Adžić sa Dragoneom: Tradicionalno uspješni bilateralni odnosi Crne Gore i Italije u oblasti odbrane

Dragone je, tokom posjete Crnoj Gori, razgovarao sa Adžićem o značaju misije NATO Air Policing, odnosno zaštite crnogorskog vazdušnog prostora, koju sprovode Italija i Grčka

4210 pregleda 5 komentar(a)
Dragone i Adžić, Foto: Ministarstvo odbrane
Dragone i Adžić, Foto: Ministarstvo odbrane

Tradicionalno uspješni bilateralni odnosi Italije i Crne Gore u oblasti odbrane, ogledaju se u implementaciji različitih zajedničkih projekata u okviru članstva u Alijansi, kao i brojnim regionalnim inicijativama, kazao je ministar unutrašnih poslova i rukovodilac rada Ministarstva odbrane (MO) Filip Adžić.

Adžić se, kako je sopšteno iz MO, zahvalio načelniku Generalštaba Oružanih snaga Republike Italije, admiralu Đuzepeu Kavu Dragoneu na jačanju tih odnosa.

Dragone je, tokom posjete Crnoj Gori, razgovarao sa Adžićem o značaju misije NATO Air Policing, odnosno zaštite crnogorskog vazdušnog prostora, koju sprovode Italija i Grčka.

"Riječ je o zaštiti integriteta vazdušnog prostora Alijanse, odnosno sprovođenju principa kolektivne odbrane, jednog od ključnih principa NATO", piše u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je Adžić naglasio saradnju u okviru italijanske grupe Koncepta okvirnih nacija (ITA FNC), koja je, kako je rečeno, otvorila mogućnost za zajednički doprinos različitim NATO naporima.

Dragone i Adžić
Dragone i Adžićfoto: Ministarstvo odbrane

"Podsjetio je i na važnost Inicijative za odbrambenu saradnju (DECI), u kojoj je Republika Italija vodeća nacija, a koja Crnoj Gori omogućava obuku vojnih lica i opremanje Vojske Crne Gore. Adžić je izrazio zadovoljstvo izuzetnom saradnjom u oblasti politike odbrane, kao i u vojnim pitanjima, uz zahvalnost na snažnoj podršci koju Italija pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, koja ostaje spoljnopolitički prioritet naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Dragone je, kako je saopšteno, pohvalio aktivan doprinos Crne Gore zadacima NATO agende u skladu sa svojim kapacitetima.

"On svjedoči da je Crna Gora odgovoran saveznik, što je od posebnog značaja u kontekstu drastično izmijenjenih bezbjednosnih okolnosti u Evropi", dodao je.

U saopštenju se navodi da je Dragone naglasio važnost Zapadnog Balkana za bezbjednost Evrope, ali i evroatlantske zone u cjelini, te potvrdio podršku Italije i svih članica Alijanse regionu, čije su evroatlantske i evropske integracije, dodaje se, od strateškog značaja u aktuelnim bezbjednosnim okolnostima.

"Admiral je izrazio uvjerenje da će odnosi Crne Gore i Italije u oblasti odbrane biti dodatno ojačani u narednom periodu, kroz implementaciju brojnih zajedničkih projekata, kako u okviru bilateralne saradnje, tako i združenog djelovanja u okviru Evropske unije i NATO u odnosu na aktuelne bezbjednosne i političke izazove na globalnom nivou", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: