Abazović sa Medoks i Gerasimenkom: Crnogorska pomoć Ukrajini prepoznata i cijenjena

Abazović je istakao da će učešće na predstojećoj konferenciji biti još jedna potvrda sveobuhvatne crnogorske podrške Ukrajini

6228 pregleda 5 komentar(a)
Abazović sa Medoks i Gerasimenkom, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović sa Medoks i Gerasimenkom, Foto: Vlada Crne Gore

Dosadašnja pomoć Crne Gore Ukrajini, prevashodno u političkoj, humanitarnoj i vojnoj sferi, prepoznata je i cijenjena, poručili su britanska ambasadorka Karen Medoks i ukrajinski ambasador u Podgorici Oleg Gerasimenko.

Iz kabineta premijera Dritana Abazovića saopšteno je da je on primio Medoks i Gerasimenka povodom predstojeće Konferencije o obnovi Ukrajine u Londonu.

Abazović je istakao da će učešće na predstojećoj konferenciji biti još jedna potvrda sveobuhvatne crnogorske podrške Ukrajini.

Abazović sa Medoks i Gerasimenkom
Abazović sa Medoks i Gerasimenkomfoto: Vlada Crne Gore

On je naveo da je značajno što na konferenciji učestvuju brojne države, mimo Evropske unije (EU) i NATO, što govori da u svijetu postoji široki konsenzus podrške Ukrajini u otporu invaziji Rusije.

“Britanska ambasadorka i ukrajinski ambasador zajednički su konstatovali da je dosadašnja pomoć Crne Gore, prevashodno u političkoj, humanitarnoj i vojnoj sferi, prepoznata i cijenjena”, kaže se u saopštenju.

Abazović sa Medoks i Gerasimenkom
Abazović sa Medoks i Gerasimenkomfoto: Vlada Crne Gore

Medoks i Gerasimenko su naglasili da je cilj predstojeće konferencije da se uspostavi ekonomska i socijalna stabilizacija zemlje, kao i oporavak od posljedica rata.

Abazović će na konferenciji, koja će biti održana u srijedu i četvrtak u Londonu, učestvovati na poziv ministara vanjskih poslova Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva, Dmitra Kulebe i Džejmsa Kleverlija.

Abazović sa Medoks i Gerasimenkom
Abazović sa Medoks i Gerasimenkomfoto: Vlada Crne Gore

Iz Abazovićevog kabineta su rekli da konferencija predstavlja jedan od ključnih foruma međunarodne zajednice koji se održava na visokom nivou, sa ciljem podrške Ukrajini i njenom narodu u nastavku oporavka i rekonstrukcije, zbog razornih gubitaka i štete nanijete ruskom agresijom.

Konferencija, kako su naveli, ujedno predstavlja priliku da se još jednom potvrde uvjerenja da će Ukrajina, uz pomoć međunarodnih partnera, uskoro povratiti imidž slobodne i perspektivne zemlje.

Bonus video: