Plenković: Crna Gora da procesuira ratne zločine nad Hrvatima, riješi pitanja odštete logorašima...

"Očekujemo od tužilaštva u Crnoj Gori da pokrene procese koji se nisu pokrenuli", rekao je Plenković novinarima nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem

17455 pregleda 151 reakcija 115 komentar(a)
Plenković, Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC
Plenković, Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima u Crnoj Gori i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici, prenosi Jutarnji list pozivajući se na agenciju HINA.

Navodi se da je Plenković razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu Jadran.

"Očekujemo od tužilaštva u Crnoj Gori da pokrene procese koji se nisu pokrenuli", rekao je Plenković novinarima nakon razgovora.

Plenković je poručio da je novoizabrani crnogorski predsjednik "razumio ozbiljnost te teme" za "Hrvatsku i hrvatske branioce, porodice nestalih i logoraše i da je obećao da će preduzeti dodatne napore za rješavanje tih pitanja".

Dodao je da Zagreb i Podgorica trebaju riješiti i "konačno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore" bilateralnim putem.

Plenković se nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) sreo s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih kompanija u Crnoj Gori.

Pozdravio je što je izvoz Hrvatske u Crnu Goru prešao 300 miliona eura, ali i izrazio želju da se riješe otvorena pitanja s Crnom Goromm

"Još je 14 nestalih. Mi nismo zadovoljni da se ovdje nisu procesuirali ratni zločini koji su se dogodili nad Hrvatima", rekao je Plenković.

"Želimo da se otvorena pitanja riješe, a Hrvatska Crnoj Gori prenese svoja dragocjena iskustva" u procesu pristupanja Europskoj uniji, poručio je premijer Hrvatske.

Na susretu je bio i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Naglasio je da je HGI posvećen putu Podgorice prema članstvu u Evropskoj uniji.

"I dalje ćemo se zalagati za to. Ne samo da ćemo davati intenzitet dinamici tog procesa, već ćemo i generisati sam proces", rekao je Vuksanović.

Bonus video: