Bošnjačka stranka bi i predsjednika Skupštine

U neformalnim pregovorima Bošnjačka stranka iznijela krupne zahtjeve, traži kontrolu nad bezbjednosnim sektorom. Partija Milana Kneževića bi u izvršnu vlast, najviše je zanimaju saobraćaj i energetika. Aleksa Bečić u pregovorima lobira da u Vladi bude i Građanski pokret URA, upozorava da bi možda čak i bezbjednost Abazovića bila ugrožena u suprotnom

74581 pregleda 1115 reakcija 439 komentar(a)
Sastao se i sa Kneževićem i Mandićem: Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
Sastao se i sa Kneževićem i Mandićem: Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Bošnjačka stranka je zainteresovana za poziciju predsjednika Skupštine i kontrolu nad bezbjednosnim sektorom, dok je koalicija Za budućnost Crne Gore, a prevashodno Demokratska narodna partija, zainteresovana za energetski sektor i Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI).

Ti zahtjevi su iznošeni u neformalnim pregovorima o formiranju Vlade, koji su vođeni ovih dana, a zvanični, kako je ranije saopšteno “Vijestima” iz PES-a, trebalo da počnu nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora održanih 11. juna. Rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora istekao je sinoć u ponoć, a iz Državne izborne komisije (DIK) saopštili su da se nijesu stekli zakonski uslovi za to, jer još traju rokovi za prigovore i žalbe.

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, kazao je nakon izbora da neće pregovarati s Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom (GP) URA, a da je otvoren za razgovor sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG). On je rekao i da su njegovom Pokretu, koji je dobio najviše glasova na izborima, Demokrate i partije manje brojnih naroda prioritetni partneri.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prethodnih dana sa Spajićem su se sastali predsjednik Albanskog foruma Nik Đeljošaj i lider Demokrata Aleksa Bečić, a danas su se sastali Bečić, Spajić i lider BS Ervin Ibrahimović.

Tražio da se URA uključi u izvršnu vlast: Bečić
Tražio da se URA uključi u izvršnu vlast: Bečićfoto: Boris Pejović

Ibrahimović je kao argument za svoje zahtjeve naveo da se mora uzeti u obzir princip da mjesto premijera vrijedi koliko i pola ministarskih pozicija, a da mjesto predsjednika Skupštine vrijedi trećinu ministarskih mjesta. Na to je Bečić pitao da li je takav princip postojao i 2016. kada je formirana vlada Duška Markovića, a u kojoj je BS imao potpredsjednika Vlade i dva ministarstva, na šta je Ibrahimović odgovorio da su sada drugačije okolnosti. Iz BS nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o njihovim zahtjevima.

Za mjesto predsjednika Skupštine, koje je tražio BS, su zainteresovane i Demokrate jer je njihov lider tu funkciju obavljao nakon izbora 2020. godine do smjene u aprilu 2021. kada je formirana manjinska Vlada uz manjinsku podršku DPS-a.

Bečić je, kako saznaju “Vijesti”, tražio da se URA uključi na neki način u izvršnu vlast, argumentujući da se njen lider i aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pokazao kao borac protiv kriminala. Upozorio je i da bi bila dovedena u pitanje bezbjednost Abazovića ako ostane izvan vlasti i da treba prevazići sujete, na šta je Spajić odgovorio da on nema problem sa sujetom, ali da je partija zauzela čvrst stav prema pregovorima sa GP URA.

PES optužuje lidera GP URA i aktuelnog premijera Dritana Abazovića, čija je stranka na izborima nastupila sa Demokratama da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

Spajić se, prema informacijama “Vijesti”, odvojeno sastao i sa liderima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Knežević je tražio da ZBCG bude dio izvršne vlasti, konkretno Ministarstvo kapitalnih investicija, koje sada vodi lider BS-a Ervin Ibrahimović i dio energetskog sektora.

Očekuje se da u narednim danima Spajić, kao projektovani mandatar, predloži strukturu vlade i broj ministarstava, a prema izvoru “Vijesti”, za najkasnije 15 dana će biti jasno da li će moći da se formira vlada na taj način.

Na izborima je prema privremenim rezultatima, Pokret Evropa sad (PES) osvojio 24 mandata, koalicija “Zajedno”, koju predvodi DPS 21 mandat, ZBCG 13 mandata, koalicija Demokrata i GP URA 11 mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, a koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa dva poslanička mjesta. Albanski forum je takođe osvojio dva mandata, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

“Vladu formirati do kraja jula”

Funkcioner Demokrata Danilo Šaranović rekao je da očekuje da Crna Gora krajem jula dobije operativnu vladu.

Rekao je kako se očekuje od svih aktera da odgovorno pristupe formiranju vlade, imajući u vidu stanje u kojem se država nalazi.

“Važno je da svi pozivamo na dodatnu dozu odgovornosti, jer nijedan partikularni interes ne smije prevazići potrebu da Crna Gora u najkraćem roku dobije vladu, a to je do kraja jula”, naveo je Šaranović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Prioritet broj jedan je, kako je istakao, stvaranje preduslova za zatvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, odnosno jačanje tužilačkih i pravosudnih institucija.

“Vjerujem da će vlada takva i biti, u konačnom, ko će je tvoriti, zavisi od svih političkih subjekata”.

Šaranović je, na pitanje koga Demokrate očekuju u izvršnoj vlasti, podsjetio na stav te stranke da ne može biti mjesta za Demokratsku partiju socijalista.

Bonus video: