Analiza izbora u Tivtu: Raste rejting PES-a i NP

Koalicija "Zajedno DPS-SD-LP-DUA" u Tivtu je u nedjelju dobila 1.543 glasa, samo 13 glasova više od PES-a koji je zabilježio skor od 1.531 glasa Tivćana

11227 pregleda 45 reakcija 12 komentar(a)
Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Iako je na biralištima u Tivtu tijesno pobijedila PES, koalicija okupljena oko DPS-a nema razloga za pretjerano zadovoljstvo rezultatima koje je ovdje postigla na parlamentarnim izborima.

Naime, koalicija "Zajedno DPS-SD-LP-DUA" u Tivtu je u nedjelju dobila 1.543 glasa, samo 13 glasova više od PES-a koji je zabilježio skor od 1.531 glasa Tivćana.

Rezultat DPS-a i njegovih partnera u nedjelju je bio za oko 1.000 glasova slabiji nego na vanrednim lokalnim izborima u Tivtu 23. oktobra prošle godine, kada je koalicija Prava stvar DPS-SD-SDP-LP imala ukupno 2.604 glasa. Čak i kada se od toga oduzme 138 glasova koliko je u Tivtu na parlamentarnim izborima dobio SDP (koji sada nije bio u koaliciji sa DPS-om), ostaje fakat od skoro 1.000 izgubljenih glasova DPS-a i partnera za manje od osam mjeseci.

Iako je teško praviti direktnu komparaciju sa lokalnim izborima gdje je PES nastupio u koaliciji sa građanskom listom Narod pobjeđuje (a koja ga je podržala na parlamentarnim), te Demokratama i DSS-om, pa su zajedno u oktobru uzeli 2.196 glasova na izlaznosti od skoro 65 odsto, može se zaključiti da rejting PES-a i NP-a kao okosnice oko koje je okupljena aktuelna lokalna vlast u Tivtu zapravo raste.

Naime, u nedjelju na drastično lošijoj izlaznosti koja se kretala oko 52 odsto PES i partneri su u Tivtu gotovo ponovili rezultat iz oktobra - imajući pritom u vidu činjenicu da su Demokrate sada nastupile na drugoj listi - u koaliciji sa URA, dok je DSS bio dio Narodne koalicije koja je ostvarila skor od ukupno 245 glasova.

Kada bi se na 1.531 glas PES-a pribrojio i aktuelni učinak njihovih partnera sa lokalnih izbora Demokrata i DSS-a, došlo bi se, naime, do kumulativnog rezultata koji je na značajno manjoj izlaznosti ravan onome iz oktobra prošle godine.

Savez Demokrata i GP URA "Hrabro se broji " u nedjelju je dobio 504 glasa Tivćana, od čega je lavovski dio bio glasova Demokrata, imajući u vidu da URA tradicionalno loše stoji u Tivtu gdje je na lokalnim izborima u oktobru u koaliciji sa SNP imala tek simboličnih 185 glasova i ostala ispod cenzusa.

SNP je sada uzeo 23 glasa što znači da se objektivni rejting URA u Tivtu kreće u rasponu između 100 i 150 podržavalaca, po čemu je partija premijera Abazovića uprkos funkcionerskoj kampanji i zloupotrebi javnih resursa i dalje vrlo daleko od cenzusa za ulazak u lokalni parlament na nekim novim izborima.

Koalicija "Hrabro se broji" je u nedjelju bila među najvećim gubitnicima na biralištima u Tivtu, jer su sa 751 glasom, koliko je njihov zajednički kandidat Aleksa Bečić u ovom gradu imao u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri mjeseca, oni sada spali na samo 504 glasa.

Među največim dobitnicima su HGI koji je sa oktobarskih 657 skočio na 803 glasa, kao i KZBCG koja je u nedjelju imala 925 glasova. Na lokalnim izborima u oktobru prošle godine ova grupacija je nastupala kao jedinstveni DF i tada je imala 656 glasova, što znači da joj je sada na parlamentarnim izborima samostalni izlazak PzP-a koji je ostvario samo 41 gas u Tivtu zapravo pogodovao. Rezultat KZBCG je još značajniji s obzirom da je među biračima sa njima bliskog političkog pola ovaj put "otkidala" i Narodna koalicija (245 glasova) te Pokret pravda za sve Vladimira Leposavića (223) glasa.

Bonus video: