U Zeti se nadaju skorom razgraničenju

Uskoro novi sastanak sa čelnicima Glavnog grada, najavio je predsjednik zetske opštine

8444 pregleda 13 komentar(a)
“Upoznali smo ih sa problemima koje treba da riješimo”: Asanović, Foto: Asanović, Foto: Opština Zeta
“Upoznali smo ih sa problemima koje treba da riješimo”: Asanović, Foto: Asanović, Foto: Opština Zeta

Čelnici Glavnog grada i Opštine Zeta uskoro bi trebalo da postignu konkretan dogovor u vezi sa problemima razgraničenja i raspodjele imovine.

To je “Vijestima” rekao predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović (DNP).

On je kazao da su tim povodom imali sastanak sa predsjednicom Skupštine Jelenom Borovinić-Bojović, kojemu se priključila i gradonačelnica Olivera Injac (PES).

“Upoznali smo ih sa problemima koje treba da riješimo. Rečeno nam je da će vrlo brzo biti novi sastanak, kada ćemo konkretnije dogovarati sve naredne aktivnosti”, istakao je Asanović.

Iz PG Biroa su na pitanja “Vijesti” kada će biti organizovan sastanak sa predstavnicima Opštine Zeta oko razgraničenja i drugih problema i koja su još otvorena pitanja između dvije opštine, odgovorili da su u komunikaciji sa kabinetom predsjednika Opštine Zeta.

“Zbog značaja pitanja između Glavnog grada i Opštine Zeta, sastanak će biti održan u skorijem roku, o čemu ćemo medije blagovremeno obavijestiti”, najavili su.

Zeta, nekadašnja gradska opština u okviru Glavnog grada, status samostalne opštine dobila je prošle godine, kada je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, nekoliko mjeseci pred lokalne izbore. Međutim, razgraničenje sa Glavnim gradom i brojne druge obaveze još nijesu završeni.

Nakon lokalnih izbora 23. oktobra prošle godine vlast u Zeti formirali su Demokratski front, Demokrate i Socijalistička narodna partija.

Demokratskoj narodnoj partiji (DNP), kao članici tadašnjeg DF-a, pripalo je mjesto predsjednika Opštine, a Demokratama mjesto predsjednika Skupštine Opštine.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević nedavno je u intervjuu “Vijestima” rekao da neće prihvatiti da se na bilo koji način Zeta ošteti u postupku razgraničenja sa Glavnim gradom ili “u njihovom pokušaju da dođe do izgradnje kolektora u Botunu kako bi se dodatno ugrozila životna sredina u Zeti”.

“Nije samo razgraničenje problem. Ovdje je problem što morate da molite gradsku Čistoću da dođe da vam isprazni kontejnere, da zamolite Puteve da zakrpe rupe po Zeti, da zamolite Rasvjetu da vam zamijeni sijalice po Zeti… Nadam se da ćemo vrlo brzo doći do dogovora”, kazao je Knežević.

Asanović je rekao da im je na sastanku predočeno, da je to i interes Glavnog grada, jer su oni dužni da do osnivanja preduzeća obavljaju djelatnost i na teritoriji Zete. On je kazao da u zetskoj opštini u većini slučajeva nisu zadovoljni radom tih preduzeća.

Nedavno je došlo do nesuglasica između čelnika dvije opštine, nakon što je Asanović krajem maja tražio sastanak sa gradonačelnicom o “gorućim problemima”, a dobio odgovor iz njenog kabineta da se to može desiti krajem juna.

Asanović je ranije saopštio da su pet mjeseci čekali novu vlast, jer nijesu htjeli sa bivšim gradonačelnikom (Ivan) Vukovićem (DPS) ni da razgovaraju, jer su smatrali da nije legitiman predstavnik građana Podgorice, zato što je izgubio izbore.

Nova vlast u Podgorici formirana je šest i po mjeseci od lokalnih izbora, jer Ustavni sud nije mogao da se izjasni o izbornim žalbama zbog nedostatka kvoruma.

Odbori u ponedjeljak o smjeni Krstovića

Sjednice Odbora za izbor i imenovanja i Odbora za statut i propise SO Zeta zakazana je za 19. jun, a na dnevnom redu je predlog odluke o razrješenju predsjednika Skupštine Opštine Luke Krstovića.

Smjenu Krstovića ranije su zatražili odbornici koalicije okupljene oko bivšeg Demokratskog fronta, navodeći da Krstović nije postupio u skladu sa zakonom, statutom i poslovnikom Skupštine, a vezano za predlog ove koalicije za donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Trećina odbornika SO Zeta tražila je 12. maja zakazivanje sjednice, a Krstović, kako su naveli u predlogu za razrješenje, sjednicu Skupštine nije zakazao u roku predviđenom Poslovnikom, već je sjednicu zakazao na dan održavanja parlamentarnih izbora 11. juna, i to nakon izborne tišine, u 20 sati. Ta sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, a nova nije još zakazana.

Bonus video: