Vlada sa preko 20 ministarstava?

Momo Koprivica je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, Genci Nimanbegu za evropske integracije

82177 pregleda 453 reakcija 183 komentar(a)
PES i Demokrate žele mjesto premijera i predsjednika Skupštine: Bečić i Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
PES i Demokrate žele mjesto premijera i predsjednika Skupštine: Bečić i Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Nova Vlada bi mogla da ima više od 20 ministarstava u odnosu na sadašnjih 18, a jedan od novih resora bi moglo da bude Ministarstvo za državnu imovinu, saznaju “Vijesti”.

“Vijestima” je nezvanično rečeno iz više izvora da se radi o nacrtu strukture nove vlade i da je to podložno promjenama, naročito kada pregovori i zvanično počnu.

Osim Ministarstva za državnu imovinu, vlada bi trebalo da ima i ministarstva rada i socijalnog staranja, odbrane, pravde, finansija, unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, turizma i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, poljoprivrede, ljudskih i manjinskih prava, saobraćaja, sporta i mladih, ministarstva za EU integracije, državne uprave, kulture i medija, informacionih tehnologija, prosvjete, zdravlja, nauke i ekonomskog razvoja.

Neformalni razgovori o sastavu 44. vlade su u toku, a zvanični bi trebalo da počnu nakon što Državna izborna komisija (DIK) objavi konačne rezultate izbora, na kojima je najviše glasova osvojio Pokret Evropa sad (PES), ali koji ne može sam sastaviti izvršnu vlast.

Lider PES-a Milojko Spajić je odmah nakon izbora 11. juna rekao da nema pregovora sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i GP URA, ali nije isključio mogućnost da u vladu uđe koalicija “Za budućnost Crne Gore”.

Prema izvorima “Vijesti”, PES i Demokrate žele mjesto premijera, odnosno predsjednika Skupštine, a o čelnim pozicijama ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, pravde i finansija, trebalo bi da se dogovore između sebe. Takođe, tim partijama bi trebalo da pripadne i po jedno potpredsjedničko mjesto.

Kao kandidat za ministra unutrašnjih poslova se pominje Momo Koprivica (Demokrate).

Bošnjačka stranka (BS) želi ministarstva poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, odbrane i javne uprave, kao i Upravu za dijasporu.

Albanskom forumu, čiji je nosilac liste bio lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, ponuđene su dvije opcije - ukoliko Đeljošaj želi ministarsku poziciju, dobiće dva ministarstva, dok je alternativa da sadašnji predsjednik Opštine Tuzi bude poptredsjednik Vlade, a da Albanski forum dobije uz to i jedno “veće” ministarstvo.

Izvor “Vijesti” je naveo da je Đeljošaj u razgovorima insistirao da rješenja za MUP, odbranu i vanjske poslove ne budu čisto partijska rješenja, i da se to naročito odnosi na unutrašnje poslove, da ne bi došli u situaciju da političari hapse i sprovode istrage. Što se tiče odbrane i vanjskih poslova, on traži da na tim pozicijama kadrovska rješenja budu oni koji su jasno za NATO i prozapadno orijentisani i kao takvi duže vremena prepoznati. Lider AA je poručio da će na tom principu istrajavati i po cijenu da ne budu dio vlade.

HGI bi trebalo da dobije Ministarstvo kulture ili Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok je Genci Nimanbegu (Forca) najozbiljniji kandidat za čelo ministarstva zaduženog za evropske integracije.

Spajić se ranije odvojeno sastao i sa liderima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Knežević je, kako su “VijestI” ranije objavile, tražio da ZBCG bude dio izvršne vlasti, konkretno da im pripadne Ministarstvo kapitalnih investicija, koje sada vodi lider BS-a Ervin Ibrahimović, kao i dio energetskog sektora.

Bonus video: