GREKO pozvao evropske vlade da pristupom informacijama pomognu u borbi protiv korupcije

„Vlade treba da garantuju opšti princip transparentnosti javnih dokumenata u praksi”, poručio je predsjednik Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije Marin Mrčela

3808 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Evrope (ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet Evrope (ilustracija), Foto: Shutterstock

Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) izrazila je zabrinutost zbog restriktivne primjene prava na pristup informacijama u nekim evropskim državama i pozvala vlasti da poštuju međunarodne standarde u toj oblasti.

U godišnjem izvještaju za 2022. GREKO podsjeća na ulogu koju pristup informacijama igra u obezbjeđivanju javne transparentnosti i olakšavanju potrage za koruptivnim ponašanjem. Izražavaju žaljenje što se u nekim zemljama vladama i dalje daje široka diskreciona sloboda za određivanje šta je u javnom domenu i da li da isključe određene dokumente iz slobodnog pristupa.

Državni subjekti često nerado otkrivaju informacije i radije primjenjuju izuzetke koji im omogućavaju da uskrate sve ili djelove traženih informacija. Pored toga, primjena zakona o slobodi pristupa informacijama prečesto je nedosljedna među državnim subjektima, što pokazuje potrebu za obukom kako bi se stvorilo zajedničko razumijevanje i primjena nacionalnih zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Vlade treba da garantuju opšti princip transparentnosti javnih dokumenata u praksi. Svaki izuzetak od pravila javnog objavljivanja treba da bude ograničen na minimum i da bude temeljno opravdan. Kada su u pitanju javne nabavke, javni nadzor i pristup zvaničnim dokumentima su ključni za efikasno sprečavanje korupcije”, poručio je predsjednik grupe Marin Mrčela.

U svojim evaluacionim izvještajima, GRECO je podsjetio zemlje da treba da primjenjuju preporuke Komiteta ministara o pristupu zvaničnim dokumentima i Konvenciju Savjeta Evrope o pristupu zvaničnim dokumentima koji zahtijevaju da svako ograničenje prava na pristup zvaničnim dokumentima mora biti neophodno u demokratskom društvu, proporcionalno i primjenjivano samo ako ne postoji preovlađujući interes za objelodanjivanje.

GREKO u godišnjem izvještaju podsjeća da je u svom petom krugu evaluacije – fokusirajući se na prevenciju korupcije i promociju integriteta među centralnim vladama i organima za sprovođenje zakona – identifikovao niz nedostataka u pogledu pristupa informacijama u procesu donošenja zakona. Vremenski okviri javnih konsultacija se često ne poštuju, što ometa proces konsultacija u stvaranju značajnih doprinosa i uticaju na zakonodavni proces.

Grupa pozdravlja napredak država u sprovođenju njihovih preporuka za sprečavanje korupcije i promovisanje integriteta, ali naglašava potrebu za jačanjem nivoa usklađenosti. Do kraja 2022, nešto manje od polovine preporuka GREKO-a o najvišim zvaničnicima centralnih vlada i nešto manje od dvije trećine preporuka koje se odnose na policiju je sprovedeno, u potpunosti ili djelimično.

Države su nastavile da napreduju u implementaciji preporuka iz četvrte runde evaluacije GREKO-a koje se odnose na poslanike, sudije i tužioce: polovina tih preporuka (49,5 odsto) je u potpunosti sprovedena krajem 2022. godine, u odnosu na 45 odsto prethodne godine. Države su djelimično sprovele trećinu preostalih preporuka, dok je 17 odsto ostalo neprimijenjeno.

Grupa država protiv korupcije (GREKO) je tijelo Savjeta Evrope koje ima za cilj da unaprijedi kapacitet svojih članica za borbu protiv korupcije tako što će pratiti njihovu usklađenost sa standardima za borbu protiv korupcije. Pomaže državama da identifikuju nedostatke u nacionalnim antikorupcijskim politikama, podstičući neophodne zakonodavne, institucionalne i praktične reforme.

Bonus video: