Vatroslav Belan novi predsjednik Liberalne partije

Amar Borančić, Jelena Marković i Aleksandar Ljumović potpredsjednici stranke, Andrija Popović počasni predsjednik

25312 pregleda 428 reakcija 40 komentar(a)
Borančić, Belan, Marković i Ljumović, Foto: LP
Borančić, Belan, Marković i Ljumović, Foto: LP
Ažurirano: 24.06.2023. 21:12h

Vatroslav Belan izabran je za novog predsjednika Liberalne partije, dok su za potpredsjednike te stranke izabrani Amar Borančić, Jelena Marković i Aleksandar Ljumović.

Novo rukovodstvo liberala izglasano je na današnjoj Konferenciji Liberalne partije u Podgorici.

Belan je, kako je saopšteno, poručio da će njegov cilj da liberali budu vodeća snaga u procesu evropskih integracija i učlanjenja Crne Gore u EU, te da će jačati liberalnu ideju i "modernizovati LL mrežu sa novim, mladim liberalnim liderima kroz novu političku paradigmu na javnoj sceni".

On je kazao da će liberali biti pouzdan partner svojim tradicionalnim saveznicima sa kojima su zajedno nastupali na parlamentarnim izborima, ali da žele razgovarati sa svima koji imaju viziju evropske i građanske Crne Gore, kako bi zajednički doprinijeli ubrzanom razvoju crnogorskog društva.

Belan je kroz izborni program predstavio principe političkog djelovanja i poručio da ostaje "nepokolebljivi zagovornik i borac za individualna prava i sloboda", borac za afirmaciju Crne Gore u međunarodnoj zajednici i unutar evroatlantske porodice država, razumijevajući "izazove i trendove ovog vijeka u našoj domovini, regionu i svijetu", te da će liberali ponuditi konkretna rješenja na savremene potrebe crnogorskog društva koje, kako je naveo, "mora da se mijenja i bude drugačije nego što je danas", te da su dobro došli svi koji dijele takve vrijednosti.

Konferencija je dosadašnjeg predsjednika Andriju Popovića proglasila za počasnog predsjednika partije zbog "dugogodišnjeg doprinosa ideji liberalizma, otvorenog društva i građanske Crne Gore", ali i za rukovođenje partijom u teškim i izazovnim vremenima.

Delegati su jednoglasno usvojili i Rezoluciju o političkom djelovanju LPCG 2023-2027, kojom se, kako je saopšteno, određuju pravci djelovanja liberala naredne četiri godine.

"Rezolucija se temelji na ideji očuvanja dostojanstva i prava svakog čovjeka, izgradnji slobodnog, otvorenog i modernog društva, jačanju novih pristupa ekonomiji, zelene, plave i cirkularne ekonomije, stvaranje uslova za razvoj IT i novih biznisa ali i reforme u obrazovanju i zdravstvu te javnoj upravi u cilju postizanja standarda za punopravno članstvo Crne Gore u EU", dodaju iz LP.

U svečanom dijelu Konferencije delegatima su se obratili Roman Jakič, lider LIBSEEN mreže liberala Jugoistočne Evrope, predstavnici LDP Makedonije, VVD liberala Holandije kao i lider ALDE saveza liberala Evrope Ilhan Kjučuk video porukom.

"Delegate su pozdravili i predstavnici crnogorskih partnerskih partija, DPS, SD, BS, HGI, ali i Pokreta Evropa sad i SDP", zaključuje se u saopštenju Liberalne partije.

Bogdanović: LP najdosljedniji saveznik DPS-a

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović na konferenciji je kazao, kako je saopšteno iz DPS-a, da su predstavnici Liberalne partije istrajni borci za demokratiju, građanske vrijednosti i evropsku Crnu Goru.

"Raduje me što sam danas sa prijateljima, onima koji su sa Demokratskom partijom socijalista uvijek imali jasan odnos i posvećeno partnerstvo, a koji su i nakon svih dosadašnjih savezništava očuvali svoju prepoznatljivost i posebnost”, rekao je Bogdanović.

On je kazao da je Liberalna partija danas, nakon toliko godina, najdosljedniji saveznik DPS-a, jer, kako je ocijenio, o tome jasno govore koalicije iz prethodnih izbornih ciklusa, tokom kojih su zajedno nastupali.

Bogdanović LP
foto: DPS

“Nije u našoj borbi za građansku i evropsku Crnu Goru bilo velikih i malih, više ili manje važnih. Jer, u njoj je doprinos svakog iskrenog partnera bio jednako bitan, a liberali su na tom putu istrajavali još od početka devededetih godina. Prije 19 godina, pritom, članovi Liberalne partije ušli su u novo, neizvjesno, ali još jedno poglavlje koje će - kako se ispostavilo - biti časno i značajno, a na kojem će ostati lojalni ideji i načelima”, kazao je Bogdanović.

Rekao je da je Liberalna partija predvođena najprije Miodragom Živkovićem, pa Andrijom Popovićem, bila "iskreni partner koji se beskompromisno zalagao za sve što su utvrdili kao ciljeve" kada je 2006. obnovljena nezavisnost Crne Gore.

“I onda kada su birali drugačije izborne nastupe, kada nijesu bili dio naše koalicije - jednako smo uvažavali njihovo djelovanje, računajući da je Liberalna partija neupitna kada je u pitanju i afirmacija građanskih vrijednosti, i put ka NATO-u i ka Evropskoj uniji.

"Iz tog razloga, danas naročito želim da zahvalim uvaženom prijatelju Andriji Popoviću na dosadašnjem vođenju Liberalne partije, tokom kojeg smo očvrsnuli saradnju, koja je bila za primjer. Siguran sam da ćemo još sarađivati, jer znam u kojoj je mjeri Andrija posvećen političkim idealima i da može još mnogo da pruži - i svojoj stranci i crnogorskoj politici”, istakao je Bogdanović.

Naveo je i da je došlo "novo političko doba, u kojem su ideje koje nas povezuju opet na iskušenju".

“Građanska i evropska Crna Gora dobila je alternativu - nedostojnu i retrogradnu, onu kakva nas je i skrenula sa puta ka članstvu u Evropskoj uniji, a koja razara i sistem i društvo.

"Zato je u ovoj novoj demokratskoj borbi svaki pojedinac jednako važan, a svaka partnerska stranka ravnopravna. Vama ne moram govoriti kolika se istrajnost, i posvećenost ciljevima koji nas povezuju, očekuje u ovom trenutku. Iz tog razloga, naročito mi je drago što je kandidat za novog predsjednika Liberalne partije čovjek kakav je Vatroslav Belan. Nakon prethodne izborne kampanje, kada sam ga dobro upoznao, danas sa sigurnošću mogu reći da je riječ o izuzetnom, časnom i posvećenom čovjeku, o nekome kome i treba da pripada mjesto u budućnosti crnogorske politike”, rekao je on.

Bogdanović je iskazao svoje uvjerenje da će Belan djelovati "i u pogledu jačanja baze članstva i daljeg širenja ideje", ali i da će Liberalna partija sa njim nastaviti da bude čvrst oslonac svim subjektima, ne samo iz koalicije "Zajedno", već i iz "šireg političkog spektra u kojem su svi naši tradicionalni partneri."

“To, uostalom, i čitava javnost očekuje od nekoga ko treba da naslijedi Andriju Popovića, koji je dao čitavog sebe ovoj stranci”, kazao je generalni sekretar DPS-a.

Bonus video: