Reakcije na ocjene iz novog non-pejpera: Najavljivane promjene izgubljene u prevodu

Crna Gora nikada nije ni imala fokus što se tiče ključnih reformi, kaže Jovana Marović. Više se ne prepoznaje ni simulacija procesa evropskih integracija, smatra Milica Zindović

46357 pregleda 42 reakcija 29 komentar(a)
"Crna Gora izgubila fokus na ključnim EU reformama": (Ilustracija), Foto: Shutterstock
"Crna Gora izgubila fokus na ključnim EU reformama": (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ocjene iz novog non-pajpera Evropske komisije nijesu iznenađujuće i postavlja se pitanje da li je evropska integracija uopšte prioritet političkim partijama, ocijenili su sagovornici “Vijesti” komentarišući navode iz novog neformalnog dokumenta Evropske komisije za Crnu Goru o vladavini prava.

U novom non-pajperu, koji se u medijima pojavio u utorak, navodi se da je Crna Gora izgubila fokus na ključnim EU reformama, posebno u oblasti vladavine prava, a neka nazadovanja nijesu u potpunosti riješena. Dodaje se da se cjelokupni pravosudni sistem i dalje suočava sa dubokom institucionalnom krizom, Sudski savjet nije kompletiran, nije izabran vrhovni državni tužilac, mnoge institucije su u v.d stanju...Podsjeća se i da nije bilo pomaka u istragama, procesuiranju i suđenjima za stare slučajeve nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović za “Vijesti” je rekla da Crna Gora nikada nije ni imala fokus što se tiče ključnih reformi na putu ka EU, a u posljednje tri godine nisu se desile ni kozmetičke promjene.

“Postojeće ‘gubljenje fokusa’ moglo bi se pravdati tehničkim mandatom Vlade, ali istina je da se potreban zaokret nije desio, da su se dugoočekivane i najavljivane promjene ‘izgubile u prevodu’, da su zadržane samo loše i nedemokratske prakse, a ono što je u središtu procesa integracije je uporno gurano pod tepih”, navela je.

Saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Milica Zindović kaže da ovakva ocjena u non-pajperu dolazi kao svojevrsna potvrda svega na šta je kritički orijentisan civilni sektor ukazivao, a međunarodni partneri neumorno apostrofirali u proteklih godinu.

“Evidentno da su ocjene iz ovog dokumenta, kada se uporede sa neformalnim dokumentom iz 2022, kao i 2021, nikad oštrije i negativnije. Praktično se više ne prepoznaje ni simulacija procesa evropskih integracija, već se surovo ali istinito konstatuje da su crnogorske vlasti i formalno ‘digle ruke’ od vladavine prava”, rekla je Zindović za “Vijesti”.

Zindović
Zindovićfoto: CGO

Iz Ministarstva evropskih poslova juče nijesu mogli da komentarišu non-pajper jer, kako su objasnili, on još nije usvojen.

Najavili su da će taj dokument naredne sedmice biti razmotren na sjednici relevantnog tijela EU (Radna grupa za proširenje Savjeta EU – COELA).

“Tek nakon što non-pajper bude usvojen od strane EK i naša strana dobije zvaničnu verziju, a vođeni principom transparentnosti i uz poštovanje partnerskog odnosa s EK, bićemo u prilici da damo više detalja o nalazima iz ovog važnog dokumenta u kojem se sumira ostvareni napredak i evidentiraju sistemski nedostaci u domenu vladavine prava”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva.

Jovana Marović je kazala da umjesto suštinskih reformi, u posljednje tri godine nisu se desile ni kozmetičke promjene.

“Zato se postavlja pitanje da li je evropska integracija uopšte prioritet političkim partijama, jer to do sada nije bio slučaj. Budući da preko 70 odsto građanki i građana želi u EU, a da je to prioritet svih političkih partija, svi subjekti moraju postići dogovor o prioritetima u ovom procesu i na njima ubrzano i zajedno raditi”, rekla je Marović.

Marović
Marovićfoto: BORIS PEJOVIC

Zindović navodi da je u ovom dokumentu ogoljena činjenica da ni Vlada, ali ni parlamentarna većina, više nemaju integriteta ni kredibiliteta, odnosno da im se više ništa ni na riječ ne vjeruje, jer je toliko grešaka napravljeno u proteklom periodu da se one ne mogu interpretirati kao nenamjerne. Podsjetila je na usvajanje neustavnih izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku i na opomene zbog posljedice produženja Programa ekonomskog državljanstva.

Direktorica Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Irma Nišić poručila je da ovaj non-pajper, a i izvještaj EK koji će uslijediti, mora biti pokazatelj da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada koja je sposobna da sprovede reforme za članstvo i obezbijedi kvalifikovanu većinu za ključna imenovanja koja nedostaju kao i za reformske zakone.

U non-pajperu se podsjeća da je revidiranom metodologijom proširenja predviđeno da nijedno poglavlje ne može biti zatvoreno prije nego što Crna Gora postigne ovaj cill, odnosno dobje mjerila za poglavlja 23 i 24. Crna Gora je za 11 godina pregovora sa EU otvorila sva (33) pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorila samo tri.

Iste ocjene treba očekivati u izvještaju EK

Jovana Marović ukazuje da, uzimajući u obzir izvještajni period non-pajpera, kao i da će se značajan dio vremena do godišnjeg izvještaja koji dolazi u oktobru provesti u pregovorima o formiranju nove vlade, sličan sadržaj i ton treba očekivati i u njemu.

“Crna Gora nikada nije ni imala fokus što se tiče ključnih reformi, ako se uzme u obzir da nikad nismo imali zadovoljavajući ‘track record’ što se tiče procesuiranja slučajeva napada na novinare i medije, ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala, a, isto tako, izazov je i ranije bio i postizanje dvotrećinske većine za imenovanja u pravosuđu”, rekla je.

I Zindović smatra da su ocjene iz non-pajpera osnova za izvještaj EK, a samim tim i ocjene za poglavlja 23 i 24, koje su alfa i omega procesa pregovora, mogu biti samo gore nego ranijih godina.

“Naglasila bih da više nije toliko važno kako će se te ocjene kretati za ostala pregovaračka poglavlja, jer mi ne možemo ni milimetar naprijed dok ne napravimo pomak u poglavljima 23 i 24”, podsjetila je.

Bonus video: