Knežević: Stabilne Vlade nema bez koalicije "Za budućnost Crne Gore"

"Onima koji žele stabilnost šaljem poruku - da ne ulaze u bilo kakvu vrstu aranžmana koja će ići u scenarije koje smo gledali nakon 30. avgusta 2020. godine", istakao je Knežević

40839 pregleda 63 reakcija 63 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević, poručio je večeras da stabilne demokratske Vlade neće biti bez te koalicije.

On je čestitao učesnicima danas održanih parlamentarnih izbora, rekavši da je izborni dan protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

"Zahvaljujem se biračima koji su nam dali podršku od 15 odsto glasova, što predstavlja 14 mandata. Očekujemo, kad se izbroje svi glasovi, da imamo 15 mandata. Zahvaljujem se brojnim analitičarima i statističarima koji su nas držali na dva odsto glasova. Mnogo sam ponosan na koaliciju ZBCG, na naše članove i aktiviste koji su dali nemjerljiv doprinos sjajnom rezultatu koji je malo ko očekivao", rekao je Knežević na konferenciji za medije u izbornom štabu ZBCG..

On je naveo da je ta koalicija pokazala da je "neuništiva".

"Stabilne, demokratske Vlade nema bez koalicije ZBCG. Spremni smo na razgovore sa svim konstituentima tridesetoavgustovske većine koji se sad nalaze u parlamentu. Pozivamo ih da ne povlače separatne poteze i da ne pregovaraju u nekim njihovim modalitetima, što bi dovelo do nestabilnosti. Onima koji žele stabilnost šaljem poruku - da ne ulaze u bilo kakvu vrstu aranžmana koja će ići u scenarije koje smo gledali nakon 30. avgusta 2020 godine. Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora, ali ne želimo da se Vlada pravi na način da u njoj budu oni koji nisu nastupili na izborima. I dalje sam Srbin, koji govori srpskim jezikom, idem u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), i tako će biti i sjutra. Nek to uzmu u kalkulaciju oni koji hoće da razgovaraju s nama. Naš cilj je stabilna Crna Gora. Otvoreni smo za razgovore i saradnju", istakao je Knežević.

On se zahvalio svim glasačima, navodeći da je koalicija ZBCG pretrpjela najveću hajku.

"I spinove da smo prošlost, da ćemo se boriti za cenzus, da je završeno s našom magla politikom, da je naš povratak na fabrička podešavanja labudova pjesma... U predvečerje izbora uhapsili su predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, i niko osim naše koalicije to nije htio da tumači kao prititisak. Najjača smo lista u Budvi, u Pljevljima, u Zeti...", naglasio je Knežević.

Poručio je da očekuje da ih Pokret Evropa sad (PES) pozove na razgovore "ili da mi pozovemo njih".

"Oni sad nemaju većinu. Mislimo da i mi imamo neke principe i želimo na osnovu njih da se dogovaramo. Isto kao što PES ima svoje principe, tako i mi imamo svoje. Niko nema monopol da formira Vladu bez ozbiljnih kompromisa. Ako neko želi da ide s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i izopštava srpski narod, onda to vodi ozbiljnoj nestabilnosti. Naša politika je jasna, spremni smo da stavimo moratorijum na sva pitanja koja nas dijele, ali nismo spremni da nas iko prevaspitava", rekao je Knežević.

Naveo je i da je koalicija ZBCG privržena učlanjenju Crne Gore u EU i da evropske integracije imaju najveći prioritet.

"Suština je samo da li će neko sjutra da ode u ambasadu da pita šta da radi dalje. Mi nećemo ići, hoćemo samo da se ispoštuje izborna volja građana. Isto je evropejac (lider PES-a) Milojko Spajić iz Pljevalja kao ja iz Zete. Ne bih se pomjerio ni (visokom predstavniku EU Žozepu Borelji, a kamoli nekome ko hoće da mi testira koliko moj DNK ima evropske krvi", zaključio je Knežević.

Bonus video: