Đeka: Potreban je doprinos za izgradnju zajedničke budućnosti zasnovane na univerzalnim pravima i vrijednostima

Đeka je to kazao na konferenciji "Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije” koja je, kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih parava, organizovana u saradnji sa kancelarijom UNDP-a danas u Podgorici

8992 pregleda 0 komentar(a)
Đeka na konferenciji "Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije”, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Đeka na konferenciji "Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije”, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Podgorica kao predsjedavajuća Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi snažno se zalaže za unapređenje ljudskih prava u regionu, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On je to kazao na konferenciji "Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije” koja je, kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih parava, organizovana u saradnji sa kancelarijom UNDP-a danas u Podgorici.

Đeka je, kako se navodi, istakao da se ovom konferencijom želi ohrabriti regionalna saradnja i razmjena najboljih praksi kako bi se, dodao je, ostvario napredak u oblasti ljudskih prava i sloboda.

"Za izgradnju bolje, zajedničke budućnosti zasnovane na univerzalnim pravima i vrijednostima potreban je doprinos svih nas" rekao je Đeka.

Prema njegovim riječima kroz promociju interkulturalne integracije, namjera je da se osnaži bezbjednost, kooperaciju, koheziju, te dalje razvijaju državne politike i programi za ostvarivanje punog potencijala interkulturalizma kao osnove za istinski održivi razvoj zemlje i regiona.

Savjetnik premijera za vanjsku politiku Đordje Radulović kazao je da se Vlada Crne Gore zalaže i da će se zalagaće za unapredjenje integrisane dimenzije ljudskih prava u sve aspekte rada Ujedinjenih nacija (UN), te dodao da se na taj način djeluje u pravcu zaštite i unapređenja ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i kroz učvršćivanje vladavine prava.

U saopštenju Ministarstva se dodaje da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković naglasio da se ovakvim i sličnim prigodama podsjećamo standarda koji su često prisutni u javnosti, ali se, kako smatra, vrlo rijetko govori o njihovoj suštini i onome što čini obavezu države i njenih institucija, ali i cijelog društva.

Konferencija 'Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije'
Konferencija "Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije"foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

"Ombudsman je kazao da osim opšte percepcije da je diskriminacija veoma prisutna u našim svakodnevnim životima, istraživanja pokazuju da se o njenom pravnom pojmu, pa i sociološkom shvatanjima malo zna, a još manje pokušava da se kroz institucije obezijedi zaštita jednakosti", piše u saopštenju Ministarstva.

Zamjenik šefice Delegacije Evropske unije, Rikardo Seri je tokom svog izlaganja čestitao Crnoj Gori na predsjedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i na stavljanju fokusa na pitanja zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

V.d. stalne predstavncie UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova je, kako se navodi, upozorila da je govor mržnje, a naročito rodno zasnovani, postao uobičajena pojava širom svijeta.

"U Crnoj Gori žene čine veći dio stanovništva, pa bi i njihova zastupljenost na mjestima odlučivanja trebalo da bude znatno veća. Nedavno predstavljeni Indeks rodnih dimenzija društvenih vrijednosti UNDP-a pokazuje da 9 od 10 ljudi globalno ima predrasude prema ženama, dok svaka četvrta osoba opravdava rodno zasnovano nasilje. Moramo zajedno da se borimo protiv duboko ukorijenjenih stereotipa i društvenih normi i obezbijedimo efikasne mehanizme za zaštitu ljudskih prava, kao i bezbjedan prostor i za žene i za muškarce da ostvare svoja prava i slobode. Samo na taj način moći će ravnopravno da doprinose razvoju i ostvare svoj puni potencijal”, poručila je Paniklova.

U saopštenju se navodi da je ambasador Republike Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović pohvalio rad predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom, koje je prema njegovim riječima, bilo jako uspješno, sa postavljenim visokim standardima, ali uz uvjeravanja da će i republika Sjeverna Makedonije nastaviti uspješno predsjedavati ovim forumom.

Tri panela na teme "Borba protiv govora mržnje- savremena oblast anti-diskiminacije", "Izazovi i pozitivne prakse u prosu evropskih integracija" i "Interkulturna dimenzija ljudskih prava" okupilo je, kako je rečeno, referentne paneliste i panelistkinje iz zemalja jugostočne Evrope.

"Potpredsjednica za ljudska prava i nacionalne manjine Emilija Redžepi iz Prištine, ministar ljudskih prava i izbjeglica Sevlid Hurtić iz Sarajeva, Jovana Trenčevska, ministarka rada i socijalne politike iz Skoplja, Ivanka Šalapatova ministarka rada i socijalne politike iz Sofije, Rejhan Kurtobić,državni sekretar ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga iz Beograda, državna sekretarka Doina Domnika PÂRCĂLABU iz Ministarstva porodice,mladih i jednakih mogućnosti iz Bukurešta, pored broja drugih govornika iz različitih sfera djelovanja dali su izuzetan doprinos kvalitetu konferencije", piše u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: