Spajić: Sa DPS-om i GP URA nema pregovora, otvoreni smo za razgovor sa koalicijom Za budućnost Crne Gore

"Mi iz Pokreta Evropa sad smo ušli u politiku iz ideala, iz nekih vrijednosti i želimo da na taj način postupamo u politici. Neko ko je zloupotrebljavao državne resurse i državne institucije ne može biti naš partner u vladi i to je to"

75964 pregleda 1150 reakcija 386 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Sa DPS-om i Građanskim pokretom URA nema pregovara o novoj vladi, kazao je u emisiji "Okvir" na TVCG nosilac liste Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Istakao je da su neformalni razgovori o sastavu nove vlade već pokrenuti i da su otvoreni za razgovore sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG).

"Mi iz Pokreta Evropa sad smo ušli u politiku iz ideala, iz nekih vrijednosti i želimo da na taj način postupamo u politici. Neko ko je zloupotrebljavao državne resurse i državne institucije ne može biti naš partner u vladi i to je to", kazao je Spajić, prenosi portal RTCG.

Istakao je da su otvoreni za razgovore sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG).

"Otvoreni smo za razgovore i sa Demokratskim frontom (ZBCG) i naravno osim učešća u izvršnoj vlasti tražićemo mjeru kompromisa između Demokratskog fronta (ZBCG) i manjina, što se tiče i modaliteta učešća izvršne vlasti", kazao je Spajić.

Spajić je rekao da je PES zadovoljan rezultatom izbora, ali ne i izlaznošću, koja je bila manja u odnosu na ranije izbore u Crnoj Gori. Kazao je da su "neodgovorni pojedinci iz vlasti svojim 'Informer' ponašanjem pomalo ogadili izborne procese", a da su česti izbori umorili javnost i birače.

"Vi znate da smo pozivali na istovremeno održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, a oni koji kažu sada da je mala izlaznost bili su protiv te ideje", rekao je Spajić.

On je naglasio da se "nalazimo u dubokoj institucionalnoj krizi kao država, i da imamo možda i jedinstvenu situaciju u svijetu, da se Vlada od 12. juna nalazi u tehničkom mandatu tehničke vlade".

"To je tehnička vlada na kvadrat. Oni ne mogu da donesu nijednu ozbiljnu odluku i cijela država je na taj način talac jednog takvog ponašanja. Stoga moramo da što prije formiramo vladu i skupštinsku većinu u to treba da bude apsolutni prioritet. Očekujem od svih političkih aktera da pokažu najzad ozbiljnost i stave fokus na bolji standard naših građana i napredak na evropskom putu, što su deklarativno obećavali u izbornoj kampanji", rekao je Spajić.

"Prioritet implementacija programa 'Evropa sad 2'"

Naveo je da je njima apsolutni prioritet implementacija programa "Evropa sad 2", i sve stvari o kojima su pričali o kampanji, kao i da da Crna Gora što prije uđe u EU. Spajić kaže da su bili jasni o partnerima sa kojima može, a sa kojima ne da se razgovara.

"Imali ste optužbe dva dana prije izbora da sam ja najveći kriminalac, da se PES finansira od raznih opskurnih likova i kriminalaca, i ako iznesete jednu tako tešku optužbu vi možete da kažete da nećemo ulaziti u vlast s tim ljudima, ili ćete poslije izbora da uputite jedno izvinjenje, gdje ćete reći 'mi smo se preračunali, nijesmo bili dobro informisani', i tako dalje. Taj odgovor važi za sve koji su se ponašali na taj način. Što se tiče ZBCG, otvoreni smo za razgovore i sa njima. Naravno, osim učešća u izvršnoj vlasti, tražićemo mjeru kompromisa između ZBCG i manjina, što se tiče i modaliteta učešća u izvršnoj vlasti ali i nekih bitnih stvari, poput izglasavanja vrhovnog državnog tužioca, Sudskog savjeta i rješavanja svih drugih bitnih stvari koje koče naš napredak na putu ka EU i zatvaranje poglavlja 23 i 24", naveo je Spajić.

On je rekao da poslije izbora ima u kontinuitetu razgovore sa raznim političkim liderima, i da neće biti nikakih zakulisnih radnji.

"Pregovori će biti apsolutno transparentni i držaćemo se prinicipa koje smo nagovijestili u izbornoj kampanji", rekao je Spajić.

Naglašava da su Demokratska Crna Gora i stranke manje brojnih naroda njihovi prioritetni partneri, i da će ući u razgovore sa njima, te da se nada brzom formiranju vlasti.

On je rekao da neće ucjenjivati bilo koga, i da će predložiti plan i program rada.

"Mislim da su takav plan i program stvarno superiorni, i da zajedničkim snagama sa našim partnerima u izvršnoj vlasti ali i skupštinskoj većini i parlamentu cjelokupno zajedno izguramo sve ove projekte, Evropa sad dva, sve reforme koje nas koče, vrhovni tužilac, Sudski savjet, i druge stvari koje nijesu izglasane dosad i da Crna Gora ubrzano krene ka EU", kazao je Spajić.

Najavio je da će pojedinačno razgovarati sa svim strankama, pa i Demokratama, bez ucjena. Upitan da li je ucjena što neće razgovarati sa GP URA, on je rekao da nijesu isključili nikoga iz pregovora, već su neki pojedinci, poput Dritana Abazovića i Filipa Adžića, sami sebe isključili iz pregovora zloupotrebom državnih institucija.

"Mi smo se uključili u politiku zbog ideala i vrijednosti i dešavanja posljednjih dana kose se sa našim vrijednostima", rekao je Spajić.

Osvrćući se na mogućnost saradnje sa DPS-om i mogućnost da DPS podrži manjinsku vladu PES-a i manjina, on je kazao da je jasno rekao da DPS ne vidi kao partnera.

"Mislim da sam bio jasan da neće biti potrebe za bilo kakvom manjinskim podrškom, jer će biti formirana vlada sa stabilnom političkom većinom. Ne bih stoga ulazio šta bi bilo kad bi bilo", navodi Spajić.

Navodi da je legitimno i da budu opozicija, ako i to treba, jer su kao vanparlamentarna opozicija postigli sjajne rezultate za godinu dana.

"Imamo predsjednika države, gradonačelnika Podgorice, a vrlo vjerovatno i premijera. To je veliki uspjeh ali vam govori o nezadovoljstvu velikog broja građana političkim elitama", rekao je Spajić.

Naveo je i da je "potrebna stabilna politička vlada".

"Ona je trenutno najbitnija činjenica koja treba da se desi iz ovih političkih procesa koji se dešavaju. Dosta nam je nestabilnih vlada. Skupštinska većina i vlada treba da djeluju u saglasaju", rekao je Spajić.

On je naveo da PES ne mora da preuzme sve zasluge za program Evropa sad dva, već to treba da bude stvar saradnje i dogovora svih aktera.

Najavio je da će razgovarati sa SNP-om, ali i listom "Pravda za sve" ako prođu cenzus nakon ponovljenog glasanja na nekim mjestima. Očekuje, rekao je, ozbiljan odnos u pregovorima.

"Neman ličnu sujetu i nijesam zlopamtilo, da nekome ko me je kritikovao u prošlosti onda zatvorim u budućnosti. To nije moj odnos a ni Evrope sad", kazao je Spajić.

Negirao je da je zlopamtilo u vezi sa GP URA.

"Ako Abazović i Adžić upute javno izvinjenje zbog svojih izjava i kažu da su govorili neistine u kampanji, ja bih mogao sjutra bez problema s njima da razgovaram na ličnom nivou. Principi su principi. Nije to zbog zlopamćenja, u pitanju je zloupotreba državnih institucija u kampanji. To su radili zbog političkog ćara. To je nešto što ne možemo da podržimo", kazao je Spajić.

On je rekao da je vrijeme da se ozbiljno zasuču rukavi i da se nova većina bavi ozbiljnih pitanjima.

"Želimo stvarno da sjednemo i ozbiljno da pričamo", kazao je Spajić.

On je dodao da sve stranke manje brojnih naroda vidi kao prioritetne partnere.

"Bilo bi bolje organiziovati TV duel Abazovića o Do Kvona"

Lider PES-a je rekao da u vezi afere "Do Kvon" "imaju mnogo više ozbiljnijeg posla od medijskog egzibicionizma bivšeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića, vječito gladnog medijske pažnje".

"Bilo bi bolje organiziovati TV duel Abazovića o Do Kvona. Interesantno je da on govori o mnogo toga ali ne govori o onome što je nadležnost Vlade - kako je Do Kvon ušao u Crnu Goru. Što se tiče mog ujakaka, ja to ne bih komentarisao, šta radi mali od tetke ili zaove i ko s kim govori, ako ima nešto sporno, neka SDT i organi rade na svemu tome, svim aferama", rekao je Spajić.

"Pozivam vladu da ponovo uđe u hedžing aranžman"

On je pozvao Vladu da ponovo uđe u hedžing aranžman kako bi se "oslobodili valutnog rizika koji je loš za Crnu Goru".

"Mislim da bi time smanjili i kamatnu stopu koja je neka dva posto u dolarskim na jedan posto u eurima. Sigurno da će trebati neko vrijeme da se sanira šteta", kazao je Spajić.

On je naveo i da se nada da će nova vlada raditi rebalans budžeta.

"Nadam se da će nova vlada raditi novi rebalans, zato što je taj rebalans užasan. Ne podrazumijeva 100 miliona eura koji će faliti za plate već u septembru, već u septembru neće imati dovoljno novca da se isplate zarade", kazao je Spajić.

Dodao je i da ne razumije kako se neki hvale rezultatima, a nisu sproveli nijednu reformu na prihodnoj strani budžeta.

"Ako niste usvojili nijednu reformu na prihodnoj strani budžeta a prihod je porastao, naravno da je to zbog Evrope sad 1 i svaki program, vidite, i Evropa sad 2 kad se usvoji, ona neće imati efekat samo na jednu godinu, već i na drugu, treću i četvrtu godinu nakon usvajanja budžeta", kazao je Spajić.

Istakao je da je svako odugovlačenje za formiranje vlade najmanje odgovara građanima.

Naveo je da ukoliko nastavimo da imamo tehnički mandat tehničke vlade da ne vidi da će građani osjetiti bilo kakav dodatan benefit.

"Fond PIO će nastaviti da postoji i obavlja svoju funkciju"

Kazao je i da ostaju pri stavu da će u 12 mjeseci po formiranju vlade sprovesti program Evropa sad 2.

"U 12 mjeseci po formiranju vlade mi ćemo sprovesti program Evropa sad 2. Stvarno ne bih da se bavim spinovima da će se izbrisati fond PIO na bilo koji način. Fond PIO će, da relaksiramo naše penzionere, nastaviti da postoji i obavlja svoju funkciju i poslije primjene Evropa sad 2. Mislim da je jako bitno objasniti građanima da je fond PIO suštinski prestao da postoji kao fond 2009. godine, jer šta je fond, fond je onaj koji investira novac, a on nema tu funkciju. On je trenutno jedan od 94 potrošačke jedinice u trezorskom sistemu države Crne Gore koja prima novac od trezora ne pitajući se odakle dolazi taj novac", kazao je Spajić.

Kazao je da je nebitno kako se on zove, da li se zove fond jer on nije fond.

"On je protočni bojler trezorskog sistema države Crne Gore koji prima novac iz trezora i distribuira penzionerima penzije", objasnio je Spajić.

Kazao je da će on to da radi nebitno da li će biti doprinosa ili ne.

"Mi možemo da smanjimo i ukinemo doprinose za penzioni sistem i na taj način relaksiramo dodatno poslodavce. Mislim da je to i nešto što razmatramo kao dio programa Evropa sad 2, ali to je nebitno. Zašto je nebitno, evo na primjer imate MUP i policiju koji se strabilno finansiraju iako nemaju doprinose za bezbjednost", kazao je Spajić.

Bonus video: