Osobe s invaliditetom diskriminisane na biralištima

Savez slijepih predstavio istraživanje o pristupačnosti izbornim mjestima

4154 pregleda 1 komentar(a)
Spremili preporuke: Pres Saveza slijepih, Foto: Đorđe Cmiljanic/PR centar
Spremili preporuke: Pres Saveza slijepih, Foto: Đorđe Cmiljanic/PR centar

Osobe s invaliditetom nijesu prepoznate kao ravnopravni učesnici izbornog procesa, njima u toku izbornog dana nije bilo omogućeno dostojanstveno, samostalno i tajno ostvarivanje biračkog prava, saopšteno je iz Saveza slijepih (SSCG).

Oni su juče u PR Centru predstavili preliminarne nalaze pristupačnosti izbornog dana za osobe s invaliditetom. Pozvali su Skupštinu, Vladu i ostale nadležne institucije, kao i izbornu administraciju, partije, NVO i medije da zajednički rade na sprovođenju preporuka iz te ocijene.

Pomoćnica direktora SSCG Katarina Bigović Kulić kazala je, kako prenose iz PR Centra, da je na samo 17 od 505 posmatranih biračkih mjesta u biračkom odboru bilo predstavnika osoba sa invaliditetom.

Ona je kazala da je na svih 505 biračkih mjesta u 80 odsto opština, primijećeno nepoštovanje predviđenih zakonskih procedura koje garantuju pristupačnost za nesmetano glasanje.

Objasnila je da okolina nije bila potpuno pristupačna na čak 87,3 odsto posmatranih biračkih mjesta, dok je prilaz biračkim mjestima u potpunosti bio nepristupačan na više od polovine.

Bigović Kulić je rekla da ni lokacije za biračka mjesta nijesu adekvatno birane, jer ulazni prostor u biračka mjesta nije u potpunosti bio pristupačan na 83,8 odsto posmatranih biračkih mjesta.

“Na ulaznim prostorima koji nijesu ravni, u čak 63 odsto nije bilo rampe ili je ona imala nagib veći od osam odsto, uz prisustvo stepenika/ca, što je onemogućilo nesmetan pristup, kako osobama s invaliditetom, tako i ostalim građanima koji koriste neku vrstu pomagala”, dodala je Bigović Kulić.

Ona je kazala da je prilaz biračkim mjestima u potpunosti bio pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na svega nešto više od trećine posmatranih biračkih mjesta, a da je 21,4 odsto biračkih mjesta bilo u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida, dok je ohrabrujuće da su na velikoj većini posmatranih biračkih mjesta bile dostupne brošure na Brajevom pismu i šabloni za glasanje.

Bonus video: