CŽP i Spektra: Optimizam u “iznosu” od 25% žena na poslaničkim klupama, još jednom opomenut stvarnošću

"Nakon više od 10 godina, trendovi kojima svjedočimo, iznevjerili su i naša najoptimističnija očekivanja"

4161 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Centar za ženska prava
Foto: Centar za ženska prava

Centar za ženska prava i Spektra su izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost činjenicom da će u novom sazivu Parlamenta biti svega 17 žena, te što je trend opadanja procenta žena u Skupštini aktuelan.

"Prema privremenim rezultatima Parlamentarnih izbora koje je u ponedeljak objavila Državna izborna komisija, u budućem sazivu Skupštine Crne Gore, biće samo 17 žena, odnosno 21%. Ovaj podatak smo dobili uvidom u pozicije koje žene zauzimaju na potvrđenim izbornim listama koje su ostvarile parlamentarni status.

Poređenja radi, broj žena je 2016. godine iznosio 19 ili 23 %, a 2020. godine 18 odnosno 22 %. Ovo je najniži procenat žena od uvođenja sistema kvota kojim je propisano da u grupi od četiri kandidata na izbornoj listi, jedan mora biti manje zastupljenog pola.

Nakon više od 10 godina, trendovi kojima svjedočimo, iznevjerili su i naša najoptimističnija očekivanja. Čak i ukoliko se odredjeni kandidati sa lista budu birali u izvršnu vlast ili podnosili ostavke na poslaničke funkcije, mala je vjerovatnoća da će se inicijalni procenti žena na poslaničkim klupama značajnije promijeniti" rekli su iz Centra za ženska prava.

"Centar za ženska prava i Spektra, čiji je optimizam u “iznosu” od 25% žena na poslaničkim klupama, još jednom opomenut stvarnošću, nastavljaju da prate procese i skreću pažnju na sve političke aktere koji će pregovarati o budućoj vlasti, da budu svjesni posljedica zatvorenih, isključujućih, jednoobraznih i “napamet” politika po mjeri hetero-muškaraca i da ne dozvole da navedene teme, ključne za razvoj i blagostanje crnogorskog društva, ostanu izvan radara buduće vlasti. Posebno je važno da se ne nastavi trend dodatne marginalizacije i isključivanja žena iz pregovora o sastavu nove Vlade i sa pozicija gdje se donose odluke" zaključuju u saopštenju.

Bonus video: