Prigovori i žalbe odgađaju proglašenje rezultata parlamentarnih izbora

Nakon što se Ustavni sud izjasni, mogu biti proglašeni konačni rezultati izbora DIK riješio sve prigovore, ali moguće dostavljanje novih

16907 pregleda 63 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ustavni sud odbio je juče jednu žalbu u vezi nedavnih parlamentarnih izbora, nakon čega im je dostavljena nova, od Socijaldemokratske partije (SDP), što bi uz eventualne nove prigovore moglo dodatno prolongirati rok za proglašenje konačnih rezultata izbora.

Ustavni sud je, kako je rečeno “Vijestima”, na jučerašnjoj sjednici odbio žalbu na izborni proces koju je podnio Božidar Vujičić iz Budve.

“Ustavni sud jednoglasno je donio odluku o odbijanju žalbe Božidara Vujičića, izjavljene protiv rješenja Državne izborne komisije (DIK), broj 787/3, od 13. juna 2023. godine, kao neosnovane”, saopštili su iz Ustavnog suda.

DIK je 13. juna proglasio privremene rezultate izbora, a konačne bi, prema svom kalendaru, trebalo da utvrdi do 26. juna do ponoći. Međutim, izvjesno je da se to do tada neće desiti zbog toga što nisu istekli rokovi za prigovore i žalbe.

Žalba Vujičića bila je prva koja je pristigla Ustavnom sudu, a juče je jednu podnio i SDP kojem je DIK većinom glasova odbio prigovore kojima su tražili ponavljanje glasanja na nekim biračkim mjestima na Cetinju, Bijelom Polju, Rožajama... Prema privremenim rezultatima, SDP je ispod cenzusa.

Ustavni sud je prema zakonu dužan da po žalbama u vezi sa izborima postupi hitno.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, kazao je “Vijestima” da su pred Komisijom razmotreni svi prigovori koji su dostavljeni, imajući u vidu da DIK odlučuje u kratkom roku od 24 sata.

“Ne isključujem mogućnost da bude podneseno još prigovora, budući da su izborne komisije u Podgorici, Pljevljima i Herceg Novom donijele rješenja kojim se odbijaju prigovori, a podnosioci na ta rješenja još nijesu podnijeli prigovor DIK-u”, rekao je Mugoša.

Rok za prigovore opštinskim izbornim komisijama je bio 72 sata od završetka glasanja na parlamentarnim izborima 11. juna.

Mugoša je istakao da su podnosioci izbornih lista uglavnom koristili posljednji rok za podnošenje prigovora, što je, kako je rekao, njihovo nesporno zakonsko pravo, dok su neki zahtijevali i uručenje poštom što dodatno prolongira vrijeme za okončanje izbornog procesa. DIK je o svakom prigovoru odlučio u zakonskom roku od 24 sata.

Nakon što DIK dostavi rješenje podnosiocu prigovora, on ima rok od 48 sati da podnese žalbu Ustavnom sudu. Nakon toga, kako je objasnio Mugoša, Ustavni sud traži izjašnjenje Komisije.

Sud nema propisan rok u kom to zahtijeva. Nakon što to uradi, DIK je dužan da u roku od 24 sata odgovori. Kad Ustavnom sudu dostavi traženu dokumentaciju, ta institucija odlučuje u roku od 48 sati.

Nikola Mugoša podsjeća da se konačni rezultati izbora objavljuju u Službenom listu u roku od 15 dana od održavanja izbora, i navodi da je taj rok faktički nemoguće ispoštovati u konkretnoj situaciji, jer podnosioci izbornih lista koriste prava definisana zakonom i teku rokovi za prigovore i žalbe.

On je ocijenio da i ovo pitanje treba da bude tretirano najavljenom izbornom reformom, kako hitnost izbornog postupka i obaveze izborne administracije, te prava podnosioca izbornih lista ne bi bili u koliziji.

Nakon što se Ustavni sud izjasni na sve žalbe na izborni proces, DIK će moći da proglasi konačne rezultate. Od datuma proglašenja konačnih rezultata izbora počinje da teče rok od 15 dana za konstituisanje Skupštine.

Od tog trenutka predsjednik države ima mjesec da obavi konsultacije sa parlamentarnim partijama, nakon čega predlaže mandatara koji u roku od 90 dana treba da sastavi kabinet i program rada buduće izvršne vlasti.

Komisija je prošle subote odbila prigovore kandidata i ovlašćenog lica podnosioca izborne liste “Pravda za sve” Vladimira Leposavića na rješenja opštinskih izbornih komisija Kolašin, Nikšić, Bar, Budva, Berane, Bijelo Polje i Andrijevica.

“Odlučivali po uskom partijskom interesu”

Iz SDP-a navode da je Ustavni sud nakon izbora 2017. godine na prigovor Demokrata poništio izbore na biračkom mjestu. Ustavni sud je 2017. nakon izbora u Tuzima donio odluku kojom se usvaja žalba Demokrata, ukida rješenje DIK-a, poništava i nalaže ponavljanje izbornog postupka na biračkom mjestu broj 123A u Mjesnoj zajednici Vranj.

“Naši pokušaji da pred nadležnim institucijama, opštinskim i državnom izbornom komisijom dođemo do pravde nijesu urodili plodom, jer su partijski predstavnici u komisijama o ovoj stvari odlučivali ne po pravdi i pravu, ne po potrebama demokratije regularnosti izbornih procesa, već po uskom partijskom interesu, kršeći jasne zakonske norme koje obavezuju na ponavljanje izbora na pet izbornih mjesta”, saopšteno je juče iz SDP-a.

Bonus video: