U stranačkim štabovima mirno, ispred PES-a vatromet

Pravo glasa na danas održanim parlamentarnim izborima imalo je 542.468 građana

98749 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2023. 00:35h
Završeno
22:09h

Ispred štaba PES-a ispaljen je vatromet.

 
21:40h

Funkcioner Pokreta Evropa sad Filip Ivanović kazao je u obraćanju nakon 21 sat da je, prema njihovim podacima, PES na 50 odsto obrađenog materijala osvojio 29 odsto glasova, a koalicija "Zajedno" koju predvodi Demokratska partija socijalista 23,8.

21:07h

Kordić: Očekujemo veoma dobar rezultat, izlaznost atipična za izborni standard u Crnoj Gori

Potpredsjednica Nove srpske demokratije (Nova) i kandidatkinja za poslanicu koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) Simonida Kordić, poručila je večeras da očekuje dobar rezultat te koalicije na danas održanim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Ona je novinarima u štabu koalicije ZBCG u Podgorici kazala da je ove izbore obilježila "atipična izlaznost za izborni standard u Crnoj Gori".

"To je posljedica toga što su na političkoj sceni splasnule tenzije nakon pobjede nad Demokratskom partijom socijalista (DPS) 30. avgusta 2020. godine, ali i nakon pobjede nad Milom Đukanovićem na predsjedničkim izborima. Ta vrsta tenzičnosti je splasnula. S druge strane, birači su možda umorni jer su ovo četvrti izbori u posljednjih devet mjeseci. To su okolnosti koje su u velikoj mjeri uticale na ovakvu izlaznos. Ali, važno je da je izborni dan prošao mirno", istakla je Kordić.

Ona je navela da sav rad koalicije ZBCG tokom kampanje ukazuje da će ostvariti dobar izborni rezultat.

"Mislimo da je jako važno da taj rezultat učini raspored mjesta u parlamentu takvim da budemo okosnica stvaranja buduće Vlade. To je i potreba koju su građani iskazali na izborima 2020. Da bi imali državu demokratije, to ne možemo graditi na sistemu koji nije bio podesan za državu. Mi imamo volju, spremnost i kapacitet da uđemo u postupak demontaže tog sistema", naglasila je.

20:58h

Centar za monitoring i istraživanje objavio je prve nezvanične podatke.

20:57h

U štab Pokreta Evropa sad stigao je predsjednik države i zamjenik predsjednika te stranke Jakov Milatović.

20:56h

U štabu koalicije "Hrabro se broji" u jednom podgoričkom hotelu stanje je mirno.

Tu su predsjednik Skupštine opštine Nikšić (Demokrate) Nemanja Vuković i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

20:24h

U štabu Pokreta Evropa sad se okupljaju pristalice te stranke.

pes štab
foto: Biljana Matijašević

U Medijskom centru je veliki broj novinarskih ekipa koje čekaju obraćanje nekog iz PES-a. Prvo obraćanje nekog od funkcionera najavljeno je za 21 sat.

pes štab
foto: Biljana Matijašević
20:16h

U štabu koalicije "Zajedno", koji je po prvi put u novim prostorijama u zgradi Vektre, je mirno. Među funkcionerima DPS-a koji su došli u štab su član Predsjedništva Ivan Vuković i generalni sekretar Aleksandar Bogdanović. U štabu su brojne novinarske ekipe iz Crne Gore i regiona.

20:15h

U štabu koalicije "Za budućnost Crne Gore", u Srpskoj kući, zasad je prilično mirna atmosfera. Pristalice koalicije počele su da pristižu polako nakon zatvaranja birališta u 20 sati, a čekaju se funkcioneri.

Najavljeno je da bi oni trebalo da se obrate novinarima nakon 21 sat.

20:02h

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora očekuju se oko 21 sat.

20:01h

Na izborima je učestvovalo 15 lista, a biračko pravo imalo je 542.468 građana.

20:00h

Danas su održani prijevremeni parlamentarni izbori - šesti od obnove nezavisnosti države na referendumu 2006. godine.

Bonus video: