Milatović: Puna stabilnost može biti postignuta samo članstvom zemalja Zapadnog Balkana u EU

"Uspješan proces pridruživanja EU ima svoj politički i tehnički aspekt, ali da je rat u Ukrajini pokazao važnost političke perspektive i da predstavlja "poziv na buđenje", kako bi se pitanje evropskih integracija Zapadnog Balkana ubrzalo", istakao je Milatović

12895 pregleda 95 reakcija 12 komentar(a)
Sa panela Mir i demokratija nasuprot ratu i autokratiji", Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa panela Mir i demokratija nasuprot ratu i autokratiji", Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da puna stabilnost na Balkanu može biti postignuta samo članstvom zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU).

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore je saopšteno da je Milatović to poručio govoreći na panelu "Mir i demokratija nasuprot ratu i autokratiji" na Prespa forumu za dijalog.

Taj forum se održava u Strugi u Sjevernoj Makedoniji.

"Uspješan proces pridruživanja EU ima svoj politički i tehnički aspekt, ali da je rat u Ukrajini pokazao važnost političke perspektive i da predstavlja "poziv na buđenje", kako bi se pitanje evropskih integracija Zapadnog Balkana ubrzalo", istakao je Milatović.

Govoreći o tome šta Crna Gora može da uradi na ubrzanju evropskog puta regiona, Milatović je istakao da su promjene koje se dešavaju u našoj državi dokaz da Crna Gora može biti "uspješna priča" koja je veća od samih granica zemlje.

"Imajući u vidu da je Crna Gora snažno posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, punopravno članstvo Crne Gore u EU u najskorijem roku, može dati dobar primjer i zemljama regiona, i vratiti vjeru u politiku proširenja", rekao je Milatović.

On je naglasio da je u politiku ušao kako bi uveo Crnu Goru u EU, i da taj zadatak predstavlja njegov politički prioritet.

Na pitanje o poziciji Crne Gore prema inicijativi "Otvoreni Balkan", Milatović je naglasio da inicijativu posmatra iz ekonomskog aspekta.

"Kao ekonomista pristalica sam Balkana koji je otvoren za razmjenu roba, usluga i kretanje ljudi. Ako to može biti ostvareno kroz Otvoreni Balkan, Berlinski proces ili neki drugi proces, to je dobra stvar", rekao je Milatović.

Dodao je da je ta tema u Crnoj Gori politizovana ali da je, ako se pogleda kroz prizmu ekonomije, svaka inicijativa koja ne remeti evropski put a donosi dodatnu vrijednost građanima i ekonomiji - pozitivna.

Bonus video: