Bez kvoruma za smjenu Krstovića i poništavanje priznanja Kosova

Sjednicima nisu prisustvovali odbornici kluba Za budućnost Zete, bez kojih ne može biti kvoruma, a koji su podnijeli inicijative u vezi Krstovića i Kosova

11680 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Luka Krstović, Foto: Opština Zeta
Luka Krstović, Foto: Opština Zeta

Sjednica zetskog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o razrješenju njegovog šefa Luke Krstovića (Demokrate), nije danas održana jer za nju nije bilo kvoruma. Za 13 časova bila je zakazana nova sjednica, o poništavanju odluke Vlade o priznanju Kosova na teritoriji Zete, ali nije bilo većine ni za njeno održavanje.

Sjednicima nisu prisustvovali odbornici kluba Za budućnost Zete, bez kojih ne može biti kvoruma, a koji su podnijeli inicijative u vezi Krstovića i Kosova.

Šef kluba Za budućnost Zete Vesko Rašović, kazao je "Vijestima" da oni nisu prisustvovali zasjedanjima jer žele da daju priliku Demokratama da predlože novog čelnika lokalnog parlamenta.

"Ovo nije ustupak Demokratama, već građanima Zete. Očekujemo da Demokrate predlože novog predsjednika Skupštine Opštine (SO), da bismo počeli da rješavamo probleme Zete, koji su veliki", istakao je.

Iz kluba Za budućnost Zete juče su najavili da neće doći na sjednicu, poručujući da imaju većinu za smjenu Krstovića, ali da nedolaskom demonstriraju spremnost da nastave saradnju s Demokratama.

Predsjednica zetskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović, kazala je Vijestima da se ta stranka neće miješati u obračune koalicije Za budućnost Zete i Demokrata.

"Smatramo da su građanima Zete sada više nego ikad potrebni sloga i jedinstvo, kako bi zajedno rješavali lokalne probleme i odgovorili izazovima koje imamo kao samostalna opština", navela je.

Sjednica zetskog parlamenta o "otpriznavanju" Kosova prvobitno je bila zakazana za 11. jun, nakon zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima, ali nije održana jer za nju ni tada nije postojao kvorum - ni sjednici nisu bili odbornici Za budućnost Zete.

Taj klub je inicirao predlog u vezi s Kosovom krajem aprila, nekoliko dana nakon što je Crna Gora podržala predlog da Kosovo uđe u Savjet Evrope.

Nakon što je Krstović zakazao sjednicu o tome za 11. jun, za 20 časova, zatraženo je njegovo razrješenje.

SO Zeta ima 32 odbornička mjesta, od kojih 16 ima klub Za budućnost Zete, Demokrate šest, SNP jedno, Demokratska partija socijalista (DPS) osam, dok dokorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

Bonus video: