Bajden produžio vanredne mjere koje se odnose na Zapadni Balkan

Bajden je naveo da potezi osoba koji prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju na zapadnom Balkanu (ZB), uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukciju, i situacija na ZB koja sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neuobičajenu i vanrednu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD

9006 pregleda 13 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden u utorak je za godinu produžio vanredne mjere povezane sa regionom Zapadnog Balkana (ZB).

Kako prenosi Glas Amerike, važenje uredbe, koja je proglašena 2001. godine, produžavali su i prethodni američki predsjednici.

Bajden je, u obavještenju o produženju mjera, naveo da potezi osoba koji prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju na ZB, uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukciju, i situacija na ZB koja sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neuobičajenu i vanrednu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD.

On je podsjetio da je prije dvije godine potpisao uredbu kojom je proširio opseg vanrednih mjera koje su na snazi još od 26. juna 2001. godine.

Bajden je u uredbi iz 2021. naveo da situacija na Zapadnom Balkanu, tokom posljednje dvije decenije, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija poslije raspada bivše SFRJ, kao i rasprostranjena korupcija u raznim vladama i institucijama na ZB, sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije.

Prvobitnu uredbu o vanrednim mjerama koje se odnose na Zapadni Balkan, tadašnji predsjednik SAD Džordž Buš potpisao je 2001. godine da bi se "pozabavio neuobičajenim i velikim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD”.

Bonus video: