Leković: Rukovodstvo Opštine Bar iz 2018. na ime odštete za neiskorišene godišnje odmore dobilo preko 50 hiljada eura

"Konkretno, bivši prvi čovjek barske Opštine Zoran Srzentić po ovom osnovu naplatio je od Opštine Bar za period od 2015. do 2018. godine 7.856,58 eura, dok je bivša potpredsjednica Opštine Sanela Ličina na osnovu odštete dobila 2.220,60 eura."

6287 pregleda 0 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Momčilo Leković, odbornik Demokratske Crne Gore u SO Bar saopštio je da je rukovodstvo Opštine Bar iz 2018. godine na ime odštete za neiskorišene godišnje odmore dobilo preko 50 hiljada eura.

"Nakon što je utvrđeno da je Opština Bar od 2018. godine do danas isplatila čak 106.951,6 eura na ime naknade štete za neiskorištene godišnje odmore zaposlenima u ovoj lokalnoj samoupravi, tragom te informacije došao sam do podataka i imena zaposlenih koji su tužili opštinu i tu odštetu dobili. Ovi podaci pokazuju da su gotovo pola tog iznosa dobili rukovodeći ljudi Opštine Bar iz tog perioda i to većinom članovi DPS-a.", rekao je Leković.

Opština Bar
foto: Demokratska Crna Gora

"Konkretno, bivši prvi čovjek barske Opštine Zoran Srzentić po ovom osnovu naplatio je od Opštine Bar za period od 2015. do 2018. godine 7.856,58 eura, dok je bivša potpredsjednica Opštine Sanela Ličina na osnovu odštete dobila 2.220,60 eura. Glavni administrator koji je 2021. godine sa tog mjesta otišao u penziju, Zoran Radojičić, dobio je čak 9.246,18 eura. Bivši savjetnik predsjednika opštine Zorana Srzentića za ekonomska pitanja Zarija Franović dobio je 1.636,57 eura, dok su dva sekretara, sekretar za finansije i sekretar za imovinu, zastupanje i investicije ukupno naplatili preko 22 hiljade eura na ime odštete za neiskorišene godišnje odmore. Odštetu su redom dobijali i šef trezora opštine, blagajnici, šefovi kabineta, sekretari, vozači, inspektori.", navodi Leković.

Opština Bar
foto: Demokratska Crna Gora

Istakao je da su mnogi od njih još uvijek zaposleni u Opštini Bar, te da kako se na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije može vidjeti, prihodi nijesu prijavljeni u imovinskim kartonima ovih javnih funkcionera, čime je došlo do kršenja Zakona o sprječavanju korupcije.

"U svom ranijem izvještaju koji sam prezentovao građanima utvrđeno je da su najveće isplate po ovom osnovu, slučajno ili ne, vršene baš u izbornim godinama. Zato bi se slobodno moglo konstatovati da je kod nekih funkcionera ovo očigledno bio potpuno legalizovani vid pljačke opštinskih sredstava. Isplata odštete nastavljena je i u 2023. godini.", nastavlja Leković.

"Na primjer, kako je moguće da Glavni administrator opštine koji daje stručna uputstva i instrukcije za rad organima i službama lokalne uprave, radi pravilne primjene zakona i drugih propisa, ne primijeti da brojni zaposleni među kojima je i on nijesu iskoristili pravo godišnjeg odmora, s obzirom da Zakon o radu predviđa da se zapošljeni ne može odreći prava na godišnji odmor, niti mu se ono može uskratiti.", kazao je funkcioner Demokrata.

"Ne mogu da povjerujem ni i u činjenicu da je barsko opštinsko rukovodstvo u toj mjeri bilo zauzeto da prosto nije moglo da iskoristi svoje zakonsko pravo na godišnji odmor, za razliku od drugih službi za koje možda može postojati opravdanje s obzirom na vrstu posla kojm se bave. Prije bi se reklo da je kod mnogih naplata po ovom osnovu bila kompezacija usljed internog partijskog nezadovoljdstva ili sukoba pri čemu su kolateralna šteta tog sukoba bili građani i grad Bar od kojih su naplaćene stotine hiljada eura.", zaključio je Leković.

Bonus video: