Stoltenberg: Važno je da demokratski izabrane institucije u Crnoj Gori, odluče kakvu Vladu žele

"Ipak, uvjeren sam da će Vlada u Podgorici ostati posvećena našim zajedničkim vrijednostima i da će nastaviti da obezbjeđuje da Crna Gora bude posvećen NATO saveznik", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem

31423 pregleda 110 reakcija 50 komentar(a)
Milatović i Stoltenberg, Foto: NATO
Milatović i Stoltenberg, Foto: NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas da je važno da demokratski izabrane institucije u Crnoj Gori, odluče kakvu Vladu žele.

Stoltenberg je, upitan o formiranju nove Vlade, te kakvu Vladu očekuje, kazao da je važno da demokratski izabrane institucije u Crnoj Gori, odluče kakvu Vladu žele.

Jakov Milatović, Jens Stoltenberg
foto: NATO

"To je na demokratskim institucijama da odluče, ne na NATO-u. Ipak, uvjeren sam da će Vlada u Podgorici ostati posvećena našim zajedničkim vrijednostima i da će nastaviti da obezbjeđuje da Crna Gora bude posvećen NATO saveznik", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Briselu.

Milatović je kazao da očekuje da će to biti proevropska vlada, koje će obezbijediti još više podrške ciljevima spoljne politike, koji su, kako je rekao, jasni.

"To je kredibilno članstvo u NATO, brže pristupanje EU, kao i saradnja na Balkanu" rekao je Milatović, odgovarajući na pitanja novinara.

Stoltenberg je ocijenio da druga posjeta Milatovića alijansi, od kada je preuzeo funkciju predsjednika 20. maja, pokazuje njegovu snažnu ličnu posvećenost toj organizaciji, ali i snažnu posvećenost Crne Gore NATO-u.

"Crna Gora je cijenjeni saveznik, koji daje mnogo doprinosa našoj zajedničkoj bezbjednosti. To uključuje trupe u našim multinacionalnim borbenim grupama u Bugarskoj i Letoniji, koje pomažu u odvraćanju agresije. To takođe uključuje vašu podršku Ukrajini, pomažući da se održi njeno pravo na samoodbranu", rekao je Stoltenberg.

Kako je dodao, crnogorske trupe u misiji NATO-a u Iraku pomažu u izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih bezbjednosnih snaga i institucija.

"Crna Gora takođe igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu, gdje promovišete stabilnost i mir. Dajete trupe KFOR-u, našoj mirovnoj misiji na Kosovu. To je sada još važnije, u vremenima pojačanih tenzija. Posvećenost NATO-a KFOR-u i našem mandatu Ujedinjenih nacija je nepokolebljiva. KFOR će nastaviti da deluje nepristrasno", poručio je.

NATO je, kako je dodao, povećao prisustvo na Kosovu i nastaviće da preduzima sve neophodne mjere da osiguraju bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

"Pozivamo sve strane na deeskalaciju i da se odmah vrate dijalogu uz posredovanje EU. Ovo je ključno za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu«, rekao je Stoltenberg. On je pozdravio napore Crne Gore da dodatno poveća potrošnju na odbranu.

"To je i dio napretka Crne Gore na putu euroatlantskih integracija i reformi. Članstvo Crne Gore u NATO je dobro za Crnu Goru, dobro za region i dobro za cijelu Alijansu", poručio je.

Milatović je rekao da dolazi u NATO u vrijeme izazovnih vremena za Alijansu i zato je važnije nego ikad da NATO bude ujedinjen.

"Sastanak koji smo imali bio je još jedna prilika da ponovim - Crna Gora je bila, jeste i biće kredibilan NATO saveznik", rekao je Milatović.

Kazao je da će političke promjene u Crnoj Gori donijeti ubrzanje pregovora sa EU, što je važno za kredibiltet Crne Gore u NATO-u.

Bonus video: