Sjednica SO Tivat: Usvojen završni račun budžeta, vlast i opozicija se usaglasili u oštrim ocjenama na račun Vlade

Nakon početnih varnica o tome ko bi vlasti kojoj je juče nedostajao jedan njen odbornik, trebalo da daje kvorum, opozicija je ipak učestvovala u sjednici zbog kako su kazali, važnosti tema na dnevnom redu za sve građane Tivta

6466 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice SO Titvat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Titvat, Foto: Siniša Luković

Odbornici u Skupštini Opštiner (SO) Tivat danas su, večinom glasova vladajuće kolaicije "Da zapečatimo"-DF-KL-BF-TA usvojili završni račun budžeta Opštine za prošlu godinu i donijeli odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta grada.

Opština Tivat je u 2022. godini realizovala budžet od 23.683.762 eura što je 17,62 odsto bolji reultat od planiranog koji je iznosio 20.135.700 eura.

Odbornici opozicije kritikovali su činjenicu da je iz 2021. u budžet za prošlu godinu prenešeno 7,58 miliona eura neutrošenih sredstava, što su oni ocijenili kao indikator ili lošeg planiranja, ili slabog rada lokalne administracije gradonačelnika Željka Komnenovića (NP).

SO Tivat
foto: Siniša Luković

Vatrosav Belan (LP) i Dubravka Nikčević (DPS) zamjerili su zbog loše relaizacije kapitalnog dijala budžeta za 2022. koji je ostvaren sa samo 42,55%.

"Samo tri odsto svih planiranih kapitalnih ulaganja u kanalizacioni i vodovodni sistem za 2022. je lani i realizovano. Izuzetno niski su procenti realizacije i na ostalim stavkama kapitalnog budžetza, a posebno brine činjenica da je lani ostvareno samo 21 odsto planiranih izdataka za izradu projektne dokumentaciuje, što govori da ćemo sa gradnjom novih javnih objekata i infrastrukture imati problema i narednih godina. Ove brojke su vam najbolja ilustracija rezultata vaše vlasti od avgusta 2020.", kazao je Belan predstavnicinma lokalne uprave.

Na to su mu potpredsjednik Opštine Jovan Brinić (KL) i Komnenović objasnili da je Tivat veći dio proše godine proveo sa prinudnom upravom i pogotovo drugim, krajnje nekooperativnim i nefunkcionalnim Odborom povjerenika koji je lokalnioj izvršnoj vlasti i "vezivao ruke" u mnogim apsektima njenog rada, pa je čak bez obrazloženja odbio da usvoji i završni račun budžeta za 2021. iz čisto politikantskih razloga.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

"Nizak nivo ostvarenja kapitalnih ulaganja je prvenstveno rezultat zakonom ograničene budžetske potrošnje koje smo lani morali da ispoštujemo zbog dva puta vođene kampanje za lokalne izore", kazao je Brinić.

Komnenović je podsjetio na velike probleme koji je grad lani imao sa nesavjesnim izvođačima radova na gradnji novih javnih objekata i infrastrukture, a zbog čega su oni drastično kasnili i poskupili u odnosu na prvobitno potpisane ugovore, te i na izuzetno loš Zakon o javnim nabavkama.

"Najbolja stvar je da sve to o čemu govorite stoji i sve ja vas razumijem jer smo i mi ranije kada smo vršili vlast bili u sličnoj sutuaciji, Ali to ne mijenja činjenicu da ste iznevjerili obećanja građanima data 2020. da će sve kada vi preuzemte, biti bolje, efikasnije, jeftinije i brže. Sprženu zemlju vam nije ostavila Vlada Duška Markovića kako ste tvrdili, već Vlada Zdravka Krivokapića i Vlada Dritana Abazovića kod kojih niste uspjeli da efektuirate vašu političku bliskost sa konstituentima tih vlada", istakao je Belan.

Ilija Janović (HGI) ukazao je da je opštinska Direkcija za investicije preko godinu dana bila bez direktora i da je to takođe uticalo na loše ostvarenje kapitalnih ulaganja.

Uz kritike opozicije zbog uvećanja pojedinih rashodovnih stavki, SO je većinom glasova usvojila rebalans budžeta za 2023. koji se uvećava 12 odsto na ukupno nešto preko 27 miliona eura.

Sekretarka za fiansjije Lidija Bakalbašić (PES) objasnila je da je razlog tome bolja naplata prihoda ili drugačija zakonska rješenja koja su omogućila više novca u gradskoj kasi , ali i potreba da se ta dodatna sredstva drugačije rasporede na korisnike budžeta

"Razumljivi su razlozi za rebalans, ali me brine što je i ove godine do sada prisutna niska realizacija kapitalnih ulaganja. Ipak se nadam da će biti bolje jer se u posljednje vrijeme raspisuju brojni tenederi i pokrenuta su neka ulaganja", kazala je Dubavka Nikčević (DPS).

Ona smatra da Opština ne treba da rebalansom toliko uvećava sredstva koja će izdvojiti za organizaciju dočeka Nove godine već da u tome više moraju da participiraju Turistička organitacija Tivat i sami turistički privrednici.

Nikčević je zamjerila i što odbornici još nisu dobili izvještaj o radiu sa finansijskim izvještajem JU Centar za kulturu za 2022. niti Plan rada te JU za ovu godinu.

Na to je Komnenović obećao da će te dokumente odbornici dobiti već na narednoj sjedndici SO jer se, kako je kazao, čekao rebalans budžeta da se uvećaju ranije planiraniu trasferi za CZK pa time i njegovi programi, kao i zbog toga što je fokus nedavno postavljenog novog rukovdstva te JU u proteklom periodu bio na pripremi programa festivala Purgatorije "jer bivše rukovdstvio CZK ništa po tom pitanju nije bilo pripremilo".

Belan je prigovorio dupliranju budžetske stavke za pomoć institucijama koje su na raspolaganju predsjedniku Opštine, posebno na očekivanom izdvajanju novca iz gradske kase za podršku zahtjevima vjerskih zajednica, naglašavajući da to sekularna vlast ne bi trebala uopćšte da radi već da javni novac investira prvenstveno u ono što su potrebe svih građana.

Ćazim Lisičić (SDP) protiv je utroška 100.000 eura na kupovinu tri nova službena automobila za Opštinu, Igor Petković (SD) zatražio je i dobio uvjeravanja da će lokalna uprava nastaviti da podržava i ulaže u tri lokalna dobrovoljna vatrogasna društva, dok je Ana Vuksanović (HGI) mišljenja da Opština ne treba da troši toliko novca na turističku promociju, odnosno medijske i promotivne usluge, te da se taj novac može korisnije upotrijebiti - između ostaloga i za podršku biznis start-apovima.

Nakon početnih varnica o tome ko bi vlasti kojoj je juče nedostajao jedan njen odbornik, trebalo da daje kvorum, opozicija je ipak učestvovala u sjednici zbog kako su kazali, važnosti tema na dnevnom redu za sve građane Tivta.

Pri tome su njeni i odboronici vlasti, odnosno predstavnici lokalne uprave u diskusijama često imali i veoma bliske stavove, posebno oko izuzetno lošeg odnosa centralnih vlasti prema Tivtu - naročito kada je u pitanju igonorisanje potreba grada za gradnjom nove infrastrukture o kojoj se odlučuje na državnom nivou, poput novih škola i vrtića.

Informacije o stanju u tivatskim školama i vrtiću o kojima se razgovaralo, bile su prilika da se i vlast i opozicija usaglase u vrlo oštrim ocjenama na računa aktuelne Vlade premijera Dritana Abazovića.

Komnenović je tako kazao da je "razočaran odnosom Vlade prema Tivtu kada je u pitanju hitnost ucrtavanja u planskoj dokumentaciji novih škola za koje smo mi kao opština čak i investitora obezbijedili", na što se Belan nadovezao tvrdnjom da "ovdje nema sreće dok se mi sa desetak autobusa ne pokupimo za Podgoricu i onda u stotinjak šatora, protestujemo pred zgradom Ministarstva prosvjete".

"Opština je, iako to nije njena obaveza, svojevremeno potpisala Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete za zajedničko finansiranje neophodnih radova na nekoliko ovdašnjih škola i mi smo taj novac obezbijedili u našem budžetu, ali Ministarstvo do danas nije ni centa svojih obeveza po memorandumu ispunilo. Čekamo formiranje nove Vlade sa nadom da će se stvari sa stanjem objekata škoske infarstrukture u Tivtu koje je katastrofalno, konačno pohjeriti na bolje sa nekim novim ministrima", kazao je Komnenović.

SO je većiniom glasova, prihvatila izvještaje o radu sa finansijskim izvještajima Vodovoda i kanalizacije, odnosno Komunalnog preduzeća Tivat za prošlu godinu, donijela odluku o osnivanju novog lokalnog preduzeća "Biznis info centar" doo Tivat, te usvojila više odluka o izgradnji niza novih objekata od javnog interesa.

Odbornik i predsjednik HGI Adrijan Vuksanović je u diskusiji o budžetu, kritikovao činjenicu da je "pred pravoslavni blagdan Svetog Save jedna gradska javna ustanova dijelila građanima životopis Svetog Save".

"To je u redu i nemam ništa protiv toga jer u Tivtu živi veliki broj pravoslavnih građana kojima je Sveti Sava značajan, ali zašto onda ta ista JU nije za nedavno, katolički blagdan Svetog Antuna Padovanskog koji je višestoljetni zaštitnik Tivta nije dijelila biografiju tog sveca, ili pak zašto nešto slično ne priremi za sugrađane islamske vjeroispovjesti kojima uskoro nastupa njihov najveći praznik Bajram", kazao je Vuksanaović koji je na tek nekoliko puta ponovljeno interesovanje iznenađenih ostalih odbornika i predsjednika SO Miljana Markovića (DF), kazao da je to uradila JU Gradska biblioteka Tivat i "da je to bila greška koju treba ispraviti" te konstatovao da je ovim povrijeđena ravnopravnost građana.

Nakon reakcije odbornika NP i TA Dejana Pipera i Sanje Vuković ispostavilo se da je Gradska biblioteka koja svake srijede ima redovnu akciju poklanjanja knjiga iz raznih oblasti Tivćanima, zaista pred Savindan jednom sugrađaninu koji je bio najbrži da dođe u prostorije te JU, poklonila jedan primjerak "Žitija svetog Simeona", čiji je autor upravo sin Svetog Simeona (Nemanje) - Sveti Sava.

"Ovdje je to od strane Vuksanovića prerdstavljeno kao da su se maltene masovno dijelili životopisi Svetog Save, a istina je da je u akciji koja je i inače uobičajena i redovna za JU Gradska biublioteka, sugrađaninu koji je za nju iskazao interesovanje, poklonjena jedna knjiga čiji je autor Sveti Sava. I to je poklonjena na inicijativu čovjeka koji je Hrvat, katolik – glavnog urednika izdanja u Gradskoj biblioteci, dr Miomira Abovića tako da u ovome nema zaista nikakve nacionalističke ili neprijmerene vjerske konotacije", kazala je Vuković, na što je Vuksanović uzvratio da "nije bitna količina poklonjenih knjiga, već poruka koja se tako šalje".

Inače, Abović koga je lider HGI ovako prozvao, je u proteklih godinu dana obogatio fond gradske biblioteke Tivat sa brojnium djelima koja se tiču života, običlaja, kulturne baštine i istorije Hrvata u Tivtu i Boki, a priredio je i više književnih večeri u kojima su gostovali istaknuti hrvatski književnici poput Roberta Perišića ili Damira Karakaša.

Bonus video: