Odbori neusaglašeni povodom razrješenja Krstovića, tražiće mišljenje pravnika

Članovi Odbora za izbor i imenovanja su na jučerašnjoj sjednici predložili Skupštini opštine Zeta da razriješi Krstovića, dok ta i Odluka o obrazovanju službe Skupštine, nisu prošle na Odboru za statut i propise

7348 pregleda 5 komentar(a)
Smjenu Krstovića tražila koalicija oko bivšeg DF-a:Luka Krstović, Foto: Opština Zeta
Smjenu Krstovića tražila koalicija oko bivšeg DF-a:Luka Krstović, Foto: Opština Zeta

Odbori Skupštine opštine Zeta nisu usaglašeni povodom razrješenja predsjednika Skupštine Luke Krstovića (Demokrate), te će biti zatraženo mišljenje pravnika.

Članovi Odbora za izbor i imenovanja su na jučerašnjoj sjednici predložili Skupštini da razriješi Krstovića, dok ta i Odluka o obrazovanju službe Skupštine, nisu prošle na Odboru za statut i propise.

O razrješenju predsjednika Skupštine najprije se izjašnjavaju nadležni odbori, u skladu sa odredbom Statuta opštine Zeta, koja predviđa da odbori cijene opravdanost razloga za razrješenje.

Predsjednik Odbora za statut i propise, Novica Pejović (Demokrate), je kazao “Vijestima” da te dvije tačke nisu prošle nadležni odbor i da će pravnici utvrditi dalje postupke.

“Po onome što zakon kaže, te dvije tačke dnevnog reda ne mogu ići na sjednicu Skupštine. Ja sam tražio da prisustvuje pravnik zaposlen u opštini Zeta koji je potvrdio moju odluku sa kojom sam završio sjednicu, ...da se sve odluke na Odboru odnose većinom glasova”, rekao je Pejović.

Pejović
Pejovićfoto: Demokratska Crna Gora

On je kazao da su na Odboru za statut i propise dva odbornika Demokrata glasala protiv, a dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta za smjenu predsjednika Skupštine. Odbornik DPS-a nije prisustvovao sjednici.

Smjenu Krstovića ranije su zatražili odbornici koalicije okupljene oko bivšeg Demokratskog fronta, navodeći da Krstović nije postupio u skladu sa zakonom, statutom i poslovnikom Skupštine, a u vezi s predlogom ove koalicije za donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Trećina odbornika SO Zeta tražila je 12. maja zakazivanje sjednice, a Krstović, kako su naveli u predlogu za razrješenje, sjednicu Skupštine nije zakazao u roku predviđenom Poslovnikom, već je sjednicu zakazao na dan održavanja parlamentarnih izbora 11. juna, i to nakon izborne tišine, u 20 sati. Ta sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, a nova nije još zakazana.

Bonus video: