Nikolić: SDP vrši pritisak na članove OIK Tivat

Nikolić u reagovanju navodi i da "lični interesi ne predstavljaju motive koji pokreću ljude u sastavu Komisije, a koji svoje radnje i obaveze u istoj ispunjavaju strogo profesionalno i u javnom interesu"

9931 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednica Opštinske izborne komisije Tivat (OIK) Tivat Marijana Nikolić saopštila je da Socijaldemokratska partija (SDP) "vrši pritisak na članove Opštinske izborne komisije, zahtijevajući odstupanje od propisa i nejednako tretiranje učesnika izbornog procesa".

Nikolić je reagovala na navode SDP-a da je izborni proces u Tivtu "obilovao nepravilnostima", te da je OIK Tivat "nezakonito odbila zahtjev za uvid u izborni materijal".

"Socijaldemokratska partija, nakon ostvarenog rezultata na vandrednim parlamentarnim izborima, pokušavajući da dokaže da je izborni proces u Tivtu, protekao sa velikim brojem nepravilnosti, vrši pritisak na članove Opštinske izborne komisije, zahtijevajući odstupanje od propisa i nejednako tretiranje učesnika izbornog procesa", navodi se u reagovanju Nikolić.

Dodaje i da SDP u stalnom sastavu OIK ima sekretara, a u proširenom sastavu člana koji punovažno odlučuje.

"Kada je u pitanju navodno nezakonito odbijanje zahtjeva, isto demantujemo u cjelosti, obzirom da je na njihov prvobitni zahtjev za uvidom u izborni materijal i kopiranje biračkih spiskova od 14.juna, zaveden kod ove odgovoreno u zakonski propisanom roku zaključkom od 14. juna, odobravanjem uvida i kopiranja. Nakon izvršenog uvida od strane ovlašćenih predstavnika, istog dana OO SDP Tivat upućuje u OIK prigovor, a po kojem je Komisija razmatrala i nakon održanog glasanja svih prisutnih članova na sjednici, donijela zaključak o odbijanju istog, obzirom da navedeno u prigovoru ne predstavlja bitne povrede koje bi dovele do ponavljanja izbornog procesa"

Nikolić navodi i da 16. juna OO SDP Tivat, upućuje OIK-u zahtjev za ponovnim vršenjem uvida u izborni materijal.

"Razmatrajući navedeni zahtjev, a nakon održane diskusije, osam od devet članova Opštinske izborne komisije, prisutnih na sjednici, ocijenilo je da se isti odbije, obzirom da su podnosioci već izvršili uvid u izborni materijal, u skladu sa Zakonom, a o čemu je sačinjem i zapisnik 14. juna. Imajući u vidu navode da su ovlašćena lica ispred SDP-a imala malo vremena, tj. da ih je komisija prekinula u vršenju uvida u izborni materijal sa BO br. 15, ovim putem isto demantujemo jer predstavlja neistinu, o čemu mogu posvjedočiti svi članovi komisije, između ostalog u članice delegirane ispred SDP-a, koje su prisustvovale uvidu".

Nikolić u reagovanju navodi i da "lični interesi ne predstavljaju motive koji pokreću ljude u sastavu ove Komisije, a koji svoje radnje i obaveze u istoj ispunjavaju strogo profesionalno i u javnom interesu".

"Obzirom da svaki zaključak OIK-a posjeduje uputstvo o pravnoj zaštiti, poručujemo predstavnicima SDP-a da ukoliko su nezadovoljni donesenom odlukom po njihovom zahtjevu, iskoriste sve pravne metode u zaštiti svojih interesa", zaključila je Nikolić.

Bonus video: