Nišić: Crna Gora je izgubila fokus na ključnim EU reformama

"Ovaj non pejper, a i izvještaj koji će uslijediti, mora nam biti pokazatelj da je Crnoj Gori potrebna stabilna Vlada koja je sposobna da sprovede reforme za članstvo, i koja je sposobna da obezbijedi kvalifikovanu većinu za ključna imenovanja koja nedostaju kao i za reformske zakone."

5817 pregleda 6 komentar(a)
Nišić, Foto: SD
Nišić, Foto: SD

Crna Gora je izgubila fokus na ključnim EU reformama, još jedna je jasna poruka čelnika Evropske Unije, saopštena kroz non paper EK o vladavini prava, rekla je direktorica Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Irma Nišić.

"Ovakve ocjene se ne dobijaju lako, niti se popravljaju lako, ali ih nikako olako ne treba shvatiti. Ovo nije prvi izvještaj koji govori o stanju našeg evropskog puta i opredijeljenosti trogodišnje vladavine da svjesno zaustavi EU integracije, ali mora biti posljednji s negativnim ocjenama, i moramo se trgnuti i krenuti da realizujemo obaveze koje smo preuzeli kako bi ispunili kriterijume za članstvo.", kazala je Nišić.

Istakla je da je zabrinjavajuće duboka institucionalna kriza, vd stanje u pravosuđu, ali i nedostatak kapaciteta u većini ostalih, te da je još jednom naglašena neophodnost Crne Gore da bude ispunjavanje kritične nedostatke identifikovane u okviru privremenih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

"Ovaj non pejper, a i izvještaj koji će uslijediti, mora nam biti pokazatelj da je Crnoj Gori potrebna stabilna Vlada koja je sposobna da sprovede reforme za članstvo, i koja je sposobna da obezbijedi kvalifikovanu većinu za ključna imenovanja koja nedostaju kao i za reformske zakone. Sigurno je da kada Vlada Dritana Abazovića konačno postane prošlost, a nadamo se brzo, Crna Gora će progledati opet u evropsku budućnost, jer je i ovaj izvještaj pokazao da pregovori ne postoje.", zaključila je Nišić.

Bonus video: