Pejović: Solidarnošću država do jače EU

Na marginama Foruma, Pejović je imao odvojene sastanke s ministrima vanjskih poslova Slovačke i Rumunije, Miroslavom Lajčakom i Teodorom-Vjorelom Meleškanuaom, kao i ministarkom evropskih poslova Francuske Natali Loazo i državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Istokom Miročičem
91 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Pejović, Foto: Mep.gov.me
Andrija Pejović, Foto: Mep.gov.me
Ažurirano: 05.09.2017. 11:53h

Solidarnost država članica i zajednički odgovor na unutrašnje i vanjske krize, uz afirmaciju mjesta i uloge EU kao značajnog geopolitičkog aktera na međunarodnoj sceni, učiniće Uniju jačom i doprinijeti povratku povjerenja u evropski projekt, smatra crnogorski ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović

To će, kako je Pejović ocijenio na Bledskom strategijskom forumu u okviru panela posvećenog funkcionisanju i budućnosti EU, doprinijeti i jačanju svijesti o zajedničkoj budućnosti evropskih država.

On je ukazao na značaj nedavno usvojene rimske deklaracije i potrebu da se, kroz rješavanje problema u oblasti zapošljavanja, socijalnih prava, solidarnosti i jednakih šansi za sve, EU ponovo približi građanima.

"Takođe je istakao važnost dobrog funkcionisanja jedinstvenog tržišta i osiguranja slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, koje predstavljaju njegov temelj, za stalni ekonomski razvoj i unapređenje standarda života građana“, kaže se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova (MEP).

Pejović je, kako se navodi, poručio da države članice moraju biti jedinstvene u odgovoru na globalne izazove i zaštiti zajedničkih interesa i temeljnih vrijednosti i ciljeva.

U okviru panela govorili su i predstavnici institucija EU i ministri vanjskih i evropskih poslova država članica Unije.

Panelisti su istakli da su krize s kojima se posljednjih godina suočava EU, posebno ekonomsko – finansijska i migracijska, narušile povjerenje između država članica i odnose između institucija EU.

Kako je saopšteno, panelisti su ukazali na potrebu prevazilaženja pojedinačnih preokupacija i povratka izvornoj ideji i ciljevima na kojima se temelji Unija, prije svega onima koji se odnose na jedinstveno tržište, šengensku oblast i posvećenost međunarodnoj trgovini.

"Istakli su da je, šezdeset godina nakon rimskih ugovora, Evropi potrebna solidarnost i zajednički pristup u rješavanju problema i trasiranju zajedničke budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Učesnici panela su poručili da se EU mora konsolidovati i ponovo uspostaviti kao bastion multilateralizma i slobodne i poštene trgovine na globalnoj sceni.

Na marginama Foruma, Pejović je imao odvojene sastanke s ministrima vanjskih poslova Slovačke i Rumunije, Miroslavom Lajčakom i Teodorom-Vjorelom Meleškanuaom, kao i ministarkom evropskih poslova Francuske Natali Loazo i državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Istokom Miročičem.

"Sagovornici Pejovića su pozdravili rezultate koje Crna Gora ostvaruje u procesu pristupanja EU i prenijeli punu političku i tehničku podršku svojih država za uspješan nastavak reformi u svim oblastima“, saopšteno je iz MEP-a.

Na sastancima je, kako se navodi, bilo riječi o predstojećim obavezama i planovima Crne Gore u cilju otvaranja preostalih, kao i rada na ispunjavanju uslova za zatvaranje pregovaračih poglavlja, i u tom kontekstu su dogovoreni konkretni oblici saradnje i ekspertske podrške u prioritetnim oblastima.

Bonus video: