Policajci zloupotrijebili podatke građana?

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da je četvoro policijskih službenika počinilo težu povredu službene dužnosti uvidom u lične podatke partijskih aktivista iz Šavnika i dostavljanjem tih podataka drugim licima

51189 pregleda 170 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da je četvoro policijskih službenika Ž. T, B. Č, S. V. i S. B. počinilo težu povredu službene dužnosti uvidom u lične podatke partijskih aktivista iz Šavnika (Gavrila Cerovića i Novice Krsmanovića) i dostavljanjem tih podataka drugim licima.

To su “Vijestima” saopštili iz MUP-a, dodajući da je izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) Pljevlja na dalji postupak, što znači da ono sada provjerava da li je počinjeno neko krivično djelo.

“... Da li u radnjama i postupanju policijskog službenika Ž. T. ima elemenata krivičnog djela iz člana 176 Krivičnog zakonika Crne Gore - neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka ili nekog drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, kao i da li u radnjama i postupanju drugih policijskih službenika ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, istakli su.

Lični podaci Cerovića i Krsmanovića, koji su nosioci lista koalicije “Za budućnost Šavnika” i liste Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata, dospjeli su na društvene mreže krajem oktobra prošle godine, nakon drugog pokušaja glasanja na lokalnim izborima u Šavniku.

Podaci Cerovića
Podaci Cerovićafoto: Facebook

Podaci su 4. novembra bili dostupni na više naloga na Fejsbuku, ali su nakon toga obrisani s nekih od njih.

Iz ODT-a Pljevlja “Vijestima” su najavili da će odgovoriti šta su preduzeli u ovom slučaju i da li ima krivičnog djela.

Ž. T. je, kako piše u odgovoru MUP-a, u Sektoru granične policije, B. Č. u Stanici policije Šavnik, dok su S. V. i S. B. u Sektoru policije posebne namjene.

Iz MUP-a su pojasnili da je uvid u lične podatke ostvaren u aplikaciji “Web građanska stanja” i da su oni dostavljeni drugim licima, poslije čega su javno objavljeni putem portala.

Ovim slučajem bavile su se Uprava policije (UP) i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP). Cerović tvrdi da zna ko stoji iza zloupotrebe.

Podaci Krsmanovića
Podaci Krsmanovićafoto: Facebook

Iz MUP-a su “Vijestima” saopštili da je izvještaj Unutrašnje kontrole sa spisima sačinjenim u postupku dostavljen i direktoru Uprave policije Nikoli Terzić u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policajaca.

“Ž. T, B. Č. i S. V. zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi), a protiv policijskog službenika S. B. zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 3 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (nepravilno korišćenje i raspolaganje povjerenim sredstvima)”, naveli su.

Iz UP “Vijestima” su kazali da će odgovoriti na pitanje da li je pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca.

Cerović je prije nekoliko dana rekao “Vijestima” da je “jedan službenik policije iz Šavnika” neovlašćeno uzeo njihove podatke i “dao da to razvlače po društvenim mrežama”.

“Taj čovjek i dalje slobodno radi, znamo ko je, ali ništa u vezi toga nije preduzeto”, istakao je. Iz objavljenih podataka vidi se gdje su Cerović i Krsmanović rođeni, kad su prijavili prebivalište u Šavniku, koje su njihove adrese...

Krsmanović je optuživao Demokratsku partiju socijalista (DPS) da koristi podatak o prebivalištu da bi, kako tvrdi, opravdavala “prepisivanje” birača iz drugih opština.

Šavnički izbori traju od 23. oktobra prošle godine jer članovi biračkih odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika” nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali DPS.

Nikšićka policija je prošle sedmice podnijela krivične prijave protiv 36 lica zbog sumnje da su lažno prijavila prebivalište u Šavniku kako bi ostvarila biračko pravo na izborima u toj opštini. Prijavu je “zaradio” i službenik MUP-a, kog sumnjiče da je neistinite podatke iskoristio kao istinite, što je, tvrde, rezultiralo promjenom prebivališta određenog broja ljudi.

Bonus video: