Bezbjednost građana na Internet mrežama

Nacionalna sigurnost ne odnosi se isključivo na kopno, more i nebo, već i na Internet prostor. Sve češći napadi na sisteme komunikacija raznih država ugrožavaju svakodnevno normalno funkcionisanje njihovih vlada i ometaju onlajn aktivnosti njenih građana.

9250 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Američka ambasada u Podgorici
Foto: Američka ambasada u Podgorici

Važnost online bezbjednosti uvidjeli smo u avgustu 2022. godine tokom sajber napada na Vladu Crne Gore, ali je Nacionalna garda države Mejn bila pripravna i spremna da odmah pomogne.

Nacionalna garda države Mejn reagovala je brzo na poziv partnera i poslala svoj tim koji je odmah počeo da savjetuje crnogorske sajber profesionalce kako bi što bolje reagovali i poboljšali bezbjedost Internet mreže.

Nacionalna garda države Mejn pomogla je crnogorskom Ministarstvu odbrane da napravi značajan progres u osnaživanju svojih sajber alata tako što je angažovala dodatne državne agencije koje su obezbijedile stručnu pomoć Vladi Crne Gore.

Ovaj pravovremeni odgovor proizišao je iz dugoročnog prijateljstva između američke države Mejn i Crne Gore. Nikakva posebna misija stručnjaka iz SAD nije bila potrebna jer u Crnoj Gori već postoje članovi ove jedinice koji posjeduju značajno razumijevanje mreže i resursa koji postoje u državi.

Jedna od prvih profesionalnih mogućnosti za saradnju u polju sajber sigurnosti bila je vježba Vigliant Guard koja se održala u državi Mejn 2013. godine. IT profesionalci iz crnogorskog Ministarstva odbrane koji su u njoj učestvovali bili su u prilici da steknu dragocjene uvide o tome kako vojska može pomoći civilnim vlastima kad je posrijedi sajber podrška tokom hitnih intervencija. Američki eksperti iz ove oblasti podijelili su svoja znanja na polju saradnje sa civilnim vlastima tokom različitih kriznih situacija, nepogoda i u aktivnostima zaštite mreže od sajber napada.

Pol Lepaž, tadašnji guverner države Mejn, sreo se sa gostima iz Crne Gore. Pet predstavnika Crne Gore posjetili su vojne IT stručnjake širom države Mejn. Oni su ispratiili kako Sajber tim za bezbjednost efektno detektuje i štiti sistem od napada. Predstavnici Crne Gore prikupili su nova iskustva iz vježbi kao što je kreiranje nacionalnog radio sistema za sve koji komuniciraju tokom hitnih slučajeva, a takođe su učestvovali u razvoju komunikacijskih alata za jedinice oružanih snaga koje reaguju u hitnim operacijama od nacionalnog značaja.

Bliska saradnja na polju sajber sigurnosti dokaz je kako dobri prijateljski odnosi pomažu partnerima da stvore bezbjednije Internet okruženje za sve svoje građane.

https://zemljaponosaislobode.me/zajedno-smo-sigurniji-smo/?utm_source=vijesti&utm_medium=display&utm_campaign=nato_series&utm_term=cyber_security