Đukić o odnosima Demokrata i GP URA: Svako svojim putem bez teških riječi

“Očita je želja Demokrata da uđu u narednu vladu nakon što nisu bili dio prethodnih”, kaže Đukić

20535 pregleda 50 reakcija 37 komentar(a)
Abazovićev napad na Spajića stvorio problem: Đukić, Foto: Djordje Cmiljanic/Pr centar
Abazovićev napad na Spajića stvorio problem: Đukić, Foto: Djordje Cmiljanic/Pr centar

Nije pošteno prema glasačima koalicije Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA da se ona odmah nakon izbora ugasi, ali je očigledno da Demokrate žele da uđu u vladu u kojoj je GP URA nepoželjan.

To je za “Vijesti” ocijenio građanski aktivista Stefan Đukić, govoreći o postizbornim odnosima tih dviju partija i tome ima li njihova koalicija budućnost nakon što je Pokret Evropa sad (PES), koji je osvojio najviše glasova na nedavnim izborima, poručio da ne želi GP URA u vlasti.

Iz PES-a optužuju lidera GP URA i aktuelnog premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama predsjednika PES-a Milojka Spajića i “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

Đukić kaže da je, kako se predizborna kampanja za izbore održane 11. juna bližila kraju, bilo vidno udaljavanje članova Demokrata i GP URA. Navodi da je Abazovićeva odluka da “frontalno napadne” Spajića, nakon što tokom cijele kampanje nisu pominjali PES, izgleda napravila novi problem u njihovoj obnovljenoj koaliciji. Te dvije stranke sarađivale su i ranije.

“Sad su i jedni i drugi u nezgodnoj situaciji. Nije pošteno prema biračima koji su zaokružili ovu listu da odmah nakon izbora ona prestane da postoji, ali je očita želja Demokrata da uđu u narednu vladu, nakon što nisu bili formalno dio ni 42, ni 43. Vlade, dok su Abazović, potpredsjednik GP URA Filip Adžić i cijeli pokret URA očito bili prepreka za to”, istakao je Đukić.

Iz Demokrata su nakon izbora kazali da je “jako pošteno” od GP URA “da svojim stavovima ne opterećuju” koaliciju te dvije partije.

To je u ponedjeljak, u intervjuu “Vijestima”, rekao generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, odgovarajući na pitanje hoće li Demokrate o učešću u novoj vladi pregovarati bez Abazovićeve partije.

Bogdanović je kazao da su Demokrate za aferu “Do Kvon” saznale iz medija, i da “druga neposredna saznanja i informacije” nisu imali. Dodao je da žele da ostanu neutralni, i da kroz to daju prostor da se dva subjekta (GP URA i PES) lakše izražavaju “bez stvaranja atmosfere nagađanja”.

S druge strane, njegov kolega iz GP URA Mileta Radovanić, saopštio je juče “Vijestima” da će oni i Demokrate, kao dva odvojena politička subjekta, sve bitne odluke donijeti na najvišim partijskim organima.

Đukić kaže da se iz navedenih izjava čini da su Demokrate i GP URA makar jednu stvar naučili - da kad dolazi do razdruživanja, nema potrebe za teškim riječima “jer one samo opterećuju potencijalne buduće saveze”.

“U svakom slučaju, imajući u vidu da govorimo o crnogorskoj partijskoj politici, ne bih isključio bilo koju mogućnost, pa da na kraju i Demokrate i GP URA budu u vlasti, ali i u opoziciji. Istorija nam je pokazala da ne postoji obećanje ili ‘snažan’ stav koji politička klasa ne može prekršiti, te nam je i ovdje mudrije da posmatramo i čekamo”, naglašava sagovornik.

U predizbornom koalicionom sporazumu Demokrata i GP URA piše da će te partije nakon izbora jedinstveno pregovarati o formiranju vlasti.

Bonus video: