje njihovo biračko pravo, da se ne bi ponavljalo glasanje... Očekujemo sjednicu na kojoj će se razmatrati smjena g. Krstovića, a da onda neko ko dođe na njegovo mjesto, ponovo zakaže ovu sjednicu", poručio je. Predlog deklaracije o poništavanju priznanja Kosova najavljen je krajem aprila, nekoliko dana nakon što je Crna Gora podržala predlog da Kosovo uđe u Savjet Evrope (SE).

U zetskom parlamentu je, osim 16 odbornika "Za budućnost Zete" i Kaluđerović, i šest odbornika Demokratske Crne Gore, osam opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), dok dokorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

Bonus video: