ZBCG: Američka ambasadorka potvrdila da sastavlja crnogorsku vladu, istovremeno je i predsjednica države

"Upravo je gospođa Rajnke i ambasadori i ambasadorke slični njoj, sastavili i dvije prethodne vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića zasnovane na brutalnom gaženju i pronevjeri izborne volje građana Crne Gore"

25857 pregleda 66 reakcija 64 komentar(a)
Sa jedne od tribina koalicije ZBCG, Foto: ZBCG
Sa jedne od tribina koalicije ZBCG, Foto: ZBCG

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) saopštila je danas da je "svojim brutalnim miješanjem u unutrašnje procese u Crnoj Gori, američka ambasadorka još jednom potvrdila da u stvari ona sastavlja crnogorsku vladu, jer je mandat dala sama sebi, pošto je istovremeno i predsjednica države".

Iz ZBCG koju čine Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) su reagovali na intervju američke ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je između ostalog poručila da Sjedinjene Američke Države (SAD) koaliciju ZBCG ne doživljavaju kao partnere.

"Nakon što je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da se NATO neće miješati u unutrašnje stvari Crne Gore, posebno ne u dijelu sastavljanja nove vlade, već da je to na političkim akterima koji su učestvovali na izborima 11. juna, odmah ga je korigovala odlazeća ambasadorka SAD Džudit Rajnke. Svojim brutalnim miješanjem u unutrašnje procese u Crnoj Gori, američka ambasadorka je još jednom potvrdila da u stvari ona sastavlja crnogorsku vladu jer je mandat dala sama sebi, pošto je istovremeno i predsjednica države", ističe se u saopštenju ZBCG.

Oni su dodali da su s pravom upozoravali tokom izborne kampanje o nepriličnom miješanju ambasada, koje su kako dodaju od Crne Gore napravile koloniju, i u kojoj kako tvrde narodna volja iskazana na izborima nema nikakvog značaja, jer po njihovim tvrdnjama Rajnke i slični njoj smatraju da imaju ekskluzivno pravo na sastavljanje vlada u Crnoj Gori.

"Upravo je gospođa Rajnke i ambasadori i ambasadorke slični njoj, sastavili i dvije prethodne vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića zasnovane na brutalnom gaženju i pronevjeri izborne volje građana Crne Gore. I svima je poznato kako su ove vlade tragično završile. Takođe, želimo osvježiti pamćenje uvaženoj ambasadorki Rajnke da je upravo ona krajem prošle godine na sastanku u ambasadi sa Milojkom Spajićem, Dritanom Abazovićem i Aleksom Bečićem dala nalog da se ne izabere vlada na čelu sa Miodragom Lekićem, što se i dogodilo prvih januarskih dana 2023. godine kad je URA odbila da stavi potpis na zakazivanje sjednice Skupštine. A pošto uvažena gospođa Rajnke nikako ne može da se sjeti da li se posle izbora sretala sa Milojkom Spajićem, osvježićemo joj pamćenje, i reći joj da su se sretali nekoliko puta, ali vjerovatno da tema nije bila sastavljanje vlade, nego kriptovalutaš Džordž Kotrel i njegovo spektakularno bjekstvo iz Crne Gore privatnim avionom na dan izbora", piše u saopštenju ZBCG.

Naveli su da još jednom konstatuju da je nezavisnost Crne Gore ozbiljno ugrožena i da se Crna Gora nalazi pred izborom: da li će njome upravljati legitimni predstavnici građana ili ambasade.

"Gospođa Rajnke nema dilemu da ona treba da bude premijer iz sjenke kao u prethodne dvije vlade, a koalicija ZBCG smatra da smo dužni da štitimo poslednje ostatke crnogorske nezavisnosti koji se krčme po bjelosvjetskim ambasadama. Na kraju, želimo da upozorimo velepoštovanu ambasadorku Rajnke da je sve ovo za šta se ona zalaže u Crnoj Gori u potpunoj suprotnosti sa postulatima američke demokratije i Deklaracijom o nezavisnosti iz 1783. ali i Linkolnovim Dekretom o ukidanju ropstva iz 1863. kad su američki robovi postali slobodni građani. Ili gospođa Rajnke možda smatra da za predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori treba da važe "ambasadorski" zakoni, i koliku god podršku naroda da imamo, treba da budemo segregisani u getu kao Afroamerikanci šezdesetih godina prošlog vijeka, ili kao Srbi na Kosovu i Metohiji u ovom vijeku", poručili su iz ZBCG.

Oni su kazali da zato žele još jednom da poruče crnogorskoj javnosti, da bez koalicije ZBCG nema stabilne vlade.

"A oni koji žele nestabilnost u Crnoj Gori ne nalaze se u našoj koaliciji već u određenim ambasadama. Uostalom, svako će preuzeti odgovornost za svoja (ne)djela, samo što za razliku od gospodje Rajnke i njoj sličnih, mi ostajemo da živimo u Crnoj Gori jer nemamo rezervnih rešenja i država", zaključuje se u saopštenju ZBCG.

Bonus video: