Milatović sa De Kroom: Očekujemo značajan napredak na evropskom putu, Parlament da izglasa imenovanja u pravosuđu

Milatović se zahvalio De Krou na "kontinuiranoj podršci koju Belgija pruža našoj zemlji od samog početka reformskih i integracionih procesa" i podsjetio da je Crna Gora upravo dobila status kandidata tokom belgijskog predsjedavanja 2010. godine

9913 pregleda 17 komentar(a)
Milatović i De Kro, Foto: Predsjednik Crne Gore
Milatović i De Kro, Foto: Predsjednik Crne Gore

Imajući u vidu da će Belgija preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) u prvoj polovini 2024., vjerujem da će se politika proširenja naći visoko na agendi belgijskog predsjedavanja, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao u Briselu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom.

Kako se navodi, glavna tema razgovora bila je ubrzanje evropskih integracija Crne Gore i pomoć Belgije na tom putu.

Milatović se zahvalio De Krou na "kontinuiranoj podršci koju Belgija pruža našoj zemlji od samog početka reformskih i integracionih procesa" i podsjetio da je Crna Gora upravo dobila status kandidata tokom belgijskog predsjedavanja 2010. godine.

"Crna Gora je jedina država kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, spremni smo da dovršimo neophodne reforme i očekujemo značajan napredak na evropskom putu u narednom periodu", kazao je Milatović.

On je premijeru Belgije kazao da su demokratske promjene u zemlji pokazale da postoji politička volja da se proces evrointegracija privede kraju.

De Kro
De Krofoto: Predsjednik Crne Gore

"Posvećeni smo ubrzanju reformi na putu ka EU. U tom kontekstu, smatram da je neophodno da, nakon konstituisanja, Parlament ratifikuje sporazume koji su dio Berlinskog procesa kao i da izglasa imenovanja u pravosuđu, povodom čega sam već pokrenuo unutrašnji dijalog sa političkim subjektima u zemlji, koji ću vrlo brzo nastaviti", naveo je Milatović.

On je ukazao i na saradnju i savezništvo dvije države u okviru NATO-a, te poručio da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena Alijansi, kroz učešće u misijama, operacijama i vojnim vježbama.

"Dva zvaničnika podsjetila su na prijateljske odnose koje Crna Gora u kontinuitetu njeguje sa Belgijom, te opredijeljenost da na tim osnovama u vremenu pred nama grade još snažnije međudržavne odnose, prvenstveno kroz intenziviranje ekonomske saradnje", piše u saopštenju kabineta predsjednika.

Milatović
Milatović foto: Predsjednik Crne Gore

Dodaje se i da je posjeta Briselu prva u nizu evropskih prijestonica koje će Milatović obići u narednom periodu.

"Kao dio pojačane diplomatske aktivnosti sa ciljem promocije naše zemlje i ubrzanja njenog pristupanja Evropskoj Uniji", rečeno je iz Milatovićevog kabineta.

De Kro je čestitao Crnoj Gori novog predsjednika, te pohvalio "dobro organizovane izbore", dodajući da je to primjer kako demokratija funkcioniše.

On je izrazio zadovoljstvo povodom opredjeljenja novog predsjednika Crne Gore i njegovom spremnošću da se proces evrointegracija nastavi.

"Znamo da je Crna Gora uložila ogroman trud u sklopu integracija i pozdravljamo to, takođe smo spremni na nove reforme kao predstavnici Evropske unije", kazao je De Kro.

Bonus video: