Darmanović i Pejović u Sloveniji: Pričaće o volji za prijem u EU

Darmanović će govoriti na panelu “Zapadni Balkan: Proširenje EU - Da li se igra zove pretvaranje?”, gdje bi učesnici trebalo da razgovaraju o tome da li zaista postoji volja i Brisela i zemalja regiona za to
2 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.09.2017. 10:48h

Ministri vanjskih i evropskih poslova Srđan Darmanović i Aleksandar Andrija Pejović boraviće sjutra u Sloveniji, gdje će sa kolegama iz regiona i Evropske unije razgovarati o budućnosti evropskih integracija.

Oni će učestvovati na Bledskom strateškom forumu (BSF).

Darmanović će govoriti na panelu “Zapadni Balkan: Proširenje EU - Da li se igra zove pretvaranje?”, gdje bi učesnici trebalo da razgovaraju o tome da li zaista postoji volja i Brisela i zemalja regiona za to.

Evropska komisija, na primjer, ove godine neće objaviti izvještaje o napretku zemalja kandidata, a krajem prošle godine nisu donijeti ni zaključci o proširenju. “Takvo nedjelovanje moglo bi se lako protumačiti kao odraz manjka interesovanja EU za nastavak dinamike proširenja”, stoji u najavi panela.

S druge strane, zemlje regiona nisu sklone primjeni sporazuma sa EU. “To bi mogla biti posljedica narušenih odnosa u regionu, unutrašnje političke situacije u pojedinačnim zemljama, situacije u EU i sporog tempa procesa proširenja”, piše u najavi.

Pejović će istog dana učestvovati na panelu „EU u izmijenjenom svijetu“.

On će sa sagovornicima raspravljati o tome da li se EU može konsolidovati iznutra i na globalnom nivou biti bastion mulilateralizma i slobodne trgovine.

Bonus video: