Mandić: Očekujem da se brzo dogovorimo o formiranju Vlade

"Vlada treba da uključi i autentične predstavnike manjinskih naroda", kazao je Mandić

18413 pregleda 61 reakcija 62 komentar(a)
Mandić, Foto: Luka Zeković
Mandić, Foto: Luka Zeković

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić rekao je večeras u emisiji "Argumenti" na TVCG da očekuje dogovor o formiranju nove vlade i da ne vjeruje da će biti potrebno mnogo vremena za ragovore o tome. Dodao je da vjeruje da će koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) biti dio nove vlade.

Mandić kaže da sa predstavnicima drugih stranaka, pa i sa Pokretom Evropa sad (PES), ima građansku i normalnu komunikaciju. Zvanični razgovori o formiranju nove vlade, kaže, tek treba da uslijede.

On napominje da je podrška doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF) jednom od čelnika PES-a, Jakovu Milatoviću, bila ključna da pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila. Navodi da imaju istoriju saradnje sa PES-om, te da treba svi zajedno da rade i otvoreno da razgovaraju.

"Ako se napravi vlada bez ZBCG, onda je jasno da će brzo biti opet vanrednih izbora i da će ZBCG sama imati 41 poslanika da formira vlast", poručuje Mandić.

On je rekao da je prirodno da srpski političari imaju dobre veze sa predstavnicima zvanične Srbije.

"Poznajem ljude i iz vlasti i iz opozicije Srbije, ali ja uvažavam činjenicu da u Srbiji odluke donosi onaj koga je izabrao narod Srbije", rekao je Mandić, navodeći da mu je prirodno da političari iz albanskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa imaju dobre veze sa sunarodnicima iz Tirane, Sarajeva, Ankare i Zagreba.

Ko će preuzeti sektor bezbjednosti prilikom formiranja vlade, kazao je, biće stvar dogovora.

"Vlada treba da uključi i autentične predstavnike manjinskih naroda", kazao je Mandić, prenosi portal RTCG.

On je rekao da je imajući u vidu kampanju, situaciju na političkoj sceni i stanju pred izbore, jasno da u koaliciji ZBCG, čiji je NSD dio, ne mogu biti nezadovoljni rezultatom. Kako je naglasio, malo je nedostajalo za 14 mandat, sada ih imaju 13.

"Sve što možemo sa 14 možemo i sa 13 mandata. Sada dolazi na dnevni red realizacija izbornog programa. Prije svega, da sa partnerima iz avgusta 2020. godine formiramo novu vladu", rekao je Mandić.

On je podsjetio da je 2020. godine savez ZBCG činio veliki broj partija i organizacija, i biće zapamćena kao koalicija koja je presudno doprinijela da Crna Gora prvi put u istoriji smijeni demokratski vlast na izborima. Ove godine, kazao je, ZBCG su činile tri stranke.

Kako je rekao, kampanja koju je vodio kao kandidat za predsjednika države na izborima u martu nastavljena je i pred junske parlamentarne izbore.

"A to je da treba da radimo zajedno za boljitak građana Crne Gore. Nikada nijesmo odustajali od našeg programa, vjerujući da će doći do smjene vlasti. Važno je da razgovaramo, da prenosimo poruke, važno je svakako i iskustvo, i danas sa političkim iskustvom koje nesporno imam, u velikoj koaliciji zajednički radimo i ostvarujemo naše ciljeve", istakao je Mandić.

Stranke iz saveza ZBCG su, kaže, jedine etablirane partije koje nikada nijesu koalirale sa DPS-om i nikada od DPS-a nijesu imali manjinsku podršku.

"Imali smo najviše opozicione kondicije pa danas imamo i moralno pravo da budemo u poziciji odlučivanja i da pomognemo da se otklone sve one loše stvari koje su bilke karakteristične za vladavinu DPS-a", kaže Mandić.

Pred izbore, kazao je, desio se veliki skandal, hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića s ciljem da se napravi šteta partiji i koaliciji kojoj pripada. Mandić je naveo da je uvjeren u nevinost Božovića, ističući da je i taj događaj bio dio predizborne atmosfere i to mu daje za pravo da ne bude nezadovoljan rezultatom.

Mandić je podvukao, osvrćući se na izmjene Zakona o predsjedniku koje je Ustavni sud nedavno proglasio neustavnim, da su pokušali da riješe propuste i nejasnoće, kao i opstrukciju jer bivši šef države nije htio da da mandat kandidatu parlamentarne većine za formiranje vlade.

On kaže da ako Milo Božović namjerava da podnese ostavku, neće ga ohrabrivati, jer bi time poslao poruku da se osjeća krivim.

"Po onome što je predstavljeno, nema elemenata krivice Božovića. To sam čuo i od mog prijatelja, advokata Miroja Jovanovića. Tužilaštvo tek treba da dokaže njegovu krivicu. Ako uspije, uputićemo izvinjenje, ali nemam razloga da ne vjerujem u ono što su kazali advokati i sam Božović", naveo je Mandić.

On je kazao da je ponosan na kadrove ZBCG, posebno u energetskom sektoru.

Rekao je i da bi današnja parlamentarna većina morala da omogući izbor vrhovnog tužioca, sedmog sudije Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta. Za to, smatra, potrebna dvotrećinska većina.

"Zato je važno da Vlada ima široku podršku u Skupštini Crne Gore. Ne vjerujem da će nam trebati mnogo vremena za razgovore, poznajemo se godinama i imali smo saradnju", naveo je Mandić.

On je dodao da očekuje dogovor i vjeruje u njega, a ako ne bude tog dogovora, ne vjeruje da će parlamentarna većina biti stabilna na duže staze.

Bonus video: