Analiza apsolutnog broja glasova: BS više nego 2020, mnogima prepolovljena podrška

Koalicija "Zajedno" koju čine DPS, SD, LP i DUA je osvojila oko 68 hiljada glasova - partije koje čine tu koaliciju su 2020. osvojile čak 160 hiljada glasova

59210 pregleda 195 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Prema preliminarnim projekcijama izlaznosti i osvojenih procenata, bez uračunatog procenta nevažećih listića, Pokret Evropa Sad je osvojio oko 77 hiljada glasova na jučerašnjim izborima.

PES nije postojao 2020. godine, ali je kandidat PES Jakov Milatović u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio skoro 98 hiljada glasova, dok je Goran Danilović, lider Ujedinjene koja je nastupila sa PES na parlamentarnim izborima, osvojio 4.600 glasova. To znači da je PES sada imao oko 25 hiljada glasova.

Koalicija "Zajedno" koju čine DPS, SD, LP i DUA je osvojila oko 68 hiljada glasova. Predsjednički kandidat DPS Milo Đukanović, kog su podržale i ostale partije iz koalicije, ali i Bošnjačka stranka, je osvojio skoro 120 hiljada glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u martu.

Partije koje čine tu koaliciju su 2020. osvojile čak 160 hiljada glasova.

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" je osvojila oko 45 hiljada glasova, dok je njihov kandidat na predsjedničkim izborima Andrija Mandić u prvom krugu imao preko 65 hiljada glasova. Njega su tada podržali i SNP koji je sada osvojio oko 8.300 glasova, a dio koalicije je bio i Pokret za promjene koji je osvojio preko dvije hiljade glasova, a podržao ga je i dio sadašnje "Narodne koalicije" koja je imala preko tri hiljade glasova.

Povezani članci

12. Jun 2023.

Završeno glasanje, počinje sabiranje

12. Jun 2023.

Nikad mirnije i manje birača

Ta koalicija je 2020. imala preko 130 hiljada glasova.

Demokrate i URA su po projekcijama osvojili oko 39 hiljada glasova, što je više nego što je Aleksa Bečić osvojio u prvom krugu predsjedničkih izbora kada je osvojio 37.500 glasova.

Te dvije partije su u odvojenim nastupima 2020. godine, tada u koalicijama sa Demosom i CIVIS-om osvojile 73 hiljade glasova.

Bošnjačka stranka je jedina partija koja je uspjela da osvoji više glasova nego i 2020. godine, kada je izlaznost bila za čitavih dvadesetak procenata veća, i osvojila je preko 20 hiljada glasova, što je četiri hiljade više nego prije skoro tri godine.

Socijaldemokratska partija je osvojila oko 8.500 glasova, što je dvije hiljade glasova manje nego što je u prvom krugu osvojila njihova kandidatkinja na predsjedničkim izborima Draginja Vuksanović-Stanković, a četiri hiljade manje nego što su osvojili 2020. godine.

Bonus video: