Civilni sektor traži reforme i nudi pomoć, dio NVO će se odazvati pozivu Milatovića

Predsjednik države prvi put organizuje šire konsultacije sa NVO sektorom, čiji predstavnici očekuju razmjenu mišljenja o izbornoj reformi, vladavini prava i uključivanju civilnog društva u značajne procese

7999 pregleda 14 komentar(a)
Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC

Sugestije i predlozi civilnog sektora do sada nijesu ozbiljnije prihvatani, zbog toga je značajno što je predsjednik države Jakov Milatović na početku svog mandata ukazao na važnost uloge nevladinih organizacija (NVO) u sprovođenju reformi.

To su za “Vijesti” ocijenili predstavnici dijela NVO koji će se odazvati na poziv za sjutrašnji sastanak sa Milatovićem. Kako su kazali, ključne poruke koje će uputiti predsjedniku Crne Gore su neophodnost hitne izborne reforme i da nadležne institucije, pa i predsjednik države, u NVO sektoru treba da vide partnere koji će znanjem i stručnošću doprinijeti ubrzanju procesa na putu ka EU.

Milatović je u pozivu naveo da ubrzanje evropskog puta Crne Gore zahtijeva angažovanje svih društvenih aktera, te da će prvi sastanak sa NVO biti na temu unapređenja vladavine prava i ključnih reformskih izazova u Crnoj Gori.

To je prvi put da predsjednik države organizuje šire konsultacije sa NVO sektorom. Bivši predsjednici Filip Vujanović i Milo Đukanović takvu praksu nijesu imali.

Direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, za “Vijesti” je potvrdila da je ovo prvi poziv koji su dobili od nekog predsjednika države.

Gorjanc Prelević
Gorjanc Prelevićfoto: Luka Zeković

Istakla je da od sastanka očekuju razmjenu mišljenja, upoznavanje sa stavovima predsjednika o pitanjima koja su važna za uspostavljanje vladavine prava, za zaštitu ljudskih prava i tranzicijsku pravdu.

Na pitanje da li će na sastanku HRA iznijeti neke predloge, Gorjanc Prelević je odgovorila da će se, u okviru organizacije, dogovoriti o predlozima koji su u skladu sa nadležnostima predsjednika.

Programski direktor Građanske alijanse (GA), Milan Radović, kazao je da ta NVO podržava inicijativu predsjednika države da okupi predstavnike civilnog sektora i smatra značajnim što je na početku svog mandata ukazao na važnosti uloge NVO sektora u pogledu doprinosa neophodnim reformama Crne Gore, primjeni i unapređenju vladavine prava i njenom evropskom putu.

“U odnosu na period od prije 10 godina do sada, uloga NVO sektora jeste značajno promijenjena u smislu njegovog uključivanja u važne procese, te su sada NVO predstavnici dio vladinih radnih grupa za izradu i izmjene zakona, radnih grupa za pregovaračka poglavlja, te drugih radnih tijela vlade”, rekao je Radović za “Vijesti”.

On je naveo da nedostaje ozbiljnije prihvatanje sugestija i predloga od NVO, kako bi se na taj način one i suštinski mogle uključiti u procese.

Ovo će, kako je rekao, takođe podići pomalo uspavano interesovanje NVO za apliciranje za pridruživanje različitim radnim grupama, jer je upravo izostanak usvajanja njihovih preporuka doveo i do smanjenog interesovanja za priključivanjem pomenutim radnim grupama.

“Želimo da ukažemo da nadležne institucije, te i sami predsjednik države treba u NVO sektoru da vide partnere i da iskoriste potencijale kojima NVO sektor raspolaže i koji se stavlja na raspolaganje da svojim znanjem i stručnošću doprinese ubrzanju procesa na putu ka EU”, rekao je Radović.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Korivica najavio je da će na sastanku iznijeti predloge koji se odnose na neophodnost hitne izborne reforme i suprotstavljanje partijskoj logici da imaju vlasništvo nad državom i društvom, zatim na potrebu uvođenja novih instrumenata deliberativne demokratije u kojoj se mišljenja građana mnogo više slušaju i usvajaju.

On je kazao da pozdravljaju inicijativu Milatovića, navodeći da su i ranije dobijali pozive od predsjednika u različitim prilikama.

Milatović je u pozivu NVO saopštio da smatra da je važno da podrška naporima NVO bude prepoznata i na institucionalom nivou, imajući u vidu aktivnu ulogu civilnog sektora u procesu evropskih integracija.

Poručio je da je dužnost svih nosilaca javnih funkcija da svoje aktivnosti i djelovanje stave u službu ostvarivanja upravo tih ciljeva.

“Ovaj sastanak je važan imajući u vidu da se zacrtani ciljevi mogu ispuniti samo zajedničkim djelovanjem i predstavlja prvi korak izgradnje partnerstva i saradnje institucije predsjednika sa civilnim sektorom ka ostvarivanju rezultata od nacionalnog interesa”, naveo je Milatović.

Radović: NVO doprinijele boljem razumijevanju EU integracija

Milan Radović je kazao da je nevladin sektor odigrao i još ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, u smislu promocije EU vrijednosti, pružanja podrške reformama koje su neophodne, te konstantnog monitoringa napretka Crne Gore u pogledu pristupanja EU.

“Kroz svoje analize, ekspertska istraživanja i ispitivanja javnog mnjenja i razne druge aktivnosti, NVO su dale doprinos tome da se bolje razumiju evropske integracije, a kroz svoj rad i promociju EU integracija dale podršku samom procesu. Zato država treba odnos sa nevladinim sektorom shvatiti kao zajedničko djelovanje ka unapređenju svih procesa, u kojem je NVO sektor važan činilac”, istakao je Radović.

Bonus video: