Abazović-Saracin: Crna Gora uživa ulogu stabilizatora u regionalnim zbivanjima

Specijalni izaslanik Njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin ukazao je na važnost što skorijeg ponovnog usvajanja i proglašenja međunarodnih sporazuma o mobilnosti, kako bi se neophodne procedure okončale prije sljedećeg Samita

2211 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Saracin i Abazović, Foto: Vlada CG
Sa sastanka, Saracin i Abazović, Foto: Vlada CG

Crna Gora uživa ulogu stabilizatora u regionalnim zbivanjima, baštineći dobrosusjedske odnose sa svim državama regiona, ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se Abazović sastao sa specijalnim izaslanikom Njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

U saopštenju se navodi da je Abazović ponovio da je evropska integracija glavni spoljnopolitički cilj Vlade, očekujući, kako kažu, da bi novi saziv Skupštine trebalo da postigne dogovor oko imenovanja u pravosudnim organima, sto je, prema njegovim riječima, glavni preduslov napretka na evropskom putu.

"Govoreći o Berlinskom procesu, Abazović je podsjetio da Vlada u rekordnom roku završila procedure koje se tiču tri međunarodna sporazuma, nakon čega je uslijedio izostanak potpisa prethodnog predsjednika države, čime se onemogućilo njihovo stupanje na snagu", dodaje se u saopštenju.

Napomenuli su da je Saracin ukazao na važnost što skorijeg ponovnog usvajanja i proglašenja međunarodnih sporazuma o mobilnosti, kako bi se neophodne procedure okončale prije sljedećeg Samita.

"Na taj način omogućilo bi se ujedno i brže implementiranje Plana rasta za Zapadni Balkan, predstavljen od predsjednice EK Fon der Lajen, što bi imalo osjetne ekonomske benefite za građane Crne Gore i regiona", zaključio je Saracin.

Bonus video: