Analiza izbora u Pljevljima: DPS prepolovio podršku

BS je u Pljevljima na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojio 1.245 glasova, što je najbolji izborni rezultat do sada

12984 pregleda 13 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

DPS sa koalicionim partnerima u Pljevljima, rodnom gradu Danijela Živkovića nosioca liste koalicije Zajedno, osvojio je 2.345 glasova, što je skoro duplo manje nego na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine, kada je ta partija zajedno sa Bošnjačkom strankom (BS), SD, SDP nosila loklanu vlast i osvojila 4.584 glasa.

Ako se saberu i glasovi BS, koja je za razliku od lokalnih na parlamentarnim nastupio samostalno, ova koalicija osvojila je 919 glasova manje nego na lokalnim izborima.

BS je u Pljevljima na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojio 1.245 glasova, što je najbolji izborni rezultat do sada, a Socijaldemokratska partija (SDP) 75.

Manje glasova na parlamentarnim izborima u odnosu na lokalne osvojila je i koalicija Za budućnost Crne Gore (Nova i DNP).

Oni su osvojili 4.802 glasa - što je 838 glasova manje nego na lokalnim izborima kada su imali 5.620 glasova.

Iako je KZBCG osvojila najviše glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima, najviše razloga za slavlje ima PES koji je više nego duplirao broj glasova u odnosu na lokalne izbore održane u oktobru prošle godine. Po broju osvojenih glasova približili su se KZBCG.

U nedjelju su osvojili 4.434 glasa, što je 2.298 glasova više u odnosu na prošlogodišnje oktobarske lokalne izbore.

Na lokalnim i parlamentarnim izborima u nedjelju Demokrate su nastupile u različitim koalicijama. Na lokalnim su bili u savezu sa Pokretom za Pljevlja i Ujedinjenom Crnom Gorom, a na parlamentarnim sa Građanskim pokretom URA.

Na prvim koalicija predvođena Demokratama osvojila je 3.545 glasova, a u nedjelju koalicija Demokrate-URA osvojila je više nego duplo manje glasova 1.704.

Na lokalnim izborima URA je nastupala u koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijom, kada su osvojili 1.176 glasova.

Na izborima u nedjelju koalicija SNP-Demos je u Pljevljima osvojila 553 glasa.

Koalicija Pravda za sve Vladimira Leposavića osvojila je 354 glasa, Narodna koalicija čiji je dio bio i Pokret za Pljevlja 222 glasa, HGI 27 glasova, Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić 36 glasova, Pokret za promjene 47, Da mi možemo za građansku Crnu Goru 34 glasa, Albanski forum – Nik Gjeloshaj "BESA za Evropski razvoj" 12 glasova i Albanska alijansa 4 glasa.

Bonus video: