Komitet Savjeta Evrope: Praksa nekažnjivosti policije u Crnoj Gori mora biti okončana

Komitet je objavio izvještaj o ad hoc posjeti njegove delegacije Crnoj Gori od 7. do 13. juna 2022. godine, zajedno sa odgovorom crnogorske Vlade

15950 pregleda 33 reakcija 9 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock

Komitet Savjeta Evrope (SE) za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) preporučio je Crnoj Gori da preduzme efikasne istrage o navodima o zlostavljanju pritvorenika poručujući da sadašnja praksa nekažnjivosti policije mora biti okončana.

Komitet je danas objavio izvještaj o ad hoc posjeti njegove delegacije Crnoj Gori od 7. do 13. juna 2022. godine, zajedno sa odgovorom crnogorske Vlade.

U izvještaju se navodi da je o policijskom zlostavljanju, prijetnji oružjem, primjeni elektro-šokera, vožnji policijskim kolima izvan Podgorice, na primjer do Kakaricke gore, ili izvan Bijelog Polja, delegaciji pričalo više onih koji su preživjeli policijsku torturu.

"Delegacija Komiteta primila je značajan broj navoda da su policijski službenici ozbiljno fizički maltretirali pritvorenika. To uključuje optužbe protiv službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, specijalnih jedinica, kriminalističke policije i inspektora iz raznih policijskih stanica u nekoliko djelova države. Optužbe su se odnosile na šamare, udarce i udarce nogama u glavu, stomak, grudi i ruke i udarce po tabanima, hvatanje i stiskanje genitalija osumnjičenih, elektro-šokove ogrlicom za pse uz izazivanje osjećaja gušenja kroz stavljanje plastične kese preko glave osumnjičenog, prijetnje pištoljem, prijetnje silovanjem i skidanje osumnjičenih, vezivanje za stolicu i polivanje hladnom vodom", piše u izvještaju.

Pored toga, delegacija je takođe čula za prijetnje upućene djeci ili drugim članovima porodice osumnjičenog da bi se izvršio pritisak na njih da daju priznanje ili da saopšte određene informacije. Prema mišljenju Komiteta, ove navodne radnje mogu predstavljati mučenje.

"Većina navodnih mučenja i/ili maltretiranja dogodila se tokom predistražne faze krivičnog postupka, očigledno u svrhu izvlačenja informacija ili priznanja. U mnogim (ali nikako u svim) slučajevima, ovi navodi su se odnosili na osobe koje su bile pozvane u prostorije policije da daju početnu izjavu ili informaciju, ali koje još nijesu formalno označene kao osumnjičene. Pozvani su na 'informativni razgovor' sa policijom. Zaštitne mjere za takve razgovore moraju biti ojačane", porućuju iz SE.

Komitet u izvještaju daje niz preporuka za rješavanje ovog fenomena, uključujući pozivanje ministra unutrašnjih poslova, direktora policije i regionalnih policijskih direktora da aktivno promovišu promjenu prakse u agencijama za sprovođenje zakona.

"Policijske službenike treba podsticati da prijave sve slučajeve nasilja od strane kolega putem jasnih linija za prijavu posebnom organu izvan dotične policijske jedinice. Takođe, trebalo bi uspostaviti snažan pravni okvir za zaštitu pojedinaca koji otkrivaju informacije o zlostavljanju i drugim zloupotrebama."

Pored toga, smatraju u Komitetu, od suštinskog je značaja da se preduzmu efikasne istrage o navodima o zlostavljanju kako bi se pokazalo da će krivična djela policije biti kažnjena.

U ćelijama po 23 sata dnevno

Komitet je, kako se navodi, utvrdio da su pritvorenici u Istražnom zatvoru Spuž i istražnom odjeljenju zatvora Bijelo Polje duže vrijeme bili u lošim uslovima i bez bilo kakvog svrsishodnog režima.

"Situacija je pogoršana činjenicom da su pritvorenici zatvoreni u svojim ćelijama po 23 sata dnevno mjesecima (pa čak i godinama) uzastopno, uz brojna ograničenja nametnuta od strane suda tokom perioda prije suđenja."

Kumulativni efekti ove situacije za pritvorenike, posebno u Istražnom zatvoru u Spužu, zajedno sa smanjenom učestalošću kontakta sa spoljnim svijetom mogu, prema mišljenju Komiteta, da dovedu do nehumanog i ponižavajućeg postupanja.

"Crnogorske vlasti treba da osmisle i sprovedu sveobuhvatan režim vanćelijskih aktivnosti za pritvorenike, između ostalih mjera za popravljanje situacije", piše u izvještaju Komiteta.

U svom odgovoru, crnogorske vlasti se, kao se dodaju, pozivaju na različite mjere, uključujući istrage koje su u toku i neke osuđujuće presude policijskih službenika u vezi sa konkretnim slučajevima koje je istakao Komitet.

Pozivaju se i na programe obuke za policijske službenike i napominju da je povećana upotreba video kamera na tijelu policajaca i poboljšana sredstva za identifikaciju policajaca i opreme koju koriste tokom intervencija.

"Takođe, vlasti navodi mjere koje su u toku za jačanje zaštitnih mehanizama protiv zlostavljanja. Osim toga, odgovor se odnosi na poboljšanja materijalnih uslova posjećenih zatvora i dalje planove za izgradnju novog zatvora u Mojkovcu", piše u izvještaju Komiteta.

Bonus video: