Cetinje: Odbijena tri, prihvaćen jedan prigovor SDP-a, 22. juna se ponavlja glasanje na biračkom mjestu 16

"Usvojeni prigovor na rad biračkog odbora se odnosi na biračko mjesto broj 16 - LPO II. Na tom biračkom mjestu utvrđeno je da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji, broj kupona i potpisanih odrezaka veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali"

12641 pregleda 17 komentar(a)
Cetinje (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Cetinje (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Izborna komisija Prijestonice Cetinje odbila je tri, a prihvatila jedan predlog izborne liste "SDP - Za našu kuću".

U saopštenju se navodi da će se na biračkom mjesto broj 16 - LPO II, glasanje ponoviti u četvrtak 22. juna, jer je usvojen prigovor na rad biračkog odbora na tom mjestu.

SDP je prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbora održanih u nedjelju koje je utvrdila Državna izborna komisija (DIK) ostao bez parlamentarnog statusa, jer je za njih glasalo 8.750 birača (2,90 odsto).

Iz Izborne komisije Prijestonice su kazali da su na današnjoj sjednici razmatrajući četiri prigovora dostavljena na rad biračkih odbora na biračkim mjestima broj 14 - Dječji vrtić II, broj 16 - LPO II, broj 22 - Francusko poslanstvo i broj 39 - Gimnazija II, podnijetih od strane izborne liste "SDP - Za našu kuću", zbog povrede pravila postupka i povrede biračkog prava, donijeli rješenja kojim se većinom glasova tri prigovora odbijaju kao neosnovana, dok se jedan prigovor usvaja kao osnovan.

Iz SDP-a kako je rečeno "Vijestima" navode da se na biračkom mjestu Dječiji vrtić radi o nepravilnosti koja povlači poništenje glasanja i da očekuju da će to utvrditi DIK kome će uputiti žalbu.

Iz SDP-a se nadaju da će na to biračkom mjestu biti ponovljeno glasanje na dva mjesta.

"Usvojeni prigovor na rad biračkog odbora se odnosi na biračko mjesto broj 16 - LPO II. Na tom biračkom mjestu utvrđeno je da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji, broj kupona i potpisanih odrezaka veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali. Članom 89 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mjestu se ponavlja. Glasanje će biti ponovljeno u četvrtak 22.6.2023. godine", piše u saopštenju Izborne komisija Prijestonice.

Generalni sekretar SDP Ivan Vujović saopštio je juče da je ta partija podnijela prigovore opštinskim izbornim komisijama (OIK) zbog nepoklapanja broja birača koji su ostvarili biračko pravo, broja listića i broja kupona na više biračkih mjesta u Rožajama, Bijelom Polju, Ulcinju, Cetinju i Tivtu.

Opštinska izborna komisija (OIK) Ulcinja odbila je danas prigovor SDP zbog sumnje u neregularnosti tokom vanrednih parlamentarnih izbora, održanih u prošlu nedjelju.

Povezani članci

15. Jun 2023.

OIK Ulcinj odbio prigovor SDP-a

Vujović je 13. juna kazao ja dobijaju dojave da su pokradeni prilikom brojanja glasova, te da će tražiti ponovno brojanje.

Povezani članci

13. Jun 2023.

SDP će tražiti ponovno brojanje glasova

Bonus video: