Milatović: Očekujem da nova Vlada bude formirana na brz, efikasan način i u skladu sa izbornom voljom građana

On je poručio da nova Vlada treba da nastavi reformski put i u nekim poljima da ga ubrza

8998 pregleda 1 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je da očekuje da nova Vlada bude formirana na brz, efikasan način i u skladu sa izbornom voljom građana.

On je novinarima, nakon glasanja u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore u Podgorici, rekao da je najvažnije da izborni dan prođe u miru i u skladu sa demokratskim standardima.

Milatović je naveo da je, takođe, vrlo važno da građani danas izađu na izbore, iskoriste glasačko pravo i da na osnovu toga Skupština na puno adekvatniji način reflektuje političku snagu koja trenutno postoji u Crnoj Gori.

„Nadam se da će Vlada biti formirana na brz, efikasan način i u skladu sa izbornom voljom građana“, kazao je Milatović.

On je poručio da nova Vlada treba da nastavi reformski put i u nekim poljima da ga ubrza.

Milatović je dodao da tu, prije svega, misli na unapređenje životnog standarda građana, vladavinu prava i ubrzanje evropskog puta.

On je, na pitanje novinara koliko će mu biti teško da imenuje novog mandatara i ima li već neko ime u planu, odgovorio da nema u planu ime i da će ono zavisiti od rezultata, odnosno od volje građana Crne Gore.

Milatović je dodao da će on obaviti svoju ustavnu dužnost i nakon konsultacija dati mandat novom mandataru.

„Mislim da bi Skupština, odmah nakon verifikacije mandata poslanika, morala da krene u konsultacije i zajedno sa mnom, koji sam započeo taj proces, vrlo brzo se imenuje vrhovni državni tužilac, sedmi sudija Ustavnog suda, tri člana Sudskog savjeta, kako bismo kao društvo sa tih pet imena napravili snažan korak naprijed na evropskom putu“, naveo je Milatović.

On smatra da bi to predstavljalo i dobar korak ka zatvaranju velikog broja pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine.

Milatović je kazao da misli da je to nešto za šta se zalažu sve političke partije u Crnoj Gori.

Upitan smatra li da će sa ovim izborima crnogorska politika ući u neku mirniju luku, on je rekao da se sa ovim izborima završava izborni ciklus koji je započet prošle godine lokalnim, a nastavljen sa predsjedničkim.

„Optimista sam da bi kao društvo trebalo da snažnije uđemo u jednu mirniju luku, gdje će poslanici u Skupšitni naći konsenzus za stvari koje su zaista od velikog društvenog i nacionalnog značaja“, rekao je Milatović.

On je istakao da je trenutno najvažnije imenovanje visokih funkcija u pravosuđu, i da bi to trebalo da se uradi do kraja ljeta ove godine, kako bi to biklo primijećeno u narednom izvještaju o napretku.

"Izvještaj Evropske komisije očekuje se početkom oktobra, i dobar izvještaj u tom smislu je neophodan da bismo mi nastavili ubrzano naš evropski put“, kazao je Milatović.

Bonus video: