Živković: Ne očekujem da će se vlada brzo formirati

"Nema suštinskog liderstva u vođenju pregovora, vode se neformalni razgovori, bez sadržine i suštine. I predstavnici DPS su imali neformalne razgovore skoro sa većinom političkih subjekata, s fokusom na naše tradicionalne političke partnere"

14796 pregleda 68 reakcija 60 komentar(a)
Živković, Foto: Boris Pejović
Živković, Foto: Boris Pejović

Tok pregovora o formiranju nove izvršne vlasti u Crnoj Gori ne uliva optimizam, kazao je vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, dodajući da ne očekuje da će se vlada brzo formirati.

Živković je, u emisiji "Argumenti" na Televiziji Crne Gore, rekao je da bi cilj i suština pregovora trebalo da bude dvotrećinska većina, kako bi izvršna vlast dobila potpunu podršku u parlamentu.

On je rekao da danas Crna Gora nema Vladu, već tehnički mandat, kao i da država nema stabilnost i da ne može ići naprijed, prenosi portal RTCG.

"Nema suštinskog liderstva u vođenju pregovora, vode se neformalni razgovori, bez sadržine i suštine. I predstavnici DPS su imali neformalne razgovore skoro sa većinom političkih subjekata, s fokusom na naše tradicionalne političke partnere", rekao je Živković.

Upitan da li su razgovarali sa liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem, Živković je odgovorio da se na neprihvatljivosti DPS-a se ne može graditi neka politička platforma.

"Kada nemate političku hrabrost, onda to porađa kukavičluk, a on vodi u političku nestabilnost. Politika DPS-a je bila odlučnost da sprovede političke ciljeve. Spajić često govori i ono što vjerovatno i ne misli, ostavimo rezervu u odnosu na ono što izjavljuje", rekao je Živković.

On je rekao da je uvijek moguće da se razgovara na temu formiranja vlasti, kao i da je teško prognozirati u ovom momentu.

"Dobro je što se vraćamo demokratskim procesima, ko je osvojio najviše glasova - neka dobije mandat da formira vladu. Ako on ne uspije, nemojte da imate bilo kakvu dilemu da imamo najviše političkog iskustva i da znamo mnogo više od političke konkurencije kako se formira vlast”, kazao je Živković.

On je rekao da u DPS-u žele stabilne političke prilike u naredne četiri godine.

“Svaki drugi eksperiment, od nas neće dobiti podršku”, istakao je Živković.

On je kazao da su u DPS-u zadovoljni rezultatom na vanrednim parlamentarnim izborima, dodajući da su ostvarili svoj cilj - sačuvati političku relevantnost.

Prema njegovim riječima, ta stranka je, uprkos nepovoljnom političkom ambijentu, pokazala snagu svoje politike.

Bonus video: