(Ne)zavisnost: Da li se ambasadorka SAD umiješala u unutrašnje crnogorske prilike

"Priča o miješanju namjerno ispolitizovana... Ne postoji 'američki svet', ali postoji 'srpski', kaže Vesko Garčević. "Rajzing Rajnke prekršila diplomatske procedure, njen zadatak nije da sastavlja crnogorsku vladu, već da zajedno promovišemo demokratska pravila i praksu", poručio Miodrag Lekić. Ambasadorka ističe da je vidjela "svakakva više zabrinjavajuća miješanja u smislu nekih malignih uticaja"...

61837 pregleda 147 reakcija 146 komentar(a)
Optužbe su neutemeljene: Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović
Optužbe su neutemeljene: Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović

Poruka ambasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) nije partner Vašingtonu, predstavlja “uputstvo” za sastavljanje buduće vlade i ozbiljno miješanje u unutrašnja pitanja nezavisne države, ocijenio je bivši diplomata, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i lider Demosa Miodrag Lekić. S druge strane, profesor međunarodnih odnosa Vesko Garčević ističe da Crnoj Gori niko ne osporava pravo da izabere izvršnu vlast kakvu želi.

Sagovornici “Vijesti” to su saopštili odgovarajući na pitanje da li istup Rajzing Rajnke predstavlja uplitanje u unutrašnje crnogorske prilike.

Ambasadorka je u juče objavljenom intervjuu Glasu Amerike rekla da ZBCG ne dijeli “naše evropske vrijednosti” i ciljeve koje su kao SAD jasno zacrtali.

Upitana kako tumači ocjene iz ZBCG da se SAD takvim stavom miješaju u izborni proces i suverenitet Crne Gore, Rajzing Rajnke je odgovorila da je vidjela “svakakva više zabrinjavajuća miješanja u smislu nekih malignih uticaja”, te da komentare tog saveza odbacuje “kao možda provokativne, ali neutemeljene ni u jednoj konkretnoj činjenici”.

Iz ZBCG su, međutim, poručili da se američka ambasadorka umiješala u unutrašnje stvari države, za šta je ne optužuju prvi put.

“Američka ambasadorka je još jednom potvrdila da ona u stvari sastavlja crnogorsku vladu, jer je mandat dala sama sebi, pošto je istovremeno i predsjednica države”, saopštili su iz koalicije koju predvode Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića.

Da te stranke, dio doskorašnjeg Demokratskog fronta, nisu partner, zvaničnici SAD, ali i EU, poručivali su u prethodne tri godine u više navrata, što je dio crnogorske javnosti doživljavao kao direktno uplitanje u crnogorske političke prilike...

Povezani članci

04. Septembar 2022.

Brisel (ne)bi da kroji vladu

Miodrag Lekić ocijenio je za “Vijesti” da je američka ambasadorka prekršila diplomatske procedure, i da njen zadatak nije da sastavlja crnogorsku vladu, već da “zajedno promovišemo demokratska pravila i praksu”.

Naveo je da zabrinjava da se, umjesto suočavanja sa dubokom krizom i “očiglednim padom crnogorskog društva u više oblasti”, nastavlja “sa neozbiljnim praksama unutrašne politike i problematičnim uticajima dijela spoljnih faktora”.

“Ako me ne iznenađuje toliko nedorasli stil domaćih protagonista u kombinaciji ritualnog poltronstva i vlastoljublja, donekle iznenađuje ovako otvoren i konkretan spoljni uticaj na prilike u zemlji koja sa svojom elitom počinje da liči i na farmu pokusnih kunića. Sklon sam da mislim da je izjava američke predstavnice potencijalno nanijela štetu njenoj zemlji na našem prostoru. Mnogi, a lično sam među njima, teško mogu povezati ovakve izjave sa velikom demokratskom tradicijom američkog društva”, istakao je Lekić.

Vesko Garčević rekao je da izjavu Rajzing Rajnke ne doživljava kao miješanje, ističući da ona prenosi manje-više poznatu ocjenu SAD, koja, napominje, ne uslovljava crnogorske političare da sami izaberu vladu.

Dodaje da misli da je priča o miješanju u unutrašnja pitanja Crne Gore “isfabrikovana i namjerno ispolitizovana”.

“Ko se miješa u unutrašnje poslove Crne Gore? SAD ili Srbija? Ko je otvorio ‘kuću’ (Srpska kuća) i platio da ona funkcioniše kao pokriće podršci određenoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori? Koja zemlja preko svojih medija, koji su široko dostupni u Crnoj Gori, utiče na političku volju velikog broja glasača u našoj državi? Ne postoji ‘američki svet’ na Balkanu, ali postoji koncept ‘srpski svet’”, kazao je Garčević “Vijestima”.

Garčević
Garčevićfoto: Boris Pejović

Rajzing Rajnke je kazala i da SAD očekuju da se nova crnogorska vlada formira što brže, dodajući da računaju i da će to biti “vlada koja odražava evroatlantske vrijednosti koje su zastupale vodeće stranke”.

“U ovom trenutku je važno da bude postignuto nekoliko ključnih mjerila za pristupanje EU za koje je potrebno više od većine - kvalifikovana većina, kako bi to bilo postignuto. To se može učiniti. To ne znači da svi moraju biti u vladi, ali znači da to treba da bude stabilna vlada, a zatim da opozicija bude konstruktivna i da prepoznaje svoju ulogu u pomaganju cijeloj zemlji da ide naprijed”, naglasila je.

Ambasadorka SAD je poručila da očekuje da Crna Gora nastavi postojeće “veoma efikasne mjere” po pitanju invazije Rusije na Ukrajinu, odnosno “da podrži Ukrajinu u njenoj borbi za teritorijalni integritet i suverenitet”...

Rajzing Rajnke
Rajzing Rajnkefoto: Boris Pejović

Ocjenjujući da se uticaj “međunarodnih linija” na unutrašnje procese u Crnoj Gori reprodukuje, Lekić kaže da nije riječ o potrebnoj diplomatskoj saradnji, obostrano korisnoj i uz recipročno poštovanje, već o “direktnoj subordinaciji nad crnogorskom državom, bez presedana u njenoj istoriji”.

“Teško je demantovati, zapravo to niko više i ne demantuje, da su 42, a naročito 43. Vlada, sastavljane na osnovu ne demokratskih pravila, već uticaja predstavnika određenih zemalja... I sprečavanje formiranja 44. vlade, u kombinaciji inostranih instrukcija i domaćih izvođača, takođe je pod sjenkama protektoratskog stanja... I to se nastavlja, sada javnom izjavom u kolonijalnom stilu američke ambasadorke o tome ko može, a ko ne u vladu, što objektivno jeste ozbiljno kršenje diplomatskih pravila”, podvlači sagovornik.

Lekić
Lekićfoto: Luka Zeković

S druge strane, Garčević ukazuje da se u ovoj priči mora uzeti u obzir spoljnopolitičko opredjeljenje Crne Gore. Objašnjava da se ako država zaista želi da bude u EU i NATO-u, onda mišljenje njenih partnera, odnosno saveznika prima drugačije.

“Predsjednik Crne Gore (Jakov Milatović) prekjuče je bio u Briselu i ponovio da naše vanjskopolitičko opredjeljenje ostaje nepromijenjeno. Ako je to tačno, onda ćete drugačije gledati na savjete i komentare država sa kojima ste u partnerskom odnosu, u poređenju s državama koje ne dijele vaša strateška opredjeljenja. Ovo tim više jer sva istraživanja pokazuju da dvije trećine građana podržava EU članstvo... Da li uključenje u vladu onih koji se protive tome predstavlja volju većine građana?”, pita on.

Osim koalicije ZBCG, Lekića i lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, izjavu Rajzing Rajnke juče nisu komentarisali ostali politički akteri.

Lekić: Da smo ozbiljna država, neko bi pozvao ambasadorku zbog izjave

Lekić kaže da zbog respekta prema američkoj demokratskoj tradiciji vidi “nedemokratski nastup” ambasadorke Rajzing Rajnke, “koji se ne pojavljuje prvi put”, kao ozbiljan incident.

“S dosta mračnom porukom da vlast u Crnoj Gori ne treba sastavljati na bazi pravila demokratije i izbornih rezultata, već interesnog sagledavanja sa strane... Kad bismo imali ozbiljnu i dostojanstvenu državu, neko iz Vlade bi trebalo da pozove ambasadorku za objašnjenje izjave, zapravo uputstva o sastavljanju vlade, i za s naše strane diplomatsko upozorenje da su demokratska pravila i recipročno poštovanje pravo polje saradnje i savezništva. I zdravog crnogorsko-američkog prijateljstva”, poručuje on.

Garčević: Nije iznesen stav o načinu sastavljanja vlade

Garčević naglašava da niko ne osporava Crnoj Gori da sama izabere vladu koju želi. Kaže da se, ako se pažljivo pročita izjava Rajzing Rajnke, vidi da ona iznosi mišljenje o tome koju partiju iz Crne Gore SAD ne doživljavaju kao partnera. To je, objašnjava, komentar o određenim političkim subjektima, a ne stav o tome kako da se sastavi vlada.

“Na kraju krajeva, to je njihovo pravo da izjave, isto kao što Rusija ne doživljava kao partnere partije koje su odlučile da slijede EU zajedničku bezbjednosnu i vanjsku politiku, i zemlje koje su uvele sankcije protiv nje, što je Rusija pokazala stavljanjem Crne Gore na listu neprijateljskih dražava”, zaključuje on.

Bonus video: