Građanska alijansa: Očekivani rezultati izvještaja Komiteta Savjeta Evrope, pozivamo na hitnu implementaciju preporuka

Ovakvo postupanje policijskih službenika, kako kažu iz GA, predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i protivno je svim međunarodnim standardima

4239 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa

Izvještaj Komiteta Savjeta Evrope za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) jasno ukazuje na neadekvatan tretman pritvorenih i osuđenih lica, materijalnih uslova u zatvorima i policijskim stanicama ali i ozbiljnim slučajevima torture od strane policijskih službenika, kazali su iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije izrazili su zabrinutost zbog navoda o nedopustivom ponašanju policijskih službenika i pozvali na hitnu implementaciju preporuka objavljenih u Izvještaju.

"Podsjećamo da smo 15. juna uputili dopis Vladi Crne Gore kako bi bez daljeg odlaganja dala saglasnost za objavljivanje istog, imajući u vidu da je od posjete Komiteta prošla cijela godina", saopšteno je iz GA.

Prema njihovim riječima bilo je za očekivati da Izvještaj ukaže na neadekvatan tretman pritvorenih i osuđenih lica.

"Ukazuje i na materijalne uslove u zatvorima i policijskim stanicama ali i na ozbiljne slučajeve torture od strane policijskih službenika i kao takav je pokazao nazadovanje u ovoj oblasti, a očekivali smo da konačno izađemo iz ovog problema", dodali su iz GA.

Ovakvo postupanje policijskih službenika, kako kažu, predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i protivno je svim međunarodnim standardima.

"Posebno je nehprihvatljivo da se policijski službenici služe najbrutalijim metodama zlostavljanja u njihovom radu kad bi njihova uloga morala biti usmjerena isključivo ka zaštiti i službi građanina, poštovanju prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ovakvo ponašanje ne samo da šteti pojedincima koji se nalaze u zatvorenim institucijama, već podriva i povjerenje građana u institucije i cjelokupan pravosudni sistem Crne Gore", naveli su iz te evladine organizacije.

Apelovali su na policijske službenike da se pridržavaju najviših standarda profesionalnosti i etike, te da poštuju ljudska prava i dostojanstvo svake osobe s kojom dolaze u kontakt.

"Građanska alijansa zahtijeva i hitno djelovanje od strane nadležnih organa i ozbiljno shvatanje datih preporuka u izvještaju. Moraju se preduzeti odgovarajuće mjere za poboljšanje materijalnih uslova ali i uspostavljanje sistematske prakse evidentiranja i izvještavanja o slučajevima torture", rekli su iz GA.

Oni su ocijenili da ovaj Izvještaj pokazuje da navodi o postupanjima policijskih službenika nisu bili među prioritetima domaćih institucija.

"Zbog toga je stanje opisano u izvještaju CPT i odgovornost vlasti. Očekujemo od Vlade da insistira da ovo pitanje i implementacija preporuka datih u izvještaju dobiju strateški značaj. Situacija poprima dodatnu dozu ozbiljnosti imajući u vidu da imamo više mehanizama kontrole rada policije koji očigledno nijesu dali svoj maksimum u sprečavanju brutalnog ponašanja policijskih službenika", navodi se u saopštenju GA.

Stoga je, kako kažu, od vitalnog značaja da nadležni organi konačno preduzmu odgovornost za njihovu implementaciju i preduzmu sve neophodne korake kako bi se osiguralo poštovanje i puna zaštita ljudskih prava svih pritvorenih odnosno osuđenih lica.

"Posebno naglašavamo potrebu za efikasnijim i temeljnijim istragama za slučajeve zlostavljanja, mučenja ili nečovječnog postupanja, kao i za momentalnim suspendovanjem policijskih službenika protiv kojih je otpočet istražni postupak. Ista mora biti sprovedena u skladu sa najvišim standardima pravde i transparentnosti i ne smije biti odugovlačena bez razloga kao što je to do sad često bio slučaj", dodali su.

Kazali su da su građani ti koji su direktno pogođeni nedostacima u pravosudnom sistemu Crne Gore i sve češćoj povezanosti predstavnika važnih funkcija sa kriminalnim klanovima.

"To ukazuje na duboke sistemske nedostatke koji ugrožavaju povjerenje građana u cjelokupni sistem vladavine prava i zbog toga je neophodno i osigurati im siguran mehanizam za prijavu slučajeva torture", objasnili su iz GA.

Zbog svega navedenog, smatraju oni, mora se predano raditi na prevenciji pojavnih oblika torture, poboljšanja materijalnih uslova u zatvorenim institucijama i na stvaranju sistema koji garantuje poštovanje ljudskih prava, koje opisuju kao najvažnije.

"Građanska alijansa će nastaviti da prati postupanja policijskih službenika i da se zalaže za jačanje vladavine prava i zaštitu građana vršeći monitoring zatvorenih institucija u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, finansiranog od strane Evropske unije i kofinansiranog od Ministarstva javne uprave. Ujedno podsjećamo i da smo osnovali Human rights defenders grupu i da nam se građani mogu obratiti ukoliko su sami pretrpjeli neki vid torture ili svjedočili istom", zaključili su iz GA.

Bonus video: