Milatovića savjetuju Vukšić, Stijović, Papović, Lakić Barfus, Šikmanović i Grgić

Vukšić je bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i doskorašnji lider Demohrišćanskog pokreta (DHP), Grgić je do marta bio na čelu Agencije za investicije Crne Gore, dok je Stijović bio ministar poljoprivrede u Vladi bivšeg premijera Zdravka Krivokapića

56113 pregleda 242 reakcija 196 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je do sada šest savjetnika, među kojima su neka crnogorskoj javnosti dobro poznata lica.

Kako je "Vijestima" saopšteno iz Milatovićevog kabineta, za savjetnicu za spoljnu politiku imenovana je Marija Lakić Barfus, savjetnica za politički sistem i unutrašnju politiku je Biljana Papović, savjetnik za pravna pitanja Ivan Šikmanović, savjetnik za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić, savjetnik za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju Mladen Grgić, dok je savjetnik za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Lakić Barfus je karijerni diplomata i bila je, između ostalog, generalna direktorica za NATO i politiku bezbjednosti pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Papović je doskora bila zamjenica izvršnog direktora NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT), a Šikmanović je bio savjetnik za pravna pitanja bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

Papović
Papovićfoto: Centar za demokratsku tranziciju

Vukšić je bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i doskorašnji lider Demohrišćanskog pokreta (DHP), Grgić je do marta bio na čelu Agencije za investicije Crne Gore, dok je Stijović bio ministar poljoprivrede u Krivokapićevoj Vladi.

Vukšić
Vukšićfoto: Boris Pejović

Iz Milatovićevog kabineta naveli su da su njegovi savjetnici izabrani nakon pažljive selekcije, na osnovu akademskih i profesionalnih dostignuća u oblastima koje pokrivaju, i predstavljaju, kako ističu, diskontinuitet od ranije prakse političkih postavljenja.

Stijović
Stijovićfoto: Boris Pejović

Dodaju da, po sadašnjem aktu o sistematizaciji, predsjednik Crne Gore ima mogućnost imenovanja deset savjetnika.

"Osim savjetničkog tima, biće angažovano i više mladih profesionalaca kako bi se institucija kadrovski osnažila, modernizovala i stavila u funkciju programskih ciljeva predsjednika Milatovića. Naglašavamo da je dio saradnika predsjednika izabran na osnovu javnog konkursa na koji se prijavilo blizu 1.200 zainteresovanih profesionalaca", saopšteno je "Vijestima".

Bonus video: