Milatović: Ratifikovati tri sporazuma koja su dio Berlinskog procesa i izglasati imenovanja u pravosuđu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Peterom Feltenom

5617 pregleda 1 komentar(a)
Milatović i Felten, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i Felten, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je ambasadora Njemačke Petera Feltena i u razgovoru ocijenio da Crna Gora kao predvodnica procesa pristupanja prepoznaje politički momenat i šansu da se taj proces ubrza, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

“Podrška i glas Njemačke za brži napredak Crne Gore ka Evropskoj Uniji za nas je veoma važan. U tom kontekstu, smatram da je neophodno da se, nakon konstituisanja Parlamenta, ratifikuju tri sporazuma koja su dio Berlinskog procesa kao i da se izglasaju imenovanja u pravosuđu, povodom čega sam već pokrenuo unutrašnji dijalog sa političkim subjektima, koji ću vrlo brzo nastaviti”, kazao je Milatović.

Milatović je podsjetio na nedavni susret sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcem i specijalnim izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom kojima je prenio poruku o riješenosti Crne Gore da postane prva sljedeća članica Evropske Unije.

Ambasador Felten rekao je da bi ovakvi potezi Parlamenta bili važan signal pred predstojeći izvještaj Evropske Komisije o napretku zemlje.

“Crna Gora ne treba da čeka druge već da preduzme sve neophodne korake i fokusira se na reforme potrebne za ubrzanje procesa evropskih integracija. Vjerujem da je sada pravo vrijeme za to i vrata EU su otvorena” jasan je bio Felten.

"Sagovornici su ocijenili da su nedavni parlamentarni izbori u Crnoj Gori protekli mirno i u demokratskom duhu, što govori o sazrijevanju crnogorskog društva u cjelini.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: