ALDE konferencija u Podgorici: Ekonomske politike koje se vode mogle bi dovesti do prekida pregovora sa EU

Predsjednik LP-a Vatroslav Belan rekao je da je proces EU integracija Crne Gore "potpuno zaspostavljen, o čemu govore i izvještaji" Evropske komisije

1932 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: LP
Sa konferencije, Foto: LP

Crna Gora je od lidera regiona postala problem regiona iz perspektive Evropske unije, a u Briselu je pitanje Crne Gore gotovo zaboravljeno "usljed nebrige posljednje dvije Vlade".

To je, kako je saopšteno iz Liberalne partije, zaključeno na konferenciji u Podgorici, održanoj pod pokroviteljstvom ALDE alijanse liberala Evrope.

Zaključeno je, između ostalog, i da ekonomske politike koje se vode prijete da dođe do potpunog prekida pregovora sa EU.

U okviru konferencije je, navodi se, održana panel diskusija na temu evropske perspektive regiona, sa posebnim osvrtom na EU perspektivu Crne Gore nakon parlamentarnih izbora. Panelisti su diskutovali, osim o odnosima Crne Gore i EU, o temama Otvorenog Balkana, "ekonomskog populizma, jačanja desničarskih politika" i problemu "političke nestabilnosti Crne Gore koja šalje lošu poruku svim partnerima".

Na panelu, koji je moderirao potpredsjednik LP-a Amar Borančić, govorili su: lider LIBSEEN mreže, nekadašnji europarlamentarac i ministar u Vladi Slovenije Roman Jakič, ekonomski analitičar i direktor agencije InteligencijaME Mirza Mulešković, Dejan Cvetanovski iz LDP Makedonije i predsjednik LP-a Vatroslav Belan, ujedno i nekadašnji savjetnik i državni sekretar u Vladi.

ALDE konferencija
foto: LP

Jakič je, kako su saopštili iz Liberalne partije, na konferenciji govorio o pogledu na region i Crnu Goru iz EU, te "potpunom zastoju u pregovorima", a upozorio je i na strana miješanja u regionu, kao i na opasnost rasta nacionalizma i populizma.

Mulešković je na panelu predstavio ekonomske izazove koji čekaju Crnu Goru na polju usaglašavanja sa regulativom EU. Govorio je, kako se navodi, i o "lošem stanju javnih finansija i politikama koje destabilizuju crnogorsku ekonomiju".

Cvetanovski je upozorio na slučaj Sjeverene Makedonije koja je 2004. otvorila pregovore sa EU, ali je, dodaju iz LP-a, "nakon dolaska populista na vlast", gotovo 20 godina kasnije ta država "dalje na začelju Zapadnog Balkana".

Belan je, dodaje se, kao neko ko je bio dio procesa u samom vrhu izvršne vlasti, iznio perspektivu o tome koliko je Vlada svojevremeno pridavala važnosti procesu EU integracija, te koliko je danas taj proces "potpuno zaspostavljen, o čemu govore i izvještaji" Evropske komisije.

ALDE konferencija
foto: LP

"Zaključeno je da je Crna Gora od lidera regiona postala problem regiona iz perspektive EU te da je u Briselu pitanje Crne Gore gotovo zaboravljeno usljed nebrige posljednje dvije Vlade. Poseban osvrt bio je na temu Otvorenog Balkana, pa je poručeno da je ova inicijativa netransparentna i potencijalno štetna za Crnu Goru u ovom formatu, te da se naša država mora držati postojećeg Berlinskog procesa i jačati evropske integracije u koje je uložila više od decenije napora koje ne može tek tako žrtvovati. Ocijenjeno je da ekonomske politike koje se vode prijete da dođe do potpunog prekida pregovora sa EU, te da je važno da sve demokratske i građanske snage pruže snažan otpor politici jačanja nacionalizma i ekstremizma koju podržavaju proruski centri moći uz pomoć centara iz regiona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: