Nema glasanja na Cetinju i u Kolašinu

Izbori na jednom biračkom mjestu u Kolašinu trebalo je da se ponove u nedjelju, a na Cetinju u četvrtak

36298 pregleda 66 reakcija 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na biračkim mjestima na Cetinju i u Kolašinu neće biti ponavljanja izbora.

Izbori na jednom biračkom mjestu u Kolašinu trebalo je da se ponove u nedjelju, a na Cetinju u četvrtak.

Državna izborna komisija (DIK) je večeras na sjednici poništila Odluku Opštinske izborne komisije Kolašin o ponavljanju izbora na biračkom mjestu broj 1 JU SMŠ "Braća Selić" i Odluku Izborne komisije Prijestonice o ponavljanju izbora na biračkom mjestu 16 (LPO II).

"DIK je, postupajući po prigovorima, donijela rješenja o poništenju predmetnih odluka, te se izbori na pomenutim biračkim mjestima neće ponoviti. DIK je naložila opštinskim izbornim komisijama da vrate predati izborni materijal i o navedenom obavijeste biračke odbore", navodi se u saopštenju DIK-a.

OIK Kolašin je odluku o ponavljanju glasanja na biračkom mjestu broj 1 donijela nakon što je prihvaćen jedan od prigovora izborne liste "Pravda za sve - dr Vladimir Leposavić", u kojem se navodi "da je broj glasačkih listića, potpisanih odrezaka i kupona veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali".

DIK je večeras na sjednici prihvatio prigovor birača Boška Vlahovića zbog čega sjutra neće biti ponovljeno glasanje na biračkom mjesti broj 1 na kom je upisano je 827 birača.

Izborna lista "Pravda za sve", kolašinskoj OIK podnijela je, jednim aktom, 14 prigovora, koja su se odnosili na biračka mjesta 1 i 22.

OIK Nikšić i OIK Pljevlja odbile su prigovore liste "Pravda za sve - dr Vladimir Leposavić".

Nosilac liste "Pravda za sve" Vladimir Leposavić tvrdi da je njegova koalicija ostvarila parlamentarni status, ali da je bilo krađe glasova.

Leposavić je na konferenciji za novinare u petak rekao da su došli do frapantnog podatka da je na izborima bilo navodno 4.000 nevažećih listića i da se, kako tvrdi, krađa desila prepravljanjem i dopisivanjem glasačkih listića, i tako su važeći glasački listići "Pravde za sve" postajali nevažeći.

Pokret "Pravda za sve" je prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbora održanih 11. juna, ostao ispod cenzusa, sa ukupno 8.370 glasova (2,77 odsto).

Na Cetinju je nakon odluke Izborna komisija Prijestonice Cetinje glasanje trebalo da se ponovi na biračkom mjestu broj 16 (LPO II), gdje su upisana 672 birača.

Izborna komisija Prijestonice Cetinje je usvojila prigovor izborne liste “SDP – Za našu kuću”.

Generalni sekretar SDP Ivan Vujović saopštio je ove sedmice da je ta partija podnijela prigovore opštinskim izbornim komisijama (OIK) zbog nepoklapanja broja birača koji su ostvarili biračko pravo, broja listića i broja kupona na više biračkih mjesta u Rožajama, Bijelom Polju, Ulcinju, Cetinju i Tivtu.

SDP je prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbora održanih 11. juna koje je utvrdila Državna izborna komisija (DIK) ostao bez parlamentarnog statusa, jer je za njih glasalo 8.750 birača (2,9 odsto).

Izbori će u četvrtak biti ponovljeni na jednom biračkom mjestu u Tuzima.

U Tuzima je na izborni dan 11. juna zatvoreno biračko mjesto 21, u Osnovnoj školi "Jedinstvo", nakon što ga je član biračkog odbora napustio sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma i nakon reakcije policije. Na tom mjestu je upisano 225 birača.

Bonus video: